NB II: „Aki tudott, az átvert és kifosztott, amikor még volt pénzem”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.08. 15:00
Stark Péter korábban hosszú éveken át futballistaként szolgálta az ETO-t, 272 bajnokin játszott, eközben a magyar válogatottban 19 alkalommal szerepelt. Később utánpótlásedzőként dolgozott a Győrnél, majd Király József vezetőedző segítője lett az NB II-es csapatnál, azonban hétvégén anyagi okokra hivatkozva szerződést bontott vele a klub vezetősége. Starkra – a megfelelő edzői licenc hiánya miatt – utánpótlástrénerként sem számítanak volt klubjánál, és mivel nincsenek tartalékai, civil munkát kell találnia.

Stark Pétert másodszor küldték el nevelőegyesületétől, hiszen a Tarsoly-érában egy elbukott kupadöntő után is lapátra tették már – mindezt nehezen dolgozza fel.

„Nem számítottam rá, hogy elküldenek, de tudomásul vettem a döntést. Nem hisztiztem, aláírtam az elém rakott papírokat, és azonnal eljöttem a stadionból – mondta a kisalfold.hu-n Stark Péter. – Anyagi okokra hivatkoztak, nem jöttek be a klub korábbi elképzelései, s meg kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat. Az utolsó havi fizetésem maradt még a klubnál, csak azt kapom majd meg. Nem egyszerű az ilyet feldolgozni, átélni, de sok mindent megéltem már a magyar labdarúgásban, nem csodálkozom semmin. Úgy fest, egyoldalú csupán a »szerelem« köztem és az ETO között.”

Stark hozzátette, furcsa lenne számára teljes meggyőződéssel egy másik csapat sikeréért dolgozni, miközben szinte minden a zöld-fehérekhez köti, ezért civil munkát keres.

„Mindenképp találnom kell valamilyen munkát. Egy garzonban élek a két gyermekemmel, akiket el kell lássak, s fel kell neveljek. Lehet, hogy Bécsben csomagfutár leszek, de egy ismerős ajánlott itthon fuvarozói munkát is. Nem viccelek, mindenképp dolgoznom kell, nincsenek tartalékaim. Aki tudott, az átvert és kifosztott, amikor még volt pénzem.”

AZ ÜGYVEZETŐ REAKCIÓJA
Soós Imre, a győriek ügyvezetője a Nemzeti Sportnak ecsetelte, hogy miért váltak meg Stark Pétertől.

„Klubunk az egyetlen a másodosztályban, amelynél gyógytornász, erőnléti edző, masszőr, orvos, fizioterapeuta és két pályaedző is főállásban dolgozik. Sajnos sokan még mindig azt hiszik, ez az a csapat, amelyik 2013-ban megnyerte a bajnokságot az NB I-ben. Mivel az erre az esztendőre tervezett költségvetéshez nem érkeztek meg a megfelelő források, kénytelenek voltunk csökkenteni a költségeinket, amely a munkavállalói létszámot is érintette. Jelenleg nyolcvannégy munkavállaló, illetve tizenöt utánpótláscsapatban kétszázhatvanegy gyermek sorsáért felelünk. Magyarországon a Fehér Miklós Akadémia az egyetlen, amely egy gimnáziumot is üzemeltet, s amelynek az éves fenntartása csaknem százmillió forintba kerül. Értesültem a mérgelődő, a vezetőség döntését kritizáló véleményekről, de ha a gimnáziumot zárjuk be, akkor kétszáz gyermek tanulását tesszük tönkre, ha pedig más szakemberektől búcsúzunk el, akkor abba lehetne belekötni, így nincs jó megoldás, ha szerződésbontásról döntünk. A másik pályaedző, Szabó Tibor – közel a nyugdíjhoz – a munkatörvénykönyv szerint védett korban van, ráadásul A-licences képesítése van, amely elengedhetetlen a másodosztályban szereplő csapatoknál – Stark Péter sajnos csak B-licences diplomával rendelkezik. Szintén nem helyes állítás, hogy Stark az U17-es csapathoz sem térhetett vissza. Elit akadémia vagyunk, az előírás szerint tehát már az U14-es korosztálytól is csak A-licences edző dolgozhat.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik