NB II: „A technikai tudását nagypapájától, a küzdeni tudását tőlem örökölte”

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.04.25. 07:08
null
Szekéréknél családi örökség a futball (Fotó: Unger Tamás/Vas Népe)
A labdarúgó NB II-ben szereplő Szombathelyi Haladás másodedzője, Szekér István a tavaszi szezon kezdete óta testközelből láthatja fia, a Hali felnőtt csapatában játszó Szekér Ádám játékát. Az édesapa kritikus fia teljesítményével kapcsolatban, de szerinte Szekér Ádám már most hasznos tagja a Haladásnak, és szeretné, ha az ifjú labdarúgó gyökeret verne a zöld-fehéreknél.

A magyar élvonalban korábban a Haladásban, az MTK-ban, a Honvédban és Pápán is szereplő, illetve a holland Willem II-nél, a belga Geelnél légióskodó Szekér István Mátyus János munkáját segíti másodedzőként a Haladásnál, emellett az Illés Akadémián az egyéni képzésért felel. Így tavasszal – amíg a bajnokság tartott – nap mint nap együtt dolgozott kisebbik fiával, a Haladás felnőttegyüttesében az ősszel bemutatkozó, jelenleg 18 esztendős Szekér Ádámmal.

Korábban az Illés Akadémián dolgoztam Ádámmal, de akkor csak egyéni képzésért felelős edzőként – mondta Szekér István a klub honlapján. – Nem nehéz különválasztani az apai és a másodedzői szerepet – ő egy játékos, én meg egy edző vagyok, ugyanúgy szólok hozzá, mint bárki máshoz. Az más kérdés, hogy a mérkőzés után megbeszéljük a történéseket, szinte mindig kikéri a véleményemet, ráadásul a fiam teljesítményével kapcsolatban kritikusabb vagyok. A rutinosabb játékosok sokat segítenek neki, bátran fordulhat tanácsért Bosnjak Predraghoz, Jagodics Márkhoz, Devecseri Szilárdhoz vagy éppen Németh Milánhoz. Ádám fizikailag erős, kellően agresszív, abszolút kétlábas játékos, már most hasznos tagja a Haladásnak, de technikailag még nem kész futballista. Nagyban köszönhető az Illés Akadémiának, hogy itt tart. Talán nem véletlen az sem, hogy egy-két külföldi klub már érdeklődött utána, de én azt szeretném, ha először a Haladásban verne gyökeret. Korábban többen mondták, hogy a technikai tudását nagypapájától, a küzdeni tudását tőlem örökölte – ami részben igaz is. Édesapám, idősebb Szekér István ugyan nálam vagy ötször technikásabb volt, de szerintem én sem véletlenül futballoztam éveket a holland és a belga élvonalban. Viszont a fiamban – már csak abból adódóan is, hogy nálam támadóbb poszton játszik – sokkal több lehetőséget látok.”

A Lurkó UFC-ben, majd az Illés Akadémián pallérozódó középpályás, Szekér Ádám eddig 12 NB II-es mérkőzésen szerepelt és egy gólt szerzett.

Sokat köszönhetek édesapámnak, hiszen kiskorom óta rengeteget foglalkozott velem, főleg a technikai tudásomat csiszolta – mondta Szekér Ádám a haladas.hu-n. – Sok hasonlóság van bennünk: kiemelném a harciasságot, viszont én szívesebben játszom előre is. Kezdetben támadót játszottam, idővel kerültem hátrébb, szóval véletlenül alakult úgy, hogy édesapámmal közel azonos poszton futballozunk. Eddig sok előnyöm nem származott abból, hogy édesapámat Szekér Istvánnak hívják, ugyanúgy kezeltek és kezelnek, mint bárki mást. A Haladásban sincs ez másként, kialakítottunk egy játékos-edző viszonyt a csapatnál, ami jól működik. Elfogadom a kritikáit, már csak azért is, mert a legtöbb esetben én is látom, miben hibáztam egy-egy meccsen. Célom, hogy stabilizáljam a helyemet a Haladásban, minél több mérkőzést akarok játszani a felnőtteknél. És persze mielőbb vissza akarok jutni az NB I-be, a többivel, a távolabbi jövőmmel, karrieremmel egyelőre nem foglalkozom."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik