„Magyarul és szlovákul is anyázott, a magyar futballt szidta”

Vágólapra másolva!
2017.10.12. 21:02
Nem mindennapi jelenetek játszódtak le az október 1-jei Gyirmót FC Győr–Szeged 2011 (1–0) NB II-es labdarúgó-mérkőzésen – legalábbis a vendégek vezetőedzője, Supka Attila elmondása szerint. A tréner nehezményezte, hogy Molnár László, a Gyirmót vezetőedzője egy vitatott szituációban „nekik támadt” és válogatott szidalmakat szórt a szegedi kispad felé. Supka egyébként azért is furcsállja a Gyirmót jelenlegi trénerének viselkedését, mert elmondása szerint 2001-ben ő szerzett állást Molnárnak, a közreműködésével került Újpestre. Korábban egyébként Vitelki Zoltán, a Kazincbarcika trénere is szóvá tette Molnár viselkedését, aki a 12. fordulót követően reagált a Nemzeti Sport Online-nak az őt ért vádakra.


Molnár László nyár óta irányítja a Gyirmótot (Fotó: gyirmotfc.hu)
Molnár László nyár óta irányítja a Gyirmótot (Fotó: gyirmotfc.hu)

 

„A mérkőzésen a játékvezetőnél reklamáltunk egy szituációt, amelynél szerintük a sporttárs nem úgy döntött, ahogy kellett volna – idézte fel a Nemzeti Sport Online-nak Supka Attila. – A gyirmótiak edzője, Molnár László erre felénk fordult, minősíthetetlen szavakat mondott, magyarul és szlovákul is anyázott, illetve a magyar futballt szidta, mindezt megengedhetetlen hangnemben. Hangsúlyozom, kispadunkról egyetlen mondat nem hangzott el a gyirmóti pad irányába, ezért érthetetlen, hogy miért talált meg minket, ráadásul többször is megtette ezt. Mindent elárul a jelenségről, hogy a mérkőzés után a klub egyik alkalmazottja elnézést kért tőlünk a tréner viselkedése miatt.”

A történet érdekessége, hogy Supka Attila korábbról már ismerte Molnár Lászlót, sőt, elmondása szerint ő szerzett neki állást.

„2001-ben még menedzserként dolgoztam és én hoztam őt Újpestre – elevenítette fel Supka. – A 2001–2002-es szezonban az én segítségemnek köszönhetően dolgozhatott vezetőedzőként a negyedik kerületieknél, és azóta is jó kapcsolatban voltunk, ezért teljesen érthetetlen a mostani viselkedése. Az persze nem meglepő, hogy ezek után elmaradt a meccs utáni kézfogás.”

A Szeged 2011 elleni találkozó előtt két héttel a Kazincbarcika vezetőedzője, Vitelki Zoltán a szeptember 17-i Gyirmót–Kazincbarcika (0–1) mérkőzést követő értékelésében szintén arról beszélt, hogy Molnár László viselkedése felháborító volt. Nos, Vitelki szerint ő is hasonló szituációt élt át, mint szegedi kollégája.

KICSODA MOLNÁR LÁSZLÓ?

 

Az 1960. szeptember 12-én, a felvidéki Diószegen született Molnár László kapusként több mint 300 szlovák első osztályú mérkőzésen szerepelt, szlovák bajnoki címet szerzett. Játszott a csehszlovák és a szlovák válogatottban is, edzőként pedig a legmagasabb képesítéssel, pro licenccel rendelkezik, amelyet 2003-ban szerzett meg. Molnár 2002-ben már dolgozott Magyarországon, az élvonalbeli Újpest FC edzője volt (hivatalosan nem vezetőedzőként, mert akkor még nem volt meg a megfelelő végzettsége, de ő felelt a szakmai munkáért), utána azonban ismét Szlovákiában vállalt munkát, így 15 év után tért vissza és a nyáron lett az NB I-ből másodosztályba kieső Gyirmót FC Győr trénere. A csapat 12 forduló után 21 ponttal az 5. helyen áll a tabellán, hátránya nyolc pont a már feljutó, 2. helyen található Kisvárdával szemben.

„Nagyon jól érzem magam Magyarországon, hiszen felvidéki vagyok, így félig magyarnak tartom magam, másrészt itthon adva vannak a feltételek a munkához, míg Szlovákiában sokkal kevesebb támogatást kap a sportág – mondta Molnár. – Hosszabb idő után tértem vissza, azt persze sajnáltam, hogy az Újpesten elkezdett munkát nem tudtam befejezni 2002-ben, de akkor még a szlovák labdarúgó-szövetség nem tudta biztosítani a pro licences edzői papírokat. Ettől függetlenül már akkor elhatároztam, hogy egyszer visszajövök Magyarországra. Gyirmóton nyáron nagy segítséget jelentett, hogy felvidéki magyar labdarúgók érkeztek, és bár a bajnokság előtt többször is hallottam, hogy gyenge a keret, bíztam a játékosokban, és azt is tudtam, hogy mit akarok elérni. Úgy gondolom, hogy mára hetven-nyolcvan százalékban sikerült a csapat felépítése. A hétvégén az MTK-t fogadjuk, már most megkülönböztetett figyelem övezi a találkozót. Felfokozott hangulatú meccsre készülünk, amelyen nagyon értékes lenne a három pont megszerzése.”

 

„Molnár László nem úgy viselkedett, ahogy egy trénertől elvárható – mutatott rá az NSO-nak Vitelki. – A játékvezetőnél nehezményeztem egy döntést, erre ő a kispadunk irányába tett bántó megjegyzéseket, tehát nem kulturált edzőhöz méltóan viselkedett. Azonban a történteket már lezártam, a továbbiakban nem szeretnék vele foglalkozni.”

Híres Gábor, a Magyar Labdarúgóedzők Szakmai és Érdekvédelmi Szervezetének ügyvezetője, a Szeged 2011 másodedzője etikailag is elfogadhatatlannak tartja Molnár László magatartását.

„A Gyirmót elleni meccsünkön sajnos én is tanúja voltam ennek a futballpályára nem illő cselekedetnek – mondta Híres Gábor. – Nagyon nem tartom helyesnek, hogy két edző egymással foglalkozik, ez nem helyénvaló, sőt. Ez eddig nem is volt divat Magyarországon, és remélem, hogy a jövőben sem lesz az! Korábban Mészöly Géza edzőkollégám az MLSZ-nek írt egy etikai kódexet, amelynek egyik fő pontja éppen ez volt, hogy a trénerek ne egymással törődjenek. Fontos lenne, ha szervezetünkbe egyre többen lépnének be, mivel ezáltal is megakadályozhatók lennének a hasonló esetek és az etikai kódexet a mi testületünk tagjai is magukra kötelező érvényűnek tartanák.”

A Gyirmót FC Győr szakvezetője a Nemzeti Sport Online kérdésére reagált a fenti felvetésekre, elnézést kért edzőkollégáitól, ám hozzátette, hogy a másik tréner kinevetése vagy az eredményjelző tábla mutogatása sem dicséretes dolog.

„Soha nem tagadtam, hogy temperamentumos ember vagyok, azt pedig minden edző pontosan tudja, hogy egy labdarúgó-mérkőzés nem babazsúr – reagált Molnár László. – A sportszerű keretekre azonban ügyelni kell, ez a negyedik játékvezetőnek kiemelt feladata. Az említett esetekben pedig engem nem küldtek el a kispadtól, és a több mint két évtizedes edzői pályafutásom során erre Szlovákiában is csak néhány alkalommal volt példa. Amennyiben megbántottam volna az említett edzőkollégákat, akkor elnézést kérek tőlük, de a másik edző kinevetése, vagy az eredményjelző tábla mutogatása sem igazán dicséretes dolog.”

A Nemzeti Sport Online szlovákiai forrásokban megtalálta azt a „néhány” alkalmat, amikor Molnár Lászlónak dolga volt a fegyelmi bizottsággal.

Molnár 2003-ban a játékvezető szidalmazása miatt a besztercebányai Dukla Banská Bystrica (Besztercebánya) edzőjeként kapott 20 ezer koronás bírságot, 2006-ban a nagymihályi Zemplín Michalovce (Nagymihály) edzőjeként a DAC elleni találkozón a játékvezető megsértéséért és a technikai zóna elhagyásáért 10 ezer koronás bírságban részesült, 2007-ben ismét a Dukla trénereként róttak ki rá 15 ezer koronás büntetést sportszerűtlen magatartása miatt, végül 2015-ben a Duslo Sala (Vágsellye) edzőjeként sportszerűtlen magatartásért három mérkőzésre eltiltották (később ezt két meccsre mérsékelték).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik