NB II: „Most nem a labdával, hanem konkrétan az életemmel játszom”

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.06.11. 15:00
null
Koltai Tamás (sárgában) nehéz időszakon ment keresztül, abbahagyja a futballt (Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld)
Vezetés közben rosszul lett Koltai Tamás korábbi válogatott, magyar bajnok labdarúgó és néhány pillanatig veszélyben volt az élete. Szerencsére meg tudott állni, így azonnal a balatonfüredi kórházba szállíthatták, ahol két napot az intenzíven, négyet pedig az osztályon töltött. A vizsgálatok megállapították, olyan problémája van a szívének, ami miatt abba kell hagynia a futballt – számolt be róla a kisalfold.hu.


A labdarúgás hatéves korom óta nemcsak a hobbim, a foglalkozásom is – mondta a megyei portálnak a 33 éves korábbi válogatott labdarúgó. – Egyszerűen mindenem, így nehéz elfogadni a helyzetet, hogy szögre kell akasztanom a futballcipőmet, hiszen olyan betegség akadályoz meg a folytatásban, ami miatt most nem a labdával, hanem konkrétan az életemmel játszom.

Koltai Tamás májusban, vezetés közben öt másodpercig nagyon erős fájdalmat érzett a mellkasában, minden elsötétült előtte, de meg tudott állni. Kiszállt, ám érezte, hogy nagyon felment a vérnyomása, szédült, ezért visszaült a kocsiba. Néhány perc múlva a bal keze és az arca bal oldala is elzsibbadt, de szerencsére hamar megérkeztek a mentők, akik szakszerűen ellátták, s azonnal a közeli balatonfüredi szívkórházba szállították. Két napot az intenzíven, négyet pedig az osztályon töltött, és a vizsgálatok megállapították, olyan problémája van a szívének, ami miatt abba kell hagynia a futballt.

Május közepén derült ki a szívbetegségem, ami teljesen átrendezett mindent az életemben – folytatta Koltai Tamás. – A feleségem, Melinda szüleinél voltunk Ajkán, ahonnan Győrbe jöttünk volna vissza. Vezetés közben úgy öt másodpercig nagyon erős fájdalmat éreztem a mellkasomban. Minden elsötétült előttem, talán el is veszítettem az eszméletem. Aztán hirtelen gyengült a szorítás, így meg tudtam állni. Kiszálltam, de éreztem, hogy nagyon felment a vérnyomásom, szédültem, ezért visszaültem a kocsiba. Pár perc múlva a bal kezem és az arcom bal oldala is elzsibbadt, de szerencsére hamar megérkeztek a mentők, akik szakszerűen elláttak, s azonnal a közeli balatonfüredi szívkórházba szállítottak. Ott másnap a főorvos elmondta, hogy a fiatal szervezetem ellenére mint élsportolót jobb, ha megkatéterez. A halál árnyékából jöttem vissza, két napot az intenzíven, négyet pedig az osztályon töltöttem, folyamatosan rajtam voltak a mérőműszerek. Kiderült, olyan problémája van a szívemnek, ami miatt nem engedélyezhetik az élsportot. Azt is elmondták, szerencse, hogy viszonylag nyugalmi állapotban történt meg mindez velem, hiszen edzés vagy mérkőzés közben nagyobb tragédia is történhetett volna. Maga az említett szívbetegség genetikai eredetű lehet, ha jól tudom, egyik nagyszülőmnek volt stroke-ja, úgy tűnik, hajlamos lehetek az öröklődő betegségekre. Gyógyszerekkel beállították az ideális értékeket, nem kellett hálót beültetni a szívembe, szerintük ahhoz még fiatal vagyok.

Ezzel azonban még nem ért véget Koltai kálváriája, kis idő múlva újabb tünetek jelentkeztek. A labdarúgónak nem volt ideje felkészülni a váltásra, a betegség hirtelen törte derékba pályafutását – egyébként a Gyirmót FC Győrrel korábban kötött másfél éves szerződése éppen mostanában járt le.

Három héttel az ominózus eset után csapatom edzését figyeltem, amikor ismét furcsa, erősebb szívdobbanást éreztem, amit az orvosunknak, dr. Bartek Péternek azonnal jeleztem. Az ő tanácsára néhány napra a győri kórházba is befeküdtem kivizsgálásra, de szerencsére, úgy tűnik, nem ismétlődött meg a probléma. Persze már borítékolható volt, hogy nem folytathatom a sportolást, érthető az is, hogy a gyirmóti vezetők sem szorgalmazták ezek után a folytatást, én is így cselekednék a helyükben, hiszen ki kockáztatná bármely sportolója, de akár más ember életét? Az élet majd kialakítja a folytatást, a gépészmérnöki tanulmányaimat is szeretném befejezni, valamint a későbbi edzősködésről sem akarok lemondani. Az idő múlásával azért majd szeretnék legalább hobbiszinten mozogni, de jelenleg semmit sem csinálhatok, teljes nyugalomban kell lennem. Persze nem könnyű a mozgást azonnal a nullára redukálni. Most csak egy dolog lebeg a szemem előtt: vissza kell nyernem az egészségemet, hiszen van egy gyönyörű kislányunk, s szeretnék aktív részese lenni a felnőtté válásának.”

A szélsőnek egyébként néhány évvel ezelőtt is egy betegség árnyékolta be a pályafutását, de akkor szerencsére nem igazolódtak be az elsődleges diagnózisok.

Kaptam egy vírusfertőzést, ami fejfájással és lázzal kezdődött, máj- és nyirokmirigy-nagyobbodással járt, s ezek a tünetek a leukémia, nyirokrák jeleihez is hasonlítanak, de szerencsére akkor nagyobb volt az ijedség.”

A győri nevelésű Koltai Tamás hosszú éveket töltött el a Győri ETO-ban, a győriekkel 2013-ban NB I-es bajnoki címet szerzett. Ezt követően 2015-ben Fehérvárra, majd Paksra igazolt, de 2018 nyarán Paksról visszatért a már NB II-es ETO FC Győrhöz, ám fél évvel később megvált tőle nevelőegyesülete. Az előző másfél évet a szintén másodosztályú Gyirmót FC Győrnél töltötte. A magyar válogatottban 12-szer szerepelt, míg 231 élvonalbeli bajnokin 33 gólt és 37 gólpasszt jegyzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik