NB II: „Tavasszal már nem fogunk tudni meccset játszani”

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.04.08. 15:19
null
Lehet, hogy Gyirmóton ebben az idényben már nem rendeznek NB II-es mérkőzést (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)
A másodosztályban szereplő Gyirmót FC Győr cégvezetője, az NB II-es bizottság elnöke, Margitai Zoltán a Kisalföldnek nyilatkozott. Az elöljáró a jelenlegi információk és járványügyi adatok alapján nem sok esélyt lát az NB II befejezésére, bár szerinte már csak a fair play szelleme miatt is jobb lenne a pályán befejezni a bajnokságot. Margitai szerint anyagi szempontból is nagy a baj, mert hatalmas összegektől esnek el a csapatok, amiket később nem lehet pótolni.

 

Jelenleg a Magyar Labdarúgó-szövetség állásfoglalását várjuk, nekünk nyilván az ő döntésüknek megfelelően kell majd cselekednünk – vágott bele a kisalfold.hu-n Margitai Zoltán. Azt már korábban elmondtam, hogy nem lesz könnyű dolguk, mert bármilyen döntést hoznak, az valakinek nem fog tetszeni. Nekünk a másodosztályban könnyebb a helyzetünk, mint az NB I-es csapatoknak, mert nincs nevezési kötelezettségünk a nemzetközi kupákba. Mi ráérnénk befejezni a bajnokságot, majd akár két-három hét pihenőt követően elkezdhetnénk a felkészülést a következő idényre."

Az NB II-es bizottság elnöke azonban nem sok esélyt lát a bajnokság befejezésére.

"Meg kell határozni egy végső időpontot, aminél tovább nem lehet elmenni. Ez úgy történik majd, hogy az UEFA meghatározza a jövő évre tolt Európa-bajnokság menetrendjét, abból visszaszámítják, hogy előtte mennyi pihenő kell a játékosoknak és mikor kell lezárni a következő bajnokságot. Innen már a versenynapok számával meg lehet határozni, hogy mikor szükséges elkezdeni a következő idényt és ezt megelőzően meddig kell végezni a mostani tavaszi szezonnal. Ennek függvényében lehet majd eldönteni, hogy be lehet-e fejezni ezt a bajnokságot vagy sem. Várjuk a nemzetközi szövetség álláspontját, ami nyilván a járványügyi szakemberektől is függ. A magánvéleményem az, hogy már csak a fair play szelleme miatt is jobb lenne a pályán befejezni a bajnokságot, de erre a jelenlegi információk alapján nem sok esélyt látok. A mai adatokat látva sajnos még befelé haladunk a bajba, így azt gondolom, hogy tavasszal már nem fogunk tudni meccset játszani.

Margitai Zoltán szerint pénzügyileg a másodosztályban is nagy a baj.

Minden csapatnál más a fizetéscsökkentés mértéke, ebben nincs általános állásfoglalásunk, mert ez attól függ, hogy ki miből gazdálkodik és kinek mennyire tőkeerős a tulajdonosa – folytatta az NB II-es bizottság elnöke. – Van, akinek azon kívül, hogy megmenti a focicsapatot, több ezer alkalmazottat kell megmentenie. Megint másik »lehúzta a rolót«, mert a közétkeztetésben dolgozott és egyik napról a másikra közölték vele, hogy nem kell a több ezer adag ételt megfőznie. Egyik tulajdonosnak hiába vannak szállodái, mert azokat be kellett zárnia és most több száz alkalmazottat kell megmentenie. Nyilván vannak csapatok, akik más pénzből működnek, ők könnyebben tudnak reagálni a helyzetre. Általánosságban azt tudom mondani, hogy nagy a baj, mert hatalmas összegektől esnek el a csapatok több forrásból is, amiket később nem lehet pótolni, mert egyszerűen nincs rá mód.”

Az elnök-cégvezető szerint nem lehet előre felkészülni az ennyire váratlan eseményekre, mint a koronavírus-járvány, de nem is kell.

Bízzunk benne, hogy ez egy olyan ad hoc eset, ami először és utoljára fordult elő. Több tíz év alatt nem kellett bajnokságot beszüntetni, most azonban adott egy helyzet, amit meg kell oldani. Egy jó sportszakember, ha tudja, hogy mennyi ideje van és mennyi csapattal kell lebonyolítania a bajnokságot, akkor mindent meg tud oldani és nem lehetnek szervezési gondok. Ehhez elsősorban információ kell, de jelenleg semmit nem tudunk. Az élet úgyis hozza majd magától a megoldást, de ettől függetlenül rengeteg lehetőség jöhet számításba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik