MLSZ: defibrillátorokat adnak az amatőrcsapatoknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 20:53
A Magyar Labdarúgó-szövetség számára kiemelten fontos a játékosok egészsége és biztonsága, ezért defibrillátorokat ajánl fel az alsóbb osztályú és amatőrcsapatok számára – adta hírül az mlsz.hu.

Az elmúlt napokban az egész ország szorított egy fiatal dabasi labdarúgó életéért, aki mérkőzés közben váratlanul rosszul lett, majd összeesett a pálya szélén – olvasható az MLSZ honlapján. Az eset kapcsán dr. Szelid Zsolt kardiológus, az UEFA és az MLSZ orvosi biztosságának tagja tájékoztatta az mlsz.hu szerkesztőségét:

„A mostanihoz hasonló súlyos esetekből mindig tanulnunk kell. A sportoló egy igen ritka, életveszélyes szívkoszorúér-fejlődési rendellenességben szenvedett. Az ilyen típusú rendellenességeket egy rutin sportorvosi vizsgálat során nem lehet hatékonyan kiszűrni. A Magyar Labdarúgó-szövetség orvosi bizottságának azonban kötelessége átnézni a sportoló fiatalember korábbi leleteit, a pálya melletti ellátás körülményeit és az eredményeket jelenteni a nemzetközi szövetség (FIFA) Hirtelen Szívhalál Regisztere számára” – fogalmazott Szelid Zsolt.

A tragédiák megelőzése mellett, a súlyos esetek megfelelő ellátására az MLSZ a közeljövőben életmentő defibrillátorokat szerez be és ajánl fel (mindössze 10 százalék önerő mellett) nagy számban az alsóbb osztályú, valamint az amatőrklubok számára is. Ezek a készülékek a tragédia első perceiben tudnak hatékonyan segíteni a beteg megfelelő keringésének visszaállításával. Az MLSZ elkötelezett abban, hogy a legnépszerűbb sportot valamennyien biztonságosan játszhassuk, és ha szükséges, a helyszínen legyen megfelelő segítség. A sportolás biztonságát azonban jelenleg a rendszeres sportorvosi szűrővizsgálat biztosíthatja hazánkban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik