Tizenegy klubnál volt ősszel edzőcsere, a ZTE-nél és a Vasasnál bejött a váltás – NB II-es értékelés

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 17:50
null
A Vasasnál bejött az edzőváltás, Szanyó Károllyal mind a négy bajnokiját megnyerte a csapat (Fotó: Koncz György)
Véget ért a labdarúgó NB II 2018–2019-es kiírásának őszi szezonja, sőt már két, tavaszról előrehozott fordulót is lejátszottak a csapatok. A Nemzeti Sport Online szokás szerint értékeli az idényt, amelyben nem kevesebb mint 11 edzőváltás történt! Most abból a szempontból jártuk körbe a témát, hogy hol jött be, illetve hol nem sült el jól a trénercsere, emellett hol döntöttek jól, illetve rosszul a vezetők, hogy bizalmat szavaztak annak a szakembernek, akivel elkezdték a bajnokságot.

Az NB II-es mezőny több mint fele edzőt cserélt az őszi szezonban, a ZTE-nél, a Vasasnál, a Kazincbarcikánál, az ETO FC Győrnél, a Nyíregyháza Spartacusnál, a Ceglédnél, a Budafoknál, Siófokon, Balmazújvárosban, Mosonmagyaróváron és az utolsó játéknap után Vácon került sor trénercserére – ami hol több, hol kevesebb sikert hozott.

AHOL BEJÖTT AZ EDZŐVÁLTÁS

A legmeghökkentőbb váltás a remekül rajtoló ZTE FC-nél történt a 7. forduló után, a Tiszakécske elleni 2–1-es győzelmet követően köszönték meg Nagy Tamás munkáját. A zalaiak az előző szezonban majdnem kiestek a másodosztályból, míg Naggyal a 3. helyen álltak, a klubvezetőség szerint azonban nem volt elég látványos az együttes futballja. A tréner helyett Dobos Barna érkezett Dunaújvárosból, akitől azt várták el, hogy feljutó helyre kormányozza a csapatot, s ez végül is megvalósult – a nagy skalp, a Gyirmót legyőzése mellett a zalaiak kiütötték a Soroksárt, a Monort és a Siófokot, igaz, utolsó három bajnokijukon kétszer is kikaptak, így állnak a 2. helyen.

A Vasasnál is bejött az edzőcsere. Az angyalföldiek Kis Károllyal kezdtek, de a Kazincbarcika elleni vereség után csak a 10. helyen állt a gárda, ez pedig Kis állásába került. Az erőnléti edző, Ferenczi István irányított ezután két mérkőzésen, majd érkezett a Vasast korábban az NB I-be feljuttató Szanyó Károly, akivel mind a négy bajnokiját megnyerte a csapat (a Cegléd, a ZTE, a Monor és a Budafok ellen), összesen 14 gólt szerzett és ötöt kapott. Az angyalföldiek így nyolcpontosra csökkentették a hátrányukat a feljutó helyektől, ez az új szakvezető jövetele előtt még 14 pontnyi volt.

A Kazincbarcikai SC-nél is jól döntöttek, amikor Koleszár György helyére Gálhidi Györgyöt nevezték ki. A 8. forduló után történt a váltás, ekkor a borsodi alakulat a 18. helyen állt, míg Gálhidivel hat meccset is megnyert és felkapaszkodott a 9. pozícióba – úgy, hogy az utolsó öt őszi bajnokiján nyeretlen maradt.

A Ceglédi VSE-t a 8. kör után nyeretlenül, a 20. helyen adta át Klausz László, helyére Nagy Tibor került, aki a tabella legaljáról egészen a 15. helyre kormányozta az együttest úgy, hogy hat bajnokin is három pontot szerzett.

Tizennégy forduló jutott Vitelki Zoltánnak a Budafoki MTE kispadján, 12 ponttal a 18. pozícióban hagyta a gárdát utódjára, a sérüléséből lábadozó Csizmadia Csabára, aki megbízott edzőként irányította azután a társaságot. Nos, a XXII. kerületiek sokáig vele sem tudtak eredményesebbek lenni (egy siker után sorozatban hatszor kikaptak), ám a jó hajrá – négy találkozón három siker – azt jelenti, hogy nem kell kieső helyen tölteniük a telet. A klubvezetőség pedig hálás Csizmadia munkájáért, akit nyárig kinevezett vezetőedzőnek.

Nem a nyugalom jellemezte a Credobus Mosonmagyaróvár őszét, hiszen Várhidi Péter a Budaörs elleni 3–0-s vereség után nem túl békés körülmények között távozott. Nem ment bele a közös megegyezéses szerződésbontásba, ráadásul ideiglenes utódja, Takács Gábor kritizálta is őt, de jobb eredményt ő sem tudott felmutatni, vele a csapat négy meccsen mindössze egy pontot gyűjtött. A hajrára megérkezett a Vasas-legenda Tóth András, és egy csapásra megváltozott minden. A mentális javulás az eredményeken is meglátszott, hiszen az együttes az utolsó négy mérkőzésén 8 pontot szerzett, így csak két egység a hátránya a 17. helyezett Siófokkal szemben.

AHOL NEM JÖTT BE A TRÉNERCSERE

Az ETO FC Győrnél nagy tervekkel vágtak neki ennek a szezonnak (is), azonban a rossz rajt Mészöly Géza állásába került. A trénercsere a 7. játéknap után, a Csákvár elleni 3–1-es hazai fiaskót követően történt meg (akkor az ETO a 11. helyen állt), majd Mészöly helyére a korábbi másodedző, Király József ült le, ám a csapat azóta csak öt meccsen győzött, így továbbra is nagyon távol áll a feljutó helyektől (jelenleg a 10.). Más jellegű következményei azonban lettek a gyenge szereplésnek: az őszi szezon befejezése előtt öt játékossal, Debreceni Andrással, Koltai Tamással, Magasföldi Józseffel, Hamar Ádámmal és Baracskai Rolanddal szerződést bontott a klub.

A 10. fordulóban az ETO FC Győrtől elszenvedett 1–0-s vereség után döntöttek úgy az elöljárók a Nyíregyháza Spartacusnál, hogy megválnak a fiatal trénertől, ifj. Bozsik Józseftől. Akkor a 19. helyen álltak, 7 ponttal, kilenc mérkőzés óta nyeretlenül, és úgy tűnt, a korábbi asszisztensedző, Lengyel Roland kinevezésével minden megváltozik. Az új tréner egy 6–3-as Békéscsaba elleni győzelemmel kezdett, és bár a Szpari felzárkózott a középmezőny aljához, a nagy áttörés vele sem sikerült.

A BFC Siófoknál hét összecsapás jutott Varga Attilának, a tréner a 18. helyen adta át a csapatot utódjának, ifj. Mihalecz Istvánnak. Vele sem táltosodott meg azonban a Balaton-parti gárda, amely csak az utolsó őszi játéknapon, a sereghajtó Monor ellen elért soványka siker miatt nincs a kiesőzónában.

Balmazújvárosban kényszerű okok miatt kellett új edzőt keresni, hiszen Horváth Ferenc a 9. forduló után, a Monor elleni 1–0-s győzelmet követően elköszönt a klubtól és az NB I-es Haladás edzője lett. Az új szakvezetővel, Bekő Balázzsal aztán mindössze egy bajnokit nyert meg a szebb napokat látott együttes (2–1-re a Nyíregyháza ellen), utolsó hat idei bajnokiján mindössze két pontot könyvelhetett el és visszacsúszott a kiesést jelentő 18. pozícióba.

AHOL FEL SEM MERÜLT AZ EDZŐVÁLTÁS ÉS JÓL SZEREPELTEK

A listavezető Gyirmót FC Győr Szepessy László irányításával kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a legtöbb győzelmet aratta (14-et) és a legtöbb gólt szerezte (46-ot) a mezőnyben. A Balmazújvárostól, a Soroksártól és a Budafoktól elszenvedett vereség ugyan a kevésbé védhető kategóriába tartozik, azonban az együttes ezek után hét gólt vágott a Monornak, míg négyet (idegenben) a Vasasnak. Előnye a táblázat élén ráadásul még nagyobb is lehetne, de a szezonzárón a Tiszakécske otthonában aratott 4–3-as sikere előtt egymás után két hazai meccset is elveszített.

A Kaposvárnál bizalmat szavaztak a Rákóczit az NB III-ból feljuttató fiatal trénernek, Waltner Róbertnek, aki egészen szenzációs őszt produkált a csapattal, mely a 3. helyen található, csak kevesebb győzelme miatt nem feljutó helyen. A somogyiaknak volt egy nagy sorozatuk, 13 mérkőzésen át veretlenek maradtak, aztán a hajrában is remekeltek, idegenben múlták felül a Soroksárt és a Gyirmótot.

Több alkalommal is gondja volt a játékvezetőkkel Boér Gábornak, a Békéscsaba 1912 Előre vezetőedzőjének, ám a szakember végig élvezte a vezetők bizalmát. A lila-fehérek az első tíz meccsükből csak egyet veszítettek el (ekkor az élen álltak), aztán kicsit visszaestek, a hajrában azonban összeszedték magukat és csak a mosonmagyaróvári 3–0-s vereség rontja az összképet.

Bognár György pozíciója minden bizonnyal az egyik legstabilabb az NB II-es klubokat végignézve. A Budaörsi SC szakmai igazgatója ismét remek csapatot rakott össze, amely úgy áll az 5. helyen, hogy legyőzte többek között a ZTE-t, a Vasast, illetve oda-vissza az ETO FC Győrt.

Az előkelő 6. helyet foglalja el az Aqvital FC Csákvár, amely a 8. fordulóig veretlen volt, és amelyet ősszel nehezen lehetett megverni, ez mindössze a Békéscsabának, a Tiszakécskének, a Gyirmótnak és a Ceglédnek sikerült. Szijjártó István vezetőedző remekül megtalálta a fiatalok és az idősebb labdarúgók egyvelegét, igaz, tavasszal már nem áll rendelkezésére a nyolcgólos Bobál Gergely, aki a ZTE-hez szerződik.

Jó és rossz sorozatok jellemezték a Lipcsei Péter által irányított Soroksár SC teljesítményét. A XXIII. kerületi gárda jól rajtolt, első hét meccséből ötöt megnyert, ezután aztán egymás után négyszer kikapott, majd két siker után végül hét mérkőzésen át nyeretlen maradt. A kissé hektikus szereplés miatt azonban fel sem vetődött Lipcsei menesztése és a 8. hely azt bizonyítja, hogy ez jó döntés volt.

Ijesztően rosszul rajtolt a Duna Aszfalt Tiszakécske VSE, amely az első két bajnokiján kilenc gólt kapott és egyet sem szerzett. Az újonc aztán lassacskán magára talált, igaz, második győzelmét csupán a 12. fordulóban érte el. Szabó István vezetőedző menesztése azonban ekkor sem merült fel, a csapat pedig ezután legyőzte a Békéscsabát, a Kaposvárt, a Balmazújvárost is, és feljött a 11. helyre.

A Dorogi FC új szakemberrel, Miskei Attila kezdte el az őszt, és szinte végig a középmezőnyben tanyázott, így a klubnál elégedettek lehetnek a szakmai stábbal.

A döntetlenek gyűjtésében (11) élen járt a Vác FC, amely Zoran Szpisljak vezetésével játszotta le a szezont és stabil középcsapatnak számított úgy, hogy a legkevesebb gólt kapta. Negatívum viszont, hogy az együttes november 4-e, Vácra való visszaköltözése után egyetlen meccsét sem tudta a váci stadionban megnyerni (a mérleg négy döntetlen). Azonban tavasszal mégsem a szerb szakember irányítja az együttest, mivel az utolsó, Dorog elleni bajnoki után távozott a klubtól, és úgy tudjuk, hogy nem a klub kezdeményezte a váltást.

AKI CSALÓDÁST OKOZOTT, MÉGSEM VÁLTOTTAK

Egyetlen ilyen klub van, a harmadik újonc, a BSS Monor. A hazai meccseit Óbudán játszó gárda mindössze a Siófokot, a Vácot és az Óvárt tudta legyőzni, utolsó hat bajnokiját pedig kivétel nélkül elveszítette. A vezetők érdekes módon kitartottak a fiatal edző, Horváth Dávid mellett, azonban az MTK-s fiatalokkal kibővített keret kevésnek tűnik a másodosztályhoz.

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Gyirmót FC Győr 21 14 1 6 46–23

+23

43
2. ZTE FC 21 12 5 4 42–26 +16 41
3. Kaposvári Rákóczi FC 21 11 8 2 37–25 +12 41
4. Békéscsaba Előre 21 10 6 5 32–25 +7 36
5. Budaörs 21 11 2 8 32–24 +8 35
6. FC Csákvár 21 8 9 4 38–32 +6 33
7. Vasas FC 21 8 9 4 37–33 +4 33
8. Soroksár SC 21 8 5 8 34–31 +3 29
9. Kazincbarcika 21 7 7 7 32–27 +5 28
10. ETO FC Győr 21 7 6 8 30–27 +3 27
11. Tiszakécske VSE 21 6 9 6 23–31 –8 27
12. Dorogi FC 21 6 8 7 30–30 0 26
13. Vác FC 21 5 11 5 19–21 –2 26
14. Nyíregyháza Spartacus FC 21 6 7 8 28–28 0 25
15. Ceglédi VSE 21 6 5 10 23–35 –12 23
16. Budafoki MTE 21 6 3 12 24–38 –14 21
17. BFC Siófok 21 4 9 8 19–31 –12 21
18. Balmazújváros 21 4 8 9 17–26 –9 20
19. Mosonmagyaróvár 21 4 7 10 20–33 –13 19
20. Monor 21 3 3 15 23–40 –17 12
A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Balajti Ádám (Vasas)
15 gól
2. Szarka Ákos (Gyirmót FC Győr) 12
Oldal Tibor (Cegléd) 12
4. Beliczky Gergő (Kaposvár) 11
Nagy Patrik (Gyirmót FC Győr)
11
Tóth Barna (Monor)
11
7. Sajbán Máté (Budaörs) 10
Szatmári István (Békéscsaba)
10
9. Lukács Raymond (Kazincbarcika) 9
Nagy Zsolt (Csákvár) 9
Forrás: mlsz.hu

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik