NB II: „A piac vissza fog térni a 2011-es fizetési szintre”

Vágólapra másolva!
2020.05.25. 15:24
null
Soós Imre szerint stabil az ETO FC Győr gazdasági helyzete (Fotó: Mészáros Mátyás/Kisalföld)
Terjedelmes nyilatkozatot adott a Kisalföldnek Soós Imre, a labdarúgó NB II-ben szereplő ETO FC Győr ügyvezetője. A sportszakember szerint a klub anyagi helyzete stabil, de a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt megváltozott a 2020-as költségvetésük, és a jövőben nem akarnak irreális béreket fizetni – egyébként is úgy gondolja, hogy a piac vissza fog térni a 2011-es fizetési szintre. A klub vezetősége a lejáró szerződésű játékosoknak még nem ajánlott fel hosszabbítást és a távozó Kondás Elemér vezetőedző helyett sincs még konkrét jelölt.



Az Elsőfokú Licencadó Bizottság ülése számunkra csak formaság volt, mivel tudtuk, hogy minden követelménynek megfelelünk” – mondta a megyei portálon Soós Imre, a győriek ügyvezetője a pénteken megkapott NB I-es licenc kapcsán. – A leglényegesebb különbség az NB I-es és az NB II-es eljárás kapcsán, hogy a másodosztályban minimum százmillió, míg az élvonalban háromszázmillió forint saját tőkével kell rendelkeznie egy egyesületnek, amit igazolni is kell, és az ETO Futball Kft. ennek a kritériumnak is eleget tudott tenni. Ez annak tükrében nagy dolog, hogy 2018-ban a saját tőkeállományunk mínusz kétszázkilencvenhétmillió-százkilencvennyolcezer forint volt.”

Soós Imre hozzátette: az utóbbi időben több helyen negatív kritikákkal illettek klubokat, mert a tulajdonosok próbálják normális mederbe terelni a magyar labdarúgásban jellemző béreket.

Rengeteg bírálat ért minket amiatt, hogy az elsők között tettünk olyan lépéseket, amelyeket aztán később mindenki más is követett a sportpiacon és a gazdasági élet egyéb területein – folytatta Soós. – Azért hoztuk meg ezeket a döntéseket, hogy a költségvetésünk stabil maradjon. Az, hogy nem akarunk irreális béreket fizetni, még nem jelenti azt, hogy az ETO háza táján anyagi problémák lennének. Nincs olyan NB II-es csapat, amelynél vagy az önkormányzatok, vagy a szponzorok ne vágták volna meg a támogatást, vagy léptek volna ki a klubok mögül. Továbbra is tartom, hogy a piac vissza fog térni a 2011-es időszak fizetési szintjére. Nekünk is megváltozott a 2020-ra tervezett költségvetésünk, ami egyrészt abból adódik, hogy az elmúlt években utánpótlás-nevelés jogcímen kapott önkormányzati támogatásunk nullára csökkent. A jövőt illetően bizonytalan, hogy a szponzorok tudják-e biztosítani az elmúlt években nyújtott támogatást. Szóbeli ígéreteink vannak a megállapodások meghosszabbításáról, de a jelen gazdasági helyzetben felelősségteljes nyilatkozatot egyelőre nem lehet elvárni.

A győrieknél június 30-án Kondás Elemér vezetőedző mellett nyolc játékos – a már biztosan távozó Horváth Tamás, továbbá Horváth Zoltán, Lovrencsics Balázs, Andrics Nemanja, Charizopulos Márius, Rengel Péter, Gyurákovics Erik, valamint a kölcsönjátékos, Tömösvári Bálint – szerződése jár le, de az ügyvezető szerint a szurkolóknak nincs okuk a pánikra.

A lejáró szerződésű játékosoknak még nem ajánlottuk fel a hosszabbítást, ez azért van, mert nincs versenykiírás, nem tudjuk, hogy mikor indul az őszi szezon, ahogy azt sem, hogy mikor nyit az átigazolási piac. Sokan dobálóznak nevekkel és edzőjelöltekkel, de nem lehet felelősségteljes döntéseket hozni ilyen bizonytalanságban. Ha még három hónapig áll az élet, akkor feleslegesen hozunk ide játékosokat, akiket fizetni kell, miközben nem tudják végezni a munkájukat. A keretet amúgy is a vezetőedzőnek kell majd összeállítania, de egyelőre hiába is szerződnénk bárkivel.”

Az ügyvezető hozzátette, hogy konkrét tárgyalások még nem voltak új edzőjelöltekkel.

Egyelőre csak beszélgetéseink voltak, konkrét tárgyalás nem. Engem is kerestek már olyannal, hogy német vagy szlovák edző lesz, dobálóztak Dobos Barna nevével, aztán két nap múlva bejelentette őt a Szeged. Nem akarunk titkolózni, ha van konkrét megállapodás, közzétesszük.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik