NB II: korszakos tehetségek, akik alacsonyabb osztályban bizonyítottak

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2020.07.29. 14:19
null
A rutinos középpályás, Lipcsei Péter (jobbra) hű maradt a ferencvárosiakhoz, és a másodosztályban is kitartott szeretett klubja mellett (Fotó: Nemzeti Sport)
A szombaton kezdődő bajnoki küzdelmeket felvezető sorozatunk első részében olyan korszakos egyéniségekről írunk, akik alacsonyabb osztályban bizonyítottak, holott még az élvonalban is megállták volna a helyüket.

 

Amióta kialakult a Merkantil Bank Liga 2020–2021-es idényének mezőnye, gyakran hangzik el: ilyen erősnek régen ígérkezett a másodosztályú bajnokság – és a csapatok múltját, társadalmi beágyazottságát, szurkolótáborát, valamint nevét tekintve csakugyan jól néz ki a mezőny. Nem lehet tehát csodálni, hogy egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az NB II augusztus 1-jei rajtja iránt. Ötrészes sorozatunkban egyebek mellett bemutatjuk a mezőny résztvevőit, ismertetjük a nyári átigazolási időszak játékosmozgásait, valamint taglaljuk a bajnokság múltját, jelenét – és jövőjét.

A 22-szeres válogatott balhátvéd, Korhut Mihály után a 34-szeres válogatott középpályás, Varga József is az NB II-be zuhanó Debreceni VSC frissen igazolt játékosa lett a napokban, és állítólag nem sokon múlt, hogy nemzeti csapatunk kapitánya, a 108 fellépésével – Király Gáborral holtversenyben – rekorder Dzsudzsák Balázs is újra Loki-mezt öltsön. Az ugyancsak NB II-es Vasas a télen az NB I góllövőlistájának éllovasát, Feczesin Róbertet, most nyáron pedig az újdonsült élvonalbeli gólkirályt, Radó Andrást is megszerezte.

Noskó Ernő Budafokon is megvillant
Noskó Ernő Budafokon is megvillant

Miközben gyakran még a saját szurkolóiknak is ismeretlen játékosokat látunk az NB I-es csapatok keretében, hazai szinten sztárnak számító játékosokat találhatunk egy osztállyal lejjebb.

Nyilván ez nem új jelenség, előfordult a korábbi évtizedekben is. Számtalan oka lehet ugyanis annak, hogy egy korszakos egyéniség az NB II mellett dönt. A leggyakoribb esetben nyilván az, hogy a pályafutásuk végéhez közelítő, idősödő játékosok afféle levezetésként választják az eggyel alacsonyabb osztályt, amelyben rutinjukat, tapasztalatukat és persze tudásukat is jobban tudják kamatoztatni annak betudhatóan, hogy jóval több játéklehetőséget kapnak, mint vélhetően az NB I-ben kapnának. Erre jó példa a múltból többek között az Aranycsapat játékosa, Zakariás József, aki az MTK-nál elért sikerei után, három évvel a berni vb-döntőt követően, 33 éves korában a VM Egyetértés játékosa lett. A nagy Bene Ferenc az újpesti Dózsával nyert nyolc bajnoki cím és öt magyar gólkirályi titulus után 34 évesen lett az akkor NB II-es Volán SC labdarúgója (majd a Soroksáré és a Kecskemété). Az ugyancsak lila-fehér legenda, Törőcsik András 1988-ban, Franciaországból hazaszerződve, 33 évesen ugyancsak a Volánhoz került. Maradva az Újpestnél: Sarlós András például 1986-ban, 33 esztendős vált – akkor már a Rába ETO-ból érkezve – a Ganz-Mávag játékosává (utána még Dorogon is futballozott a másodosztályban). Némiképp kivételt képez Noskó Ernő, aki a Dózsával nyert hat bajnoki címe után a Budafokban vezetett le – noha még csak 29 éves volt 1974-ben, tehát nem számított idős labdarúgónak.

Kiprich József visszatért Tatabányára
Kiprich József visszatért Tatabányára

Külön kategóriába sorolhatók azok az időközben híressé váló labdarúgók, akik olyan erős érzelmi szállal kötődtek egy-egy, jórészt az NB II-ben szereplő együtteshez, hogy a nevük már összefonódott vele. Idősebb Dárdai Pál például a Komlói Bányász játékosa volt, amikor az együttes 1973-ban kizuhant az NB I-ből, de a másodosztályba is követte a csapatot, majd 1986-ban, 35 évesen még újabb három idényre visszatért a bányászcsapathoz. Aztán egy másik bányászvárosban, Tatabányán fogalommá vált Kiprich József, Vincze István páros két tagjának sem derogált felhúzni a kék-fehér mezt a másodosztályban. Kiprich József sikeres légiós­élet után 1998-ban tért haza az akkor épp NB II-es Tatabányához, Vincze István pedig a 2002–2003-as idényre. Később mindketten szakvezetőként is igyekeztek segíteni szeretett együttesüket, amelyben a pályafutásukat elkezdték.

Voltak persze olyanok is, akik neves játékosként nem szándékoztak egy osztállyal alább szállni, de a sors úgy hozta – ők pedig engedelmeskedtek a sors akaratának. A ferencvárosi legenda, Lipcsei Péter, aki előbb 1990 és 1995 között, majd 2000-től szolgálta az Üllői útiakat, a Fradi 2006-os, botrányos kizárása után is hű maradt a zöld-fehérekhez, és maradt a csapattal az NB II-ben is, megélve vele a három évvel későbbi visszajutást. Az ismertebb maradók között volt Dragóner Attila, Bartha László, Balog Zoltán és Bognár Zsolt is, Tököli Attila pedig ekkor tért vissza az egyesülethez.

   A DOROGI „BÁNYÁSZ”   
Mivel a bányavárosból érkezett a világverő Aranycsapatba mint a gárda egyetlen vidéki játékosa, Puskás Ferenc csak úgy becézte a jobbhátvéd      Buzánszky Jenőt,      hogy „Bányász”. Őt ez természetesen nem sértette, a szíve-lelke a dorogiaké volt (noha Dombóváron született, pedig mindenki dorogiként tartja számon), 1947-től 1960-ig volt a klub játékosa, és abban a két évben is vele tartott, amelyet a másodosztályban töltött. Edzőként sem az érdekelte, milyen osztályban szerepel az együttes: az 1966-os kiesés után vette át edzőként az irányítást, s a következő évben az NB III-ban is leült a padra. A bányákban is különböző szinteken dolgoznak a munkások – Buzánszky Jenő megjárta imádott csapatával a sötét mélységeket és a magasabb régiókat is.

LABDARÚGÓ NB II
1. FORDULÓ

Augusztus 1. (szombat)

20.00:
Kaposvári Rákóczi FC–Nyíregyháza Spartacus (Tv: M4 Sport)
Augusztus 2. (vasárnap)

17.30:
Soroksár–Debreceni EAC
17.45:
Debreceni VSC–Budaörs (Tv: M4 Sport)
19.00:
Pécsi MFC–Dorogi FC
19.00:
FC Ajka–ETO FC Győr
19.00:
Szeged-Csanád Grosics Akadémia–Békéscsaba 1912 Előre
19.00:
Gyirmót FC Győr–Aqvital FC Csákvár
19.00:
Szolnoki MÁV FC–Szentlőrinc
19.00:
BFC Siófok–Szombathelyi Haladás
20.00:
Vasas FC–Kazincbarcika SC (Tv: M4 Sport)

Tekintse át táblázatainkat csapatonkénti bontásban!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ FC AJKÁNÁL
Érkezők: Deczki Máté (Veszprém – kölcsönből vissza), Irimiás Gergő (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Rétyi Róbert (Vasas FC – kölcsönbe), Tóth Péter (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zvara Levente (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Zsolnai Richárd (Diósgyőri VTK – kölcsönbe)
Távozók: Horváth Péter (?), Illés Dávid (MTE 1904), Köles János (szlovákiai, ?), Markó Róbert (?), Pavlitzky Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BÉKÉSCSABÁNÁL
Érkezők: Bidzilya Anton (ukrajnai, MTK – kölcsön után ismét kölcsönbe), Bora György (BFC Siófok), Hodonicki Márk (Békéscsaba II), Kitl Miklós (Dorog), Paudits Patrik (Dorog)
Távozók: Burai Erik (DVSC II kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Kazincbarcika), Faragó Tomás (szlovákiai, ?), Gréczi Márton (Szeged-Csanád), Ilyés Tamás (Körösladány – kölcsönbe), Lustyik Levente (MTK Budapestkölcsönből vissza), Mácsai László (Körösladány), Polényi Gábor (?), Zahorán Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAÖRSNÉL
Érkezők: Horváth Roland (Budafok), Petneházi Márk (III. Kerület), Petró Balázs (Sárvár), Kovács Péter (Debreceni VSC – kölcsön után végleg), Sajbán Miklós (Mezőkövesd – kölcsön után végleg)
Távozók: Bakos Szabolcs (III. Kerületi TVE), Fehér-Kaplár Zsombor (Biatorbágy – kölcsönbe), Forgács András (?), Medgyes Sinan (Budafoki MTE), Molnár Bence (Érd – kölcsönbe), Ódé Norbert (Vác FC), Stieber András (Újpest), Tóth Keve (BVSC – kölcsönbe)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A CSÁKVÁRNÁL
*
Érkezők: Koch Attila (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), László Noel (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Magyar Zsolt (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Nándori Botond (Puskás Akadémia – kölcsönbe), Papp Milán (Puskás Akadémia II – kölcsönbe), Marko Vukaszovics (montenegrói-magyar, szabadon igazolhatóként – legutóbb ETO FC Győr), Zelizi Patrik (Bicske)
Távozók
: Galambos Ádám (Nyíregyháza), Hermány Bence (?), Kiprich Dávid (?), Pratsler Benjamin (?), Sipos Zoltán (?), Szabó Norman (Balassagyarmat)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI EAC-NÁL
Érkezők: Acsádi Bence (DVSC), Belényesi Csaba (DVSC), Székely Dávid (Füzesgyarmat), Takács Péter (Dorog)
Távozók: Krajcsó Krisztián (Körösladány)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Bévárdi Zsombor (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Korhut Mihály (Arisz Szaloniki, görög – szabadon igazolhatóként), Pintér Ádám (Kaposvári Rákóczi – kölcsönből vissza), Poór Patrik (Paks, szabadon igazolhatóként),Sós Bence (Puskás Akadémia), Tischler Patrik (Kisvárda), Varga József (Puskás Akadémia), Zöldesi Illés (Kisvárda – kölcsönbe)
Távozók: Barna Szabolcs (MTK Budapest), Babatunde Adeniji (nigériai, ?), Belényesi Csaba (DEAC), Haruna Garba (nigériai, ?), Jurij Habovda (ukrán, ?), Kovács Péter (Budaörs – kölcsön után végleg),Luka Milunovics (szerb, ?), Nikola Trujics (szerb, Lárisza – Görögország), Nagy Sándor (Bp. Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DOROGNÁL
Érkezők: Beliczky Gergő (Siófok), Kovács Máté (MTK, kölcsönbe), Szerencsi Miklós (MTK, kölcsönbe),Tóth Barnabás (Tiszakécske), Tulipán Ákos (Taksony), Zabari Dávid (Iváncsa), Zuigeber Ákos (MTK, kölcsönbe)
Távozók: Borsos Vilmos (Paksi FC – kölcsönből vissza), Forró Gyula (ETO FC Győr), Földi Botond (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Fürjes Ádám (Érd), Kitl Miklós (Békéscsaba), Paudits Patrik (Békéscsaba), Sitku Illés (visszavonult), Takács Péter (Debreceni EAC)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ETO FC GYŐRNÉL
Érkezők: Forró Gyula (Dorog – szabadon igazolhatóként), Gundel-Takács Bence (Mol Fehérvár – kölcsönbe), Kerkez Milos, Ruisz Barnabás, Szabados Attila, Szabó Tamás, Sipőcz Bence (mindannyian Fehér Miklós Akadémia), Király Botond (Vasas), Lipták Zoltán (Gyirmót FC Győr), Májer Milán (Budapest Honvéd), Szuhodovszki Soma (MTK – kölcsönbe), Temesvári Attila (Budapest Honvéd – kölcsönbe), Vankó Imre (Szeged)
Távozók:
Nemanja Andrics (szerb-magyar, ?), Marius Charizopulos (szlovák-magyar, ?), Dobos Áron (Fortuna Sittard – Hollandia, kölcsönből vissza, onnan Szeged?), Gengeliczki Gergő (Soroksár), Horváth Zoltán (Kisvárda), Horváth Tamás (?), Kun Bertalan (ZTE), Lovrencsics Balázs (Soroksár), Rengel Péter (?), Simon András (Haladás), Simon Ádám (Szeged-Csanád GA), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza, onnan BFC Siófok, kölcsönbe)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYIRMÓT FC GYŐRNÉL
Érkezők: Hajdú Ádám (Vasas), Herjeczki Kristóf (Bp. Honvéd – kölcsön után végleg), Juhász Zsombor (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Major Martin (Mol Fehérvár II, kölcsönbe), Szatmári István (MTK Budapest), Szegi Vince (Mosonmagyaróvár – kölcsönből vissza), Réti Patrik (BFC Siófok)
Távozók: Lipták Zoltán (ETO FC Győr), Koltai Tamás (befejezte pályafutását), Májer Milán (Bp. Honvéd – kölcsönből vissza), Sandal Dominik (szlovákiai, Lipót), Szabó Lukas (szlovákiai, ?), Tóth Bence (?), Varga Péter (szlovákiai, ?), Villám Balázs (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Csilus Tamás (BFC Siófok), Kovalovszki Máté (Lipót Pékség – kölcsönből vissza), Mocsi Attila (Mol Fehérvár FC), Simon András (ETO FC Győr)
Távozók: Balogh Ferenc (MTE 1904 – kölcsönbe), Bokor Bence (MTE 1904 – kölcsönbe), Gyurján Márton (ZTE), Jagodics Márk (Mezőkövesd), Tóth-Gábor Kristóf (Budapest Honvéd)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAPOSVÁRI RÁKÓCZINÁL
Érkezők: Földi Botond (Mezőkövesd, kölcsönbe), Szarka Ákos (szabadon igazolhatóként – legutóbb Szuvon FC, dél-koreai), Varjas László (Mezőkövesd, kölcsönbe), Varjas Zoltán (Mezőkövesd, kölcsönbe)
Távozók: Ádám Martin (Paks), Bévárdi Zsombor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Farkas Aurél (Nyíregyháza Spartacus), Fodor Marcell (visszavonult), Hegedűs Dávid (Eger), Nagy Richárd (Paks), Antun Palic (horvát, ?), Pintér Ádám (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Igors Tarasovs (lett, ?), Dinko Trebotic (horvát, Dinamo Minszk – Fehéroroszország), Zsiga Ervin (CS Municipal Satu Mare – Románia), Andriy Yakimiv (ukrán, ?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KAZINCBARCIKÁNÁL
Érkezők: Ádám Ferenc (Putnok – kölcsönből vissza), Dávid Zoltán Gergő (Békéscsaba), Lakatos Miklós (Putnok – kölcsönből vissza), Tóth László (Vasas FC – kölcsönből vissza)
Távozók: Fekete Ádám (?), Gábor Lukács (Jászberény), Géringer Tamás (Diósgyőri VTK – kölcsönből vissza), Harangozó Bence (Sopron)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Farkas Aurél (Kaposvári Rákóczi), Galambos Ádám (Csákvár), Jánvári Gábor (BFC Siófok), Kalocsai László (Mezőkövesd-Zsóry II), Kulcsár Hunor (Tiszaújváros – kölcsönből vissza), Motkó Benjamin (Tállya – kölcsönből vissza), Papucsek Barna (szabadon igazolhatóként, legutóbb Balmazújváros), Vasziljevics Nikola (Szeged-Csanád GA U19), Yasin Hamed (szudáni-magyar, szabadon igazolhatóként, legutóbb Sepsi OSK)
Távozók:Forgács Dávid (Paks, onnan Szentlőrinc, kölcsönbe), Pejovics Danilo (szerb-magyar, ?), Szekszárdi Tamás (?)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők: Bartha László (Paksi FC), Óvári Zsolt (DVTK), Preklet Csaba (Tiszakécske), Króner Martin (Budafok), Batizi-Pócsi Balázs (Tiszakécske), Vukman Donát (MTK Budapest)
Távozók:Egyed Balázs (Sajóbábony), De Oliveira Ayrton (brazil, ?), Szabó Dominik (Kozármisleny)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BFC SIÓFOKNÁL
Érkezők: Benke András (Hévíz – kölcsönből vissza), Csibra Dániel (Hévíz – kölcsönből vissza), Hutvágner Gergely (Sampdoria – Olaszország, kölcsön után végleg), Kecskés Tamás (Paksi FC), Lapos Máté (Bicske – kölcsönből vissza), Tömösvári Bálint (Bp. Honvéd – kölcsönbe), Török Dávid (Bicske – kölcsönből vissza), Deutsch Bence (MTK Budapest – szabadon igazolhatóként)
Távozók: Beliczky Gergő (Dorog), Benke András (II. Kerület UFC), Bora György (Békéscsaba), Csilus Tamás (Haladás), Horváth Attila (Tiszakécske), Jánvári Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Kővári Róbert (Paksi FC – kölcsönből vissza), Lorentz Márton (Paksi FC), Molnár Péter (?), Remili Mohamed (III. Kerületi TVE), Réti Patrik (Gyirmót FC Győr)


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SOROKSÁRNÁL*
Érkezők: Gengeliczki Gergő (ETO FC Győr), Kópis Róbert (Soroksár U19), Lovrencsics Balázs (ETO FC Győr), Magyari Szilárd (FK Csíkszereda/FK Miercurea Ciuc – Románia), Vida Kristóf (Ferencváros – kölcsönbe)
Távozók: Lőrinczy Attila (Budafoki MTE), Molnár Róbert (Szentlőrinc), Pál András (Tiszakécske), Völgyi Dániel (Nyköping – Svédország)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZEGED-CSANÁD GA-NÁL
Érkezők:
Gréczi Márton (Békéscsaba), Orosz Márk Erik (Hódmezővásárhely – kölcsönből vissza), Ódor Máté (Szeged-Csanád GA U19), Simon Ádám (ETO FC Győr), Varga Bence (MTK Budapest)
Távozók: Alekszics Branimir (szerb-magyar, ?), Andorka Péter (befejezte pályafutását), Koszó Balázs (?), Kuti Krisztián (?), Kóródi Nándor (Debreceni VSC – kölcsönből vissza), Szántai Levente (befejezte pályafutását), Tóth Máté (Mezőkövesd – kölcsönből vissza), Vankó Imre (ETO FC Győr), Zvara Dávid (?)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZENTLŐRINCNÉL
Érkezők: Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid (Paks – kölcsönbe), Kapronczai Gergely (MTK – kölcsönbe), Kovács Dávid (Tiszakécske), Lehoczky Roland (MTK – kölcsönbe), Molnár Róbert (Soroksár), Nagy Barnabás (MTK – kölcsönbe), Sinkovits Dávid (Topolya), Sili Luka (III. Kerület – kölcsönbe), Törőcsik Péter (MTK – kölcsönbe)
Távozók:

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A SZOLNOKNÁL
Érkezők:
Bárdos Bence (Diósgyőri VTK – kölcsön után ismét kölcsönbe)
Távozók: Annus Árpád (Monor), Albert Ádám (Jászberény), Simon Attila (Taksony), Szabó Péter (?), Szabó Richárd (Füzesgyarmat)

 

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VASASNÁL
Érkezők: Bánfalvi Dániel (Kubala Akadémia), Kalmár Olivér (ETO FC Győr – kölcsön után végleg), Litauszki Róbert (Újpest FC),Pekár László (Mezőkövesd), Radó András (ZTE, szabadon igazolhatóként), Silye Erik (Ferencváros, legutóbb Mezőkövesd – kölcsönben), Sztojka Dominik (UTE – a VKLA szerződtette, de profi szerződést kötött)
Távozók: Bősz Levente (?), Hajdú Ádám (Gyirmót FC Győr), Király Botond (ETO FC Győr), Lakatos Csaba (Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Nagy Zoárd (Balatonfüred – kölcsönbe), Rétyi Róbert (FC Ajka – kölcsönbe), Szmola Bálint (Balatonfüred – kölcsönbe), Torghelle Sándor (?), Tóth László (Kazincbarcika – kölcsönből vissza)

*Azoknál a csapatoknál, amelyeknek NB I-es partnerklubjuk van, csak akkor soroljuk fel a kölcsönjátékosokat, ha visszatérnek anyaegyesületükhöz, vagy másik gárdához kerülnek, ill. ha most érkeztek kölcsönbe.

– Az NB II-es csapatok téli átigazolásait ide kattintva tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik