Hibáztam. Oké, csak tíz voltam, ráadásul nem szombaton, hanem vasárnap este volt a meccs fél nyolckor, későn értem volna haza, másnap iskola, talán el sem engedtek volna egyedül a szüleim. Meg amúgy is: a Szegedi Dózsa serdülőjátékosa voltam, a SZEOL AK ellenfélnek számított – persze a nyitó fordulóban azért ott hasaltam a szögletzászlónál, amikor Kardos József büntetőjével nyert az Újpest, de a harmadik forduló eredményéről már csak az esti televíziós sporthírekből értesültem: a Rába ETO 4–1-re nyert a Felső-Tisza partján (a később híressé váló Szabó Ottó, Szentes Lázár, Hajszán Gyula támadótrió mindhárom tagja betalált aznap).

 
Szepessy László lehet az ETO FC Győr új vezetőedzője
Petrov Iván reagált az ETO-tulajdonos nyilatkozatára

Évekkel később, Pálfalvi Gábor ragyogó könyvében olvastam: a győri játékosok aznap, 1981 augusztusának végén hitték el igazán, hogy új edzőjükkel, Verebes Józseffel sokra vihetik. Addig egymás között kuncogtak, ha a „Mágus” a bajnoki cím megszerzéséről beszélt nekik – végül 1982-ben és 1983-ban is aranyérmet szereztek. Azt a szegedi bajnokit mondják a két aranyéremmel végződő fantasztikus ETO-út első fontos állomásának – hibáztam, ott lehettem volna.

Azóta figyelem a győri futballt, ott voltam, amikor az 1983-as bajnoki címet követően harminc évvel ismét Győrbe került az aranyérem – talán a gyerekkori emlékek miatt érzek szívfájdító csalódottságot, amikor a kisalföldiek mostani helyzetéről hallok. Azok között vagyok, akik azt gondolják, vidéken valódi futballsikereket csak ott lehet elérni hosszú távon, ahol van múlt, erős a hagyomány, azzal együtt pedig érdemben növelhető lenne a nézőszám: Szegeden (bocsánat, ha elfogult vagyok), Pécsen, Szombathelyen – és talán mindenekelőtt, leginkább a Verebes-csúcskorszak miatt Győrben.

A győri futballvalóság viszont most nem annyira édes, sőt inkább keserű, hiszen edzők váltják egymást a kispadon, a foci nem öröm-, hanem inkább vitaforrás a városban. Márpedig közös akarat és persze pénz nélkül minőségi labdarúgás nem létezhet, az pedig tényleg csak döntés (persze bölcs döntés) kérdése, hol van esély eredményes klubot építeni – e pillanatban erősen kérdéses, lehet-e a közeljövőben sikeres klub az ETO...