Az alázatot is nézi – itthon is keres tehetségeket Urbányi István

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.09.10. 09:05
null
Urbányi István szerint nemcsak a játéktudás, hanem a viselkedés és a hozzáállás is mérvadó a kiválasztás során (Fotó: Meder István)
Urbányi István hazajött Amerikából, de csak azért, hogy tehetséges és a sikerért minden áldozatra képes játékosokat keressen a Sporting Kansasnek.

 

Urbányi István itthon van.

A korábbi kétszeres bajnok, kétszeres válogatott labdarúgó – többek között a Kecskemét, az Újpest és a Gyirmót volt edzője – manapság az Egyesült Államokban, a Sporting Kansasnél dolgozik, annál a klubnál, amelynél Baráth Botond, Németh Krisztián és Sallói Dániel is futballozik. Az együttes azonban jelenleg nem remekel. Egy évvel ezelőtt egyetlen győzelemre volt attól, hogy a huszonhárom csapat közül a két legjobb közé jutva országos döntőt vívjon, most azonban a rájátszás is messzinek tűnik, a tizenkét csapatos Nyugati konferenciából heten játszhatnak tovább az alapszakasz végén, de a Sporting csak kilencedik.

URBÁNYI ISTVÁN

Született: 1967. április 17., Salgótarján

Válogatottság/gól: 2/– (1990)

Profi klubjai játékosként: Salgótarján (1984–1987), Bp. Honvéd (1987–1988), Rába ETO (1988–1990), Kispest-Honvéd (1990–1992), BVSC (1992–1995), Kispest-Honvéd (1995–1997), San Jose Clash (egyesült államokbeli, 1997–1998), Kispest-Honvéd (1998)

Klubjai edzőként: BKV Előre (2002), MTK (utánpótlás, 2003–2004), Újpest (utánpótlás, 2005–2006), Újpest (2006–2008), Kecskemét (2010–2011), Sporting Kansas City (egyesült államokbeli, utánpótlás, 2014–2016), Gyirmót FC Győr (2016–2017), Kaw Valley FC (egyesült államokbeli, 2018–), Sporting Kansas City (egyesült államokbeli, scout, 2019–)

Csapatai szövetségi kapitányként: Maldív-szigetek (2009–2010 és 2011–2013)

Sikerei labdarúgóként: 2x magyar bajnok (1988, 1991), magyar bajnoki 3. (1992)

„Ami szembetűnő: nincs türelmetlenkedés, nincs tüntetés mondta az idényről, pontosabban a kansasi szurkolók reakcióiról Urbányi István, miközben itthon több stadionban hallani egy-egy vereség után, hogy „Vedd le a mezt!”. – Az sem lenne igaz, ha azt mondanám, az eredmények nem éreztetik hatásukat. Tavaly ősszel a rájátszásban húszezer néző volt a lelátókon, többen nem is férnek be, mostanában tizenhét-tizennyolcezren vannak a meccseken. A drukkerek nyilván a győzelmet, a sikert szeretik, de a nagy többség a légkör, a hangulat, az élmény miatt akkor is kijön legközelebb, ha nem megy annyira jól a csapatnak.”

A magyar szakember január óta különleges megbízást kapott a Sporting Kansas szakmai stábjában, tehetségeket, a csapatba beépíthető potenciális játékosokat kell felkutatnia.

„Peter Vermes a szakmai vezető, Brian Bliss a technikai igazgató, leginkább velük összhangban kell együtt dolgoznunk – folytatta Urbányi István. – Nyilván nem véletlen, hogy a Sporting manapság már az egyik legtöbb magyar játékost foglalkoztató nem magyar futballklub lett. S hogy kit keresünk? Hosszan lehetne válaszolni: lejárt szerződésű, nem nagy fizetési igényű, de nagyszerű játékost. Ez persze a nagyon lecsupaszított válasz lehet, ám ehhez nyilván ismerni kell az amerikai labdarúgás speciális előírásait, a speciális szerződéseket, a fizetési sapkát, és ehhez igazítva kell erősítést jelentő futballistát keresni. A szabályok miatt sokkal fontosabb a tervezhetőség, a racionális gondolkodás, ráadásul a Sportingban eljött a generációváltás ideje, de azt is csak nagyon megfontoltan szabad végrehajtani. Itthon is érdemes körülnézni, a magyar–szlovák ütközet mellett ott leszek a Wales–Azerbajdzsán Eb-selejtezőn, és a magyar U21-es válogatottat is megnézem.”

A szakember elmondta, sok ajánlat fut be a klubhoz, megfigyelők, menedzserek ajánlanak potenciális jelölteket, rengeteg információt kell feldolgozni. Miközben a legtöbben a gyors, technikás, gólerős futballistákat keresik, Urbányi István azt mondja, a viselkedés az egyik legfontosabb kritérium.

„Erősödni, gyorsulni lehet, játékban is fejlődhet, tanulhat az ember, de a jelleme meghatározó – magyarázta a korábbi edző. – Hogy viselkedik a pályán, együttműködik-e a társaival, csapatember, alázatos vagy inkább a külvilág felé gesztikulál? Nekünk fontos kérdések ezek, vagyis nem csak azt nézem, ki hogy veszi le a labdát.”

A magyar futball persze kikerülhetetlen téma, és a szurkolókat is leginkább ez érdekli: hol vannak a magyar játékosok, nincs-e túl sok légiós az NB I-ben?

„Kívülről azt látni, az infrastrukturális fejlődés domináns, nem a nemzetközi eredményesség – mondta Urbányi István, hozzátéve, jelentős előrelépés, hogy egymást követő második évben lesz magyar csapat az Európa-liga csoportkörében. – A tehetségek eltűnnek? Ki számít tehetségnek? Talán mindenki mást gondol erről, de ha a két élklub szinte csak külföldi játékosokkal és edzőkkel tartja elérhetőnek a nemzetközi sikereket, a csoportkörbe jutást, akkor két eset lehetséges: vagy a kiválasztás rendszere rossz, vagy a kiválasztó nem végez jó munkát. Nem tudom, melyik igaz, de mindkét variáció elkeserítő.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik