Jöhet vihar, Zalaegerszegen akkor is kék az ég

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.05.13. 10:17
null
Teljesen megérdemelten nyerte meg a másodosztályú bajnokságot a zalaegerszegi együttes, amelyre a nyártól újabb nagy kihívás vár: az élvonalbeli tagság megőrzése (Fotók: Szabó Miklós)
A Monor elleni győzelemmel búcsúzott el hazai pályán az idénytől és a másodosztálytól a Zalaegerszeg, amely hét év elteltével tér vissza a legjobbak közé.

 

A szombati ragyogó májusi napsütést gonoszul elűző vasárnapi hidegfront és az azzal érkező jeges szél sem tudta megakadályozni, hogy a május 12-i vasárnap Zalaegerszeg és az egerszegi futball nagy ünnepe legyen. Egy nappal a várossá avatás 134. évfordulója előtt új sportkomplexumot avatott a ZTE, leleplezték a 2016-ban elhunyt atléta, majd legendás erőnléti edző, Simon Balla István emléktábláját, illetve az utolsó hazai bajnoki mérkőzésen, a Monor elleni találkozón megünnepelték a klubtörténet első NB II-es bajnokcsapatát (arról nem is beszélve, hogy egyben az ősi rivális Haladás szombaton biztossá váló kiesésére is emlékeztettek mindenkit a szurkolók egy külön rigmussal).

„Én itt még salakon futballoztam, és amikor a térdünkről lejött a bőr, egyszerűen visszatapasztottuk szigszalaggal, és úgy játszottunk tovább. Mindezt csak azért mondtam el, hogy érzékeltessem, mennyit változott a világ” – fogalmazott ünnepi beszédében Vigh László, a térség országgyűlési képviselője.

Európai színvonalú edzőkomplexumot adtak át vasárnap Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
Európai színvonalú edzőkomplexumot adtak át vasárnap Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)

És valóban, a tavalyelőtt átadott ZTE Aréna melletti területen végigpásztázva a tekintetünket kifogástalan feltételeket, európai igényeknek megfelelő színvonalat láthatunk. Több edzőpálya megújult, több újonnan készült el, van, amelyiken most cseréltek műfüvet. Rendelkezésre áll két természetes füves nagypálya húszezer négyzetméteren, a sportkomplexumhoz tartozik további két természetes füves nagypálya, két műfüves pálya és egy-egy háromnegyedes műfüves és természetes füves. Az igazi kuriózum pedig az újonnan átadott, kétezer négyzetméteres atlétikai-technikai erősítőpálya lépcsővel, futódombbal, a legkorszerűbb fejlesztő eszközökkel – Végh Gábor tulajdonos tájékoztatása szerint ilyen Európában csak az Ajaxnál van.

Az atlétikai fejlesztőpálya a magyar bajnok gátfutó, országos csúcstartó atléta, majd több sportágban erőnléti edzőként dolgozó, 2014 és 2015 között a ZTE-nél is munkálkodó Simon Balla István álmait követve, az ő szellemiségét megőrizve készült el. A 2016-ban elhunyt szakember emléktábláját Végh Gábor tulajdonos Simon Balla István családtagjaival közösen leplezte le: „Szeretnénk, hogy amikor ifjúsági játékosaink edzésre menet ránéznek az emléktáblára, eszükbe jusson az az áldozatos munka, amely révén Simon Balla István másodperceket javított a sportolók gyorsaságán, vagy az, hogy milyen kőkemény munkával fejlesztette az erőnlétüket.”

Kiváló körülmények között lehet dolgozni a sportkomplexumban (Fotó: Szabó Miklós)
Kiváló körülmények között lehet dolgozni a sportkomplexumban (Fotó: Szabó Miklós)

A megható emlékezés és a sportcentrum átadásának ünnepélyessége után pedig meg lehetett élni a jelen örömét is.

„Ez is elérkezett végre, kiböjtöltük! – mondta a mérkőzés előtt a bajnoki címet ünneplő beszédében Végh Gábor (akit Balaicz Zoltán polgármester kitüntető díszoklevéllel lepett meg a térség sportjáért végzett erőfeszítéseiért), pezsgős poharát a magasba tartva. – Öt év kemény munkája van ebben. Nehéz helyzetben vettük át a klubot, és most itt vagyunk, az élvonal küszöbén. Mindannyiunk közös érdeme ez, de ugyanilyen kemény munkára lesz szükség a továbbiakban is, hiszen most kezdődik a történet második része.”

Valóban rendkívüli, amit a ZTE ebben az idényben véghez vitt. Az előző bajnokságban csak a 14. helyen végzett a kék-fehér együttes, majdnem kiesett, két ponton múlt. Az új idényt sem kezdte magabiztosan, az első három meccséből csak egyet nyert meg, sokáig a harmadik és az ötödik hely között mozgott.

A meccs elején a szervezők lánggal
A meccs elején a szervezők lánggal

Ám a tavaly nyáron sportigazgatónak kinevezett Sallói István és az idény közben a kispadon Nagy Tamást váltó Dobos Barna munkája kezdett beérni. Először a 12. fordulóban állt élre a ZTE, majd hosszú hetekre a Gyirmót visszavette az első helyet, de amikor a 28. fordulóban visszaelőztek a zalaiak, többé már nem adták át a pozíciót. Május elsején, a Cegléd elleni 2–1-es győzelemmel matematikailag is bizonyossá vált, hogy hét szűk esztendő után Zalaegerszegnek újra NB I-es csapata lesz, majd az azt követő fordulóban a Budafok elleni 4–1-es siker már azt jelentette, mindezt a második vonal bajnokaként éri el.

…a szurkolók füsttel köszöntötték az NB II bajnokát (Fotók: Szabó Miklós)
…a szurkolók füsttel köszöntötték az NB II bajnokát (Fotók: Szabó Miklós)

A Monor elleni mérkőzés tehát már a bajnoki aranyérem megünneplésének jegyében telt, a pályára vonuló csapatokat tűzijáték, lángcsóva, füst, hanggránát fogadta. A zalaegerszegi futballmúlt több neves alakja is megjelent a lelátón, láttuk – a teljesség igénye nélkül – Gellei Imre volt szövetségi kapitányt, aki két ízben is, 1983 és 1986, illetve 2004 és 2005 között irányította vezetőedzőként a csapatot; Szőcs Jánost, annak a csapatnak az edzőjét, amely 1972-ben először jutott fel a legmagasabb osztályba (és Szőcs János nevét viseli a ZTE akadémiája is); vagy éppen a 28-szoros válogatott Péter Zoltánt, aki Zalaegerszegről lett válogatott és vb-résztvevő.

A mérkőzésen sokáig kevés esemény történt, de a hazaiak minden jó megoldását, próbálkozását lelkesen megtapsolta az időjárás viszonytagságaival is dacoló, hűséges közönség, amely hét évet várt a feljutásra. Ettől függetlenül Miroszlav Grumics berúghatta volna két nagy helyzete közül az egyiket, de miután mindkettőt elhibázta, vezetést szerzett a Monor Farkas Norbert szöglet utáni fejesével. Még a szünet előtt egyenlített a bajnokcsapat Bedi Bence találatával, a fordulás után pedig nem sokkal már vezetett is: Bobál Gergely lőtt ballal a jobb alsó sarokba a kapufa segítségével. A 64. percben aztán már kezdett igazi gálahangulat kerekedni, amikor Kocsis Gergő Bence lőtt kilenc méterről a jobb alsó sarokba, 3–1-re növelve a kék-fehérek előnyét.

A rutinos Miroszlav Grumics (fehérben) nagy kedvvel és jól futballozott a monoriak elleni összecsapáson (Fotó: Szabó Miklós)
A rutinos Miroszlav Grumics (fehérben) nagy kedvvel és jól futballozott a monoriak elleni összecsapáson (Fotó: Szabó Miklós)

A jókedvet az sem tompította, hogy Hunya Krisztián a hajrában szépített, mert maradt a 3–2. Jöhetett a kupaátadás, a tűzijáték, a konfettieső (amely a hatalmas szélben konfettiviharrá változott) és a Queentől a We are the champions.

„Egész évben ezért dolgoztunk, nagyon boldog vagyok, hogy célba értünk – mondta a lefújás után lapunknak Bobál Gergely, a ZTE csatára. – Végig bíztam benne, hogy megnyerjük a bajnokságot, ezért is szerződtem ide. Szerintem nem meglepetés az elsőségünk, nekünk volt a legjobb keretünk, a legjobb szakmai stábunk és a legjobb vezetőségünk, nem is beszélve a szurkolóinkról. Amikor legyőztük a Dorogot, riválisaink pedig mind botlottak, már éreztem, meglesz ez, attól fogva megnőtt az önbizalmunk. A nyáron lejár a szerződésem, de szeretnék itt maradni, várom már a felkészülést az NB I-es idényre.”

Sallói István sportigazgató előzetesen nem vette ilyen biztosra az aranyérem megszerzését: „Erre nem lehetett számítani, inkább csak abban bíztam, hogy versenyben lehetünk a feljutásért, és összeáll egy olyan csapat, amely a következő idényben jó eséllyel pályázik a feljutásra – fogalmazott. – A Gyirmót elleni két győzelem kulcsfontosságú volt, de a tavasszal már látszott, hogy a miénk a legkiegyensúlyozottabb csapat. Dobos Barna nehéz helyzetben vette át a csapatot, nagy nyomás alatt kellett dolgoznia, de nem csalódtunk, bár elődje, Nagy Tamás érdemeit sem lehet elvitatni. Van egy erős magja a csapatnak, a nyáron szeretnénk hozni öt-hat jó játékost erősítésnek, és most már külföldi futballistákat is igazolhatunk, szétnézünk azon a piacon is, mert célunk, hogy tartósan megvessük a lábunkat az élvonalban.”

Az ünneplést az időjárás sem ronthatta el Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)
Az ünneplést az időjárás sem ronthatta el Zalaegerszegen (Fotó: Szabó Miklós)

LABDARÚGÓ NB II, 37. FORDULÓ
ZTE FC–MONOR 3–2 (1–1)

Zalaegerszeg, 2856
néző. Vezette: Berényi Tamás (Máyer Gábor, Legeza László)
ZTE:
Szemerédi – Bolla, Lesjak, Devecseri, Gergényi – Kocsis G., Kiss M. (Vojnovic, 71.) – Barczi, Grumics (Bobál G., 37.), Bedi – Novák Cs. (Farkas B., 70.). Vezetőedző: Dobos Barna
MONOR:
Bozsó – Bori, Fülöp N., Karacs (Sági, 84.), Szerencsi – Lázár Zs. (Ficsor, 78.), Kovács B. (Haragos, 62.) – Palincsár, Hunya, Farkas N. – Tóth B. Vezetőedző: Horváth Dávid
Gólszerző:
Farkas N. (0–1) a 42., Bedi (1–1) a 45., Bobál G. (2–1) az 50., Kocsis G. (3–1) a 63., Hunya (3–2) a 82. percben
MESTERMÉRLEG
Dobos Barna:
– Nagyon örülök, hogy győzelemmel búcsúztunk a közönségünktől, és sikerrel ünnepelhettük a bajnokcsapat köszöntését.
Horváth Dávid:
– Gratulálok a Zalaegerszegnek, megérdemelten lett a legjobb. Vereségünk ellenére jól játszottunk, ha jobb százalékkal használjuk ki lehetőségeinket, ponttal távozhattunk volna.

AZ ÁLLÁS
1. ZTE FC 37 24 7 6 72–41 +31 79
2. Kaposvári Rákóczi FC 37 20 11 6 59–40 +19 71
3. Vasas FC 37 18 11 8 73–59 +14 65
4. Gyirmót FC Győr 37 20 4 13 74–49 +25 64
5. Budaörs 37 19 4 14 61–46 +15 61
6. Békéscsaba Előre 37 17 9 11 56–46 +10 60
7. Soroksár SC 37 18 5 14 67–58 +9 59
8. ETO FC Győr 37 16 7 14 58–46 +12 55
9. Nyíregyháza Spartacus FC 37 15 10 12 52–48 +4 55
10. Kazincbarcika 37 15 8 14 56–50 +6 53
11. FC Csákvár 37 12 16 9 57–55 +2 52
12. Vác FC 37 11 13 13 44–47 –3 46
13. BFC Siófok 37 11 11 15 47–53 –6 44
14. Dorogi FC 37 10 12 15 53–58 –5 42
15. Tiszakécske VSE 37 9 15 13 33–51 –18 42
16. Budafoki MTE 37 12 5 20 45–64 –19 41
17. Balmazújváros 37 9 10 18 29–48 –19 37
18. Ceglédi VSE 37 8 8 21 35–66 –31 32
19. Mosonmagyaróvár 37 6 13 18 35–59 –24 31
20. Monor 37 6 9 22 47–69 –22 27

Feljutott a ZTE és a Kaposvár, kiesett a Cegléd, a Mosonmagyaróvár és a Monor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik