Négyes befutó Keleten? – NB II-es beharangozó, 1. rész

Vágólapra másolva!
2013.02.28. 13:51
null
A Békéscsaba előnyben van a Vasassal szemben a tavaszi rajt előtt, de az angyalföldiek „egyenlíthetnek” a tabellán <br />(Fotó: Veres Viktor – archív)
Március 2-án, szombaton rajtol a másodosztályú labdarúgó-bajnokság, az NB II 2012–2013-as kiírásának tavaszi szezonja. Hagyományos idénynyitó beharangozónkban áttekintjük, mi történt a téli átigazolási időszakban, mely csapatok esélyesek a bajnoki címre, illetve az első öt hely valamelyikének megszerzésére, amely a szezon végén a bennmaradást jelenti. A mai, első részben a Keleti csoport együtteseivel foglalkozunk.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;

AKIK A BAJNOKI CÍMRE PÁLYÁZNAK

A bajnoki tabellát vezető Békéscsaba 1912 Előre SE-nél – nem meglepő módon – külföldi játékosokkal erősítettek, két kolumbiai és két román labdarúgó csatlakozott a kerethez. Dajka László vezetőedző hiányposztokra szeretett volna új labdarúgókat szerződtetni, ez elméletileg sikerült is, de csak a pályán nyújtott teljesítmény mutatja majd meg, hogy a békéscsabai koncepció mennyire sikeres. A szurkolók ráadásul háborognak a légiósok szerződtetése miatt, mivel úgy érzik, saját nevelésű magyar futballistákkal többre menne a csapat. Kisebb meglepetést keltett, hogy kölcsönadták Makra Zsoltot és Balázs Józsefet az Orosházának, ők többé-kevésbé stabil tagjai voltak az Előrének. Annak ellenére, hogy a csabaiak hárompontos előnnyel vezetik a bajnokságot, nem jelenthetjük ki, hogy egyértelmű esélyesei a bajnokságnak, hiszen – ahogy Dajka László is fogalmazott – a jól erősítő riválisok miatt „véresen komoly, harakiris tavasza lesz az Előrének”.

Nem telt eseménytelenül a téli szünet a Vasasnál. Azután, hogy Szapor Gábor irányításával a második helyen zárták az őszt az angyalföldiek, az elöljárók szerződést hosszabbítottak a vezetőedzővel, majd januárban robbant a bomba: a felkészülés második hetében mégis kirúgták a szakembert! Az edzőcsere levezénylése Varga Endre ügyvezető feladata volt (a német tulajdonos kérésére), s februárban tőle is megvált Michael Budzinski tulajdonos… A csapathoz az új edző, Dirk Berger javaslatára főképpen légiósok érkeztek, az amerikai Shane Recklet és Jacob Wilson, a német Bastian Hohmann, illetve az ukrán-kanadai Igor Pisanjuk, míg a nyáron nagy dérrel-dúrral szerződtetett brazilok közül hármat is elküldtek. Az első akadályt mindenesetre sikerrel vették az angyalföldiek, a Magyar Kupa negyeddöntőjében 4–3-as összesítéssel búcsúztatták a Siófokot. Bár a klubnál nagyon fogadkoznak, hogy a csapategységet nem törte meg az indokolatlan szakmai változtatás, mi úgy érezzük, hogy az erősödő riválisok mellett egy dobogós helyezés elérése már bravúrnak számítana a bajnokság végén.


Jelentősen bővült, de ami még fontosabb, meg is erősödött a Mezőkövesd-Zsóry eddig szűknek mondható kerete. Az élvonalbeli rutinnal vértezett Farkas Balázs mellett évek óta a másodosztályban szereplő, tehetséges játékosokat szerződtettek (Kardos Norbert, Petneházi Márk, Farkas János, George Menougong), akik a hiányposztokra jó megoldást jelenthetnek. Az biztos, hogy a csapat Véber György keze alatt tovább formálódik a tavasszal, és ennek az eredményességben is meg kell mutatkoznia: nagy meglepetés lenne, ha lecsúszna a dobogóról az együttes, de mivel az éllovas Békéscsabával szembeni hétpontos hátrány nem tetemes, a bajnoki címért is versenyben lehetnek a kövesdiek.

Tizenöt új játékossal, többek között korábbi NB I-es gólkirállyal (Bajzát Péterrel), válogatott labdarúgókkal (Bárányos Zsolttal, Bodnár Lászlóval, Korolovszky Gáborral), illetve nagy tehetségnek kikiáltott légióssal (Nikon El Maestróval) erősített a Nyíregyháza Spartacus a közelmúltban lezárult átigazolási időszakban. A klubnál kiemelkedőn jó az anyagi háttér, ezáltal egyértelműen a feljutást tűzték ki célul, bár az eredeti terv „csak” az első öt hely valamelyikének megszerzése volt. A szakmai munkáért a továbbiakban egyedül Brekk János felel, az eddig mellette dolgozó, vezetőedző titulussal bíró Németh Károlytól elköszöntek. Egy dobogós helyezés elérése biztosnak látszik, de a nyolcpontos hátrány sem ledolgozhatatlan, így ha az idény elején elkap egy jó szériát a Szpari (az Egri FC tavalyi meneteléséhez hasonlóan), könnyen végig versenyben lehet a bajnoki címért.

ŐK IS AZ ÉLMEZŐNYBE VÁGYNAK, CSAK KEVESEBB A PÉNZÜK

Nem történt nagy keretátalakítás az Orosháza FC-nél, sokáig úgy tűnt, hogy sem érkező, sem távozó nem lesz. Aztán az átigazolási időszak utolsó napjaiban a vezetők megszereztek két rutinos játékost, Balázs Józsefet és Makra Zsoltot Békéscsabáról. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ősszel játékengedély hiányában nem futballozó egyiptomi Mohamed Ramadan is játszhat már a tavasszal, a keret erősödéséről beszélhetünk. A rendkívül szoros mezőny és a riválisok igazolásai miatt azonban ez nem garancia rá, hogy sikerül az automatikus bentmaradás.

Kiegészítő emberek távoztak a télen a Ceglédi VSE-től: Bácskai János és Balogh Pál (különböző okok miatt) befejezte pályafutását, rajtuk kívül Halgas Tibor ment el a klubtól kölcsönszerződése lejártával. Második számú kapusnak Békéscsabáról Balogh Tamást szerződtették, a védelembe Makrai László, a középpályára Kiss Tamás, míg a csatársorba Bata Csongor érkezett. A keret erőssége nem változott lényegesen, a ceglédiek az élmezőnyben végezhetnek, főleg akkor, ha olyan veretlenségi sorozatot tudnak produkálni, mint az ősszel (amikor hét meccsen keresztül nem kaptak ki).

Nem volt nagy mozgás a télen a Balmazújváros együttesében, legalábbis ami a játékoskeretet illeti, hiszen a csapat egésze annál többet „mozgott”, törökországi edzőtáborban készült fel a tavaszra. A keret magja együtt maradt, csak Sárközi Szabolcs távozott, ő Ausztriába igazolt, míg érkezett a középpálya mindkét oldalán számításba vehető technikás futballista, Demjén Gábor. Híres Gábor együttesének az osztályozós pozíció elérésére reális esélye van, de még az automatikus bennmaradást jelentő első öt hely valamelyikének elérése sem lehetetlen.

Szokatlanul nagy keretfrissítés zajlott le az elmúlt hetekben Putnok VSE-nél, pedig az őszi szezonban újoncként nem szerepelt rosszul az együttes. Tizenhat futballista távozott (többségük kiegészítő ember volt), miközben kilenc új érkezett (ebből hat külföldi); közülük kiemelkedik a Vasastól kölcsönkapott Polényi Gábor és az Egerből szintén kölcsönbe érkező csatár, Dusan Pavlov. Ha az újak meghatározó játékosokká tudnak válni, akkor van esélye Koszta Péter együttesének a bennmaradásra, ellenkező esetben az osztályozós pozíciót sem fogja elérni a gárda.

A Szeged 2011 új vezetőedzővel, Gálhidi Györggyel kezdte el a felkészülést – ő már a harmadik edzője a klubnak ebben a bajnokságban – de elveszítette legrutinosabb játékosát, Lisztes Krisztiánt, aki Soroksárra igazolt. Őt nem is tudták pótolni, azonban a csatársorba két játékos, a szlovák Marián Timm, illetve Gémes Bence érkezett, rajtuk kívül még egy horvát (Nenad Dedic) és egy szerb (Szlavisa Sztipancsevics) légióst igazolt a klub. Az biztos, hogy bravúrra lesz szüksége a csapatnak ahhoz, hogy egyáltalán az osztályozós helyek valamelyikén végezzen, és mivel a keret másodosztályú szinten sem tartozik a legerősebbek közé, sok múlik Gálhidi György szakmai munkáján.

Minden átigazolási időszakban jelentős a népvándorlás a Kazincbarcika SC-nél, nem volt ez másként most sem. Az ősszel csalódást keltő külföldiek többségét elküldték, helyükre leginkább magyar fiatalokat hoztak (és egy spanyol légióst), így összességében erősödött a keret. Kiprich József vezetőedző – aki az ősz után arra panaszkodott, hogy a több nyelven beszélő játékosok nem értik meg egymást a pályán – munkája az őszi idény végén kezdett beérni, így a tavasszal van esélye a csapatnak a további előrelépésre.

A szolnoki elöljárók a téli szünetben mindent megtettek annak érdekében, hogy esélye legyen a Szolnoki MÁV FC-nek arra, hogy a klub nyáron is NB II-es tagsággal rendelkezzen. Első lépésként az ősszel Paksról távozó Kis Károlyt ültették a kispadra, majd a vezetőedző javaslatára minőségi erősítést jelentő futballistákat igazoltak; így került a szolnokiakhoz többek között Pokorni Péter, Sipeki István, Faggyas Milán, Grúz Tamás és Busai Attila. Zováth Jánossal ellenben szerződést bontott a klub, mégpedig azért, mert Kis Károly nem nézte jó szemmel, hogy a rutinos középpályás mindennap ingázva jár edzésre. A felkészülési mérkőzéseken jó eredményeket ért el a csapat (a Ferencváros otthonában is helytállt), és reális esélye van rá, hogy az utolsó helyről legalább osztályozós pozícióba küzdje fel magát a bajnokság végére.

A többi csapattól eltérően sajnálatos módon nem a szakmai munkáról kell írnunk a Dunakanyar-Vác esetében, hiszen nagy valószínűséggel a gárda nem játssza le a tavaszi szezont. A háttérben a régi és az új (illetve újnak hitt) tulajdonos közötti vita áll, amely odáig fajult, hogy az együttes nem állt ki a Videoton elleni Magyar Kupa-negyeddöntő egyik mérkőzésére sem (emellett a váci önkormányzat a stadionhasználati engedélyt is visszavonta). Pedig a váciak az ősszel jól szerepeltek, a Magyar Kupában a legjobb nyolcig jutottak, és a bajnokságban is kedvező helyzetben vannak (lennének), de a jövő finoman fogalmazva is borúsnak, élesebben fogalmazva teljesen kilátástalannak tűnik. Az MLSZ licencadó bizottsága pénteken vizsgálja a váciak klublicencét, és az előrejelzések szerint meg fogja vonni azt, így a csapatot kizárják a bajnokságból. A keretből, aki tudott – szerződése lejártával – elmenekült (Palásthy Dávid, Palásthy Norbert, Berki István, Pap Roland, Hagymási Dániel), a többiek becsületből még edzenek, és várják a csodát…

AZ NB I-ES TARTALÉKCSAPATOK SZÁMÁRA AZ UTOLSÓ NB II-ES FÉLÉV JÖN

Az utolsó szezonját tölti az NB II-ben a Ferencváros II, az átszervezés miatt jövőre csak a harmadosztályban állhatnak rajthoz a zöld-fehérek. Lipcsei Péter együttese ennek ellenére becsületesen felkészült a tavaszra, a felkészülési mérkőzéseken jó eredményeket ért el. A tavasszal a csapatban lehetőséget kaphat az eddig az U19-es együttesben futballozó Kárász Krisztián és Popgeorgiev Pantelis, míg Holman Dávid a felnőttek között bizonyíthat. A kis Fradiban benne van, hogy tavasszal is több meglepetést szerez, így érdemben befolyásolhatja a bajnokság végeredményét.

Bár sok játékos elhagyta télen a Bp. Honvéd-MFA együttesét, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tavaszi csapat gyengébb lesz az őszinél. Már csak azért sem, mert a tehetséges generáció legjobbjai maradtak a klubnál, és minden bizonnyal a szerződéshosszabbítási mizéria miatt az első csapatból kitett Debreceni András is az akadémistákat erősíti a tavasz során. Talán edzőfronton gyengült a legnagyobbat a gárda, hiszen Pári Sándor remekül megértette magát a fiatalokkal, és kiváló munkát végzett, így most az a nagy kérdés, hogy Szijjártó István tovább tudja-e vinni az elődje által sikeressé tett koncepciót.

A tavasszal már nem szolgálja az Újpest FC B-t az ősszel a lila-fehérek második csapatához irányított Rajczi Péter (ő Kecskemétre távozott) és Takács Zoltán (aki Siófokra szerződött). Rajtuk kívül a stabil csapattag Popovics Bertold, Szabó Bence, Tajthy Tamás és Üveges Szabolcs is eligazolt. Két játékos felkerült az ificsapatból (Ádám Erik és Molnár Sándor), illetve egy fiatal kenyai játékos, Hisham Abdallah érkezhet még. Az újpestiek célja utolsó NB II-es félévük során az, hogy a fiatalok minél többet és minél erősebb riválisok ellen edződjenek, de az nem valószínű, hogy a hátsó régióból előrelép Víg Péter együttese.

A DVSC-DEAC az elmúlt években látottnál fiatalabb csapattal játszotta végig az őszt (a rutinosabb, második csapatban futballozókat Létavértesre adták kölcsön azzal a céllal, hogy a csapat nyerje meg az NB III-at, és a kis Loki helyett szerepelhessen jövőre a másodosztályban), de nem tudta megismételni korábban nyújtott teljesítményét. A csapatból télen elment két igazán tehetséges futballista, Mokánszki Norbert és Birtalan Botond, ettől függetlenül a játékosok teher nélkül léphetnek pályára a tavasz folyamán, így a jó felkészülés után néhány meglepetésre is képesek lehetnek.

A góllövőlista élmezőnye
9 gólos: Bernáth Péter (Orosháza FC), Hamar Ádám (Mezőkövesd), Urbin Péter (Balmazújváros)
7 gólos: Medgyesi László (Ceglédi VSE), Alekszandar Randjelovics (Békéscsaba Előre)
6 gólos: Csorba Szabolcs (DVSC-DEAC: 1, Nyíregyháza Spartacus: 5), Samuel Obot (Békéscsaba Előre), Vólent Roland (Bp. Honvéd-MFA)

A KELETI CSOPORT ÁLLÁSA
1. Békéscsaba Előre 15 8 6 1 32–17 +15 30
2. Vasas 15 8 3 4 20–15 +5 27
3. Mezőkövesd-Zsóry 15 7 2 6 20–19 +1 23
4. Orosháza FC 15 7 2 6 28–28 0 23
5. Dunakanyar-Vác 15 6 4 5 22–20 +2 22
6. Nyíregyháza Spartacus 15 6 4 5 18–18 0 22
7. Ceglédi VSE 15 6 5 4 29–23 +6 21
8. Balmazújváros 15 6 3 6 23–21 +2 21
9. Ferencvárosi TC II* 15 6 3 6 24–24 0 21
10. Budapest Honvéd II-MFA* 15 6 2 7 23–25 –2 20
11. Putnok VSE 15 5 4 6 24–27 –3 19
12. Szeged 2011 15 4 6 5 23–26 –3 18
13. Kazincbarcikai SC 15 5 2 8 18–24 –6 17
14. Újpest FC B* 15 5 1 9 19–28 –9 16
15. DVSC-DEAC* 15 4 4 7 22–25 –3 16
16. Szolnoki MÁV FC 15 3 5 7 14–19 –5 14
Az NB II 2012–2013-as szezonjának végén a bajnokságban részt vevő NB I-es sportszervezetek tartalékegyüttesei a csapatuk elért eredményétől függetlenül kiesnek az NB III-ba.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik