Birtalan-dupla a stadionavatón, a Vasas legyőzte a DAC-ot

BODNÁR ZALÁN (riport), TÖRÖK ATTILA (fotó), FÜZESI BÁLINT, TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)BODNÁR ZALÁN (riport), TÖRÖK ATTILA (fotó), FÜZESI BÁLINT, TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.07.05. 20:20
A Vasas remek mérkőzésen 2–0-ra legyőzte a dunaszerdahelyi DAC-ot az Illovszky Rudolf Stadion avatóján. A hazaiak mindkét gólját Birtalan Botond szerezte.
Jogos az öröm, a végén felpörgött és nyert a Vasas az Illovszky-stadion első meccsén – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)
Jogos az öröm, a végén felpörgött és nyert a Vasas az Illovszky-stadion első meccsén – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)

STADIONAVATÓ-MÉRKŐZÉS
Vasas FC–FC DAC 1904 (Dunaszerdahely, szlovák I. osztály) 2–0 (
0–0)
Budapest,
Illovszky Rudolf Stadion, 4900 néző. Vezette: Solymosi
VASAS:
Rados – Terbe, Szilágyi Z., Tóth B., Lakatos Cs. – Hinora, Kovács M. – Rétyi R., Daróczi, Király B. – Balajti. A második félidőben: Szmola (Bősz, 69.) – Hinora, Tóth D., Viczián, Hajdú Á. – Gál M., Kovács M. (Ferenczi I., 81.) – Tóth L., Szatmári L., Birtalan – Nagy Z. Vezetőedző: Szanyó Károly
DAC: Jedlicka – Kostrna, Kruzliak (Svec, 71.), Satka, Simcák (Blackman, a szünetben) – Vida M., Ronan (Bednár, 71.) – Veselovsky (Bilenkij, a szünetben), Kalmár Zs., Vida K. (Kun B., 71.) – Divkovic. Vezetőedző: Peter Hyballa
Gólszerző: Birtalan (78., 87. – az elsőt 11-esből)
MESTERMÉRLEG
Szanyó Károly:
– A DAC sokkal frissebb volt, és ez a frissesség a játékban is megmutatkozott. Nálunk azért akadtak olyan hibák, amelyeket remélhetőleg a jövőben el fogunk kerülni. A felkészülésünkben nagyon jó állomás volt a találkozó, pláne, hogy telt házas meccsen győzelmet arattunk. Sokat tettünk ezért a sikerért, a szívünket beletettük, és a történelemkönyvekbe az fog belekerülni, hogy a stadionavatón kettő nullára megvertük a DAC csapatát. Ferenczi István pályára lépése egy szurkoló által feltett kérdés volt, én pedig elértem, hogy 13-as mezben utoljára játszhatott a Vasas mezében!
Peter Hyballa:
– Megérdemelt a Vasas győzelme, jó volt ennyi szurkoló előtt játszani. Örömteli, hogy igazi „stadionkörülmények” között futballozhattunk egy komolyan vehető ellenfél ellen, nem pedig valahol vidéken kellett pályára lépni egy kisebb csapat ellen. Szerencsére sérülés nélkül megúsztuk a találkozót. Hétfőn érkezik hozzánk egy új támadó, aki remélhetőleg javítani fog a helyzetkihasználásunkon. Kun Bertalan teljesítménye a Fehérvár ellen tetszett, ma azonban nem voltam teljes mértékben elégedett vele, az elkövetkező napokban tovább teszteljük, hogy hasznára lehet-e a csapatnak, aztán döntünk a sorsáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Illovszky Rudolf Stadion feliratot kiadó hatalmas acélszürke betűkön megcsillant a napfény. Zászlók lobogtak, piros-kék sálak emelkedtek kifeszítve a magasba: 979 nap után, a korábbi stadion 2016. október 29-i búcsúmérkőzését követően jöhettek újra a Vasas hívei a futballcsapatnak szurkolni a Fáy utcába.

VÉLEMÉNYEK
„Boldog vagyok, hogy hetvenöt évesen megélhettem, a Vasasnak is legyen egy ilyen csodálatos stadionja. A mérete optimális, csak az szomorít el kicsit, hogy ekkora stadion ma már elég a Vasasnak. Amikor mi a Népstadionban léptünk pályára, és csak harminc-negyvenezer ember jött ki, Ihász Kálmán azt mondta: olyan kevesen vannak, hogy a szünetben mindenkivel kezet kell fogni. Én továbbra is itt leszek minden meccsen, reménykedve jövök, sokszor persze bosszúság ér, de ez nem tántorít el.”
Puskás Lajos, a Vasas csatára (1964–1974)
„Csodás a stadion, nagy élmény volt pályára lépni, mind nagy izgalommal készültünk erre a napra, édesapám is el tudott jönni. Jó látni, hogy a stadion ápolja a dicső múlt és a nagy játékosok emlékét, édesapámnak is láttam itt a mezét, és itt van a Hexagonal-kupa, amelyet annak idején megnyertek Chilében.”

Mészöly Géza, a Vasas védője (1985–1990, 1991–1993)

„Gyönyörű az új aréna, de nekem nem kötődnek hozzá emlékeim, számomra a régi marad az igazi Vasas-stadion, ott értem el szép sikereket. Boldogan léptem pályára a gálameccsen, külön erre az alkalomra vettem egy cipőt, azt most kiteszem otthon a falra emlékül, hogy játszottam a megnyitón, de többé szerintem nem jövök ebbea stadionba.”
Váczi Zoltán, a Vasas középpályása (1996–1999, 2002)
„Hangulatos a stadion, ebben két-háromezer ember is remek hangulatot tud teremteni. Fantasztikus volt pályára lépni a korábbi csapattársaimmal, lőttem két gólt, de nem ez a lényeg, hanem hogy játszottunk egy jót, szórakoztattuk az embereket. Én az Újpestnél dolgozom, mi is itt játszunk majd októberig-novemberig, és nagyon szurkolok, hogy feljusson a Vasas.”
Kabát Péter, a Vasas csatára (1999–2001, gólkirály)

Ünnepnap Angyalföldön – és újabb ünnepnapja a magyar futballnak. Megint egy patinás klub kapott új, a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő, korszerű stadiont. Fájó szívvel, negédes nosztalgiával búcsúztak bő két és fél éve a korábbi, már megkopott, lerongyolódott stadionjuktól a Vasas-drukkerek. Azon a bajnoki meccsen az utolsó pillanatban egyenlített a Fáy utcában a Videoton, még az a döntetlen is azt jelentette, hogy tizennégy fordulót követően az angyalföldiek álltak a tabella élén. Az újjáépítés idején újpesti „albérletben” aztán elfogyott az előny, végül bronzérmes lett az együttes, a következő idény végén pedig kiesett, és egyelőre meg is rekedt a másodosztályban a hatszoros bajnokcsapat.

De ahogy az előző stadion búcsúmeccsére is az átlagnézőszám többszörösét jelentő öt-hatezer szurkoló ment ki, az ötezer férőhelyes új Illovszky-stadiont is teljesen megtöltötték a szurkolók, akiknek a hosszúra nyúlt kényszeralbérlet – amely nélkül sokak szerint még mindig élvonalbeli lenne a csapat – után visszatért a szívükbe a remény.

Minden adva volt ahhoz, hogy a Vasas újkori jelmondatának – „A család az első” – megfelelően tartalmas családi nappá váljon ez a péntek. Az este fél kilenckor kezdődő Vasas–DAC hivatalos nyitó mérkőzés előtt már órákkal elkezdődtek a felvezető programok. Négy órától nyitva álltak a kapuk, a szurkolói zónában pedig felpezsdült az élet. A gyerekek célba rúghattak, különböző focis játékokat próbálhattak ki, légváron ugrálhattak, volt csocsó, léghoki, arcfestés, a szurkolók fotózkodhattak a nyitó meccs jegyével, az erre a találkozóra készült speciális sálakkal, illatoztak az ételek a sátrakban, patakzottak az italok.

A Vasas-kötődéséről is ismert népszerű sportújságíró, Hegyi Iván legutóbbi könyveit dedikálta, köztük az angyalföldi klub és a stadion történetét bemutató vaskos kiadványát, a Pályamű címűt. Az újságíró később, a megnyitóünnepségen is szerepet vállalt, amikor bemutatta a közönségnek a klub bajnokcsapatainak játékosait.

Az avatásra váró új gyepszőnyegen korábbi neves labdarúgókat – köztük klublegendákat is – felvonultató gálacsapatok szórakoztatták a közönséget. „Együtt már a tábor, kapaszkodjunk össze// álom és valóság, rajtunk múlik minden” – az Edda Piros-fehér-zöld című futballindulója hívta csatába először a Vasas és a magyar válogatott öregfiúkcsapatát.

A Vasas két korábbi sikeredzője, Genzwein Ferenc és Gellei Imre irányította a kispadról a két együttest, és a kétszer harmincperces találkozón hazai oldalon a klubtörténet olyan kiemelkedő játékosai léptek pályára – a teljesség igénye nélkül –, mint Ladinszky Attila, Komjáti András, Híres Gábor, Lakinger Lajos, Andrusch József, Sáfár Szabolcs, Mészöly Géza, Jean-Claude Mbemba, Juhár Tamás, Váczi Zoltán és Kabát Péter, míg az ellenfelet erősítette mások mellett Gera Zoltán, Kenesei Krisztián, Véber György és Tököli Attila.

A történelmi első gólt Dombi Tibor szerezte az új stadionban, a 77 esztendős Tamás Gyula nagy védése után a kipattanó labdát löbbölte a kapuba. A két csapatban csaknem hetven neves játékos lépett pályára, és bár eleinte óvatoskodtak a felek, a végére potyogni kezdtek a gólok, és szórakoztató, gálameccsekhez tökéletesen illő 6–6-os végeredmény alakult ki.

Ezzel a képpel fogadták a csapatokat a szurkolók (Fotó: Török Attila)
Ezzel a képpel fogadták a csapatokat a szurkolók (Fotó: Török Attila)


Rendhagyó, 15 perces harmadokra osztott mérkőzést játszott egymással két legenda, Kiss László és Müller Sándor csapata, amelyekben más sportágak Vasas-sportolói, angyalföldi kötődésű művészek vagy szponzorok képviselői is helyet kaptak (előbbiek nyertek összesítésben 6–1-re).

A megnyitóünnepség művészeti produkciói – köztük a Kocsis Dénes által énekelt Vasas-induló, illetve a vendégszurkolóknak tett gesztusként a DAC-himnuszának, az Ismerős Arcok Nélküled című ikonikus számának előadása vagy a színészválogatott fellépése – már kellőképpen tűzbe hozta a közönséget, így a hivatalos nyitó mérkőzésre, a Vasas–DAC találkozóra már parázs futballhangulat kerekedett, amelynek csúcspontjaként piros-kékbe borult a hosszanti szektor, kiemelkedett a névadó Illovszky Rudolf arcképe, a vezérszurkolók a kapu mögött pedig az egész szektort betöltő molinót feszítettek ki „Drága Angyalföld!” felirattal, majd a Vasas kétszeres olimpiai bajnok kardvívója, Szilágyi Áron nyitotta meg hivatalosan a stadiont.

Parádés élőképpel köszöntötték a szurkolók az új stadiont – videó

A fényes múltú, de az elmúlt évtizedekben sok-sok viszontagságos időszakot megélő, többször a megszűnés szélére is sodródó Vasas hű szurkolóinak kijárt már egy ilyen érzelemdús, ünnepélyes este.

A nyitó meccs első negyedórájának „fogáskeresése” után Vida Kristopher döngette meg a lécet 17 méterről leadott lövéssel. A 25. percben aztán Király Botond révén a Vasas is veszélyeztetett, a szélső közeli lövését Martin Jedlickának kellett védenie bravúrral. Kiegyenlített mérkőzés zajlott, a csapatok keresték egymáson a fogást, és amikor találtak, a kapusok gondoskodtak arról, hogy ne változzon az eredmény.

A második félidőnek szinte teljesen új sorral vágott neki a házigazda, de a játékrész első helyzete megint Vida Kristopher nevéhez fűződött, 13 méterről ballal bombázott fölé. Amikor már úgy tűnt, gól nélküli meccset látunk, Nagy Zoárdot a 77. percben fellökték a tizenhatoson belül, a büntető értékesítésével pedig Birtalan Botond lett az első Vasas-gólszerző az új stadionban. Négy perccel a vége előtt ismét Birtalan volt eredményes, 25 méterről leadott bombájával alakult ki a 2–0-s végeredmény.

„A Fradi-szurkoló ismerőseim szerint is nagyon szép lett a stadion”

PERCRŐL PERCRE

91. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! 2–0-ra nyert a Vasas!

87. perc: BIRTALAN LŐ MÉG EGYET, 2–0 A VASASNAK! EGY ÁTVÉTEL UTÁN, JOBBAL, KB. 25 MÉTERRŐL LŐ, A LABDA VÉDHETETLENÜL CSAPÓDIK A BAL SAROKBA!

83. perc: BŐSZ VÉD ÓRIÁSIT!
Kalmár egy remek csel után ballal, 17 méterről lő, a kapus azonban vetődve hárít!

81. perc:
a Vasas 41 éves ikonja, Ferenczi István is beszáll erre a meccsre, Kovácsot váltja!

79. perc: Bilenkij máris helyzetben a túloldalon,
a balról kapott labdát azonban egy átvétel után Bőszhöz lövi!

78. perc: BIRTALAN AZ ELMOZDULÓ JEDLICKA HELYÉRE, KÖZÉPRE RÚGJA A TIZENEGYEST, ÖVÉ AZ ÚJ STADION ELSŐ GÓLJA, VEZET A VASAS! 1–0!

77. perc: Kostrna sárga lapot
is kap az eset miatt.

77. perc: TIZENEGYEST RÚGHAT A VASAS! Kostrna rántja le a meginduló Nagyot, szól a síp!

76. perc:
Tóth L. beívelt szabadrúgása mindenki felett az alapvonalon túlra száll.

73. perc: BŐSZ, EGYBŐL EGY NAGY HIBA! Magabiztos cselezgetésbe kezd az őt megtámadó csatárral szemben, végül a támadó leütközi, az érkező Kun viszont egy berobbanó védőt talál el a félüres kapu helyett!

71. perc: hármas csere a DAC-nál, Vida K., Ronan, és Kruzliak jön le, Bednár, Svec és Kun Bertalan a a pályán.

69. perc:
Szmola helyett innentől Bősz a Vasas kapujában.

69. perc:
Kovács kap egy túlságosan hosszú labdát.

65. perc:
újabb DAC-lehetőség – lenne, ha nem lenne lesen Vida Kristopher.

63. perc: NAGY HELYZET!
Szép DAC-akció végén balról Divkovic lő, az erős lövés nem talál kaput!

61. perc:
Kalmár szabadrúgása nem talál kaput.

60. perc:
Kalmár harcol ki szabadrúgást a Vasas tizenhatosának előterében, Hinora rángatta meg.

59. perc:
Kovács kap kiváló kiugratást, lőhetne is, ám inkább a cselezést választja, Blackman ment.

58. perc:
kontrázna a Vasas, ám a jobbon felfutó Birtalan beadása nem elég pontos.

57. perc: szögletet rúghatnak a vendégek, Ronan ívelése veszélyesen jön középre, de kifejelik a hazaiak.

53. perc:
Tóth László és Kostrna összecsapása után mindketten a földön maradnak. Rövid ideig áll a játék, de úgy néz ki, tudják folytatni.

53. perc:
Vida K. indul meg egy kiugratásra, ám Szmola jól lép ki a kapujából, és menteni tud.

50. perc:
Vida K. szerez labdát, ám Ronannek adott passza pontatlan.

48. perc: VIDA KRISTOPHER OTT FOLYTATJA, AHOL ABBAHAGYTA!
Újabb helyzet, ezúttal jobbról cselez bal láb felé, lövését Szmola Bálint hárítja!


46. perc: 0–0-RÓL FOLYTATJUK! A Vasas egészen új sorral jött ki a második félidőre,
Szmola – Hinora, Tóth D., Viczián, Hajdú Á. – Gál M., Kovács M. – Tóth L., Szatmári L., Birtalan – Nagy Z. az új összeállítás. A DAC-nál két csere, Bilenkij és Blackman jött Veselovsky és Simcák helyére.

45. perc: HOSSZABBÍTÁS NINCS, EZZEL VÉGE IS AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Nem rossz a mérkőzés, de gól még nincs.

45. perc:
Balajti cselezget három DAC-védő szorításában a vendégek tizenhatosának jobb oldalánál, éles szögből leadott lövése kapu mellé megy.

42. perc:
a túloldalon már Vida Máté ugrik ki, elviszi Rados mellett a labdát, és a kapuba lő. A játékvezetők lest intenek, de nem esküdnénk meg arra, hogy ez így volt…

42. perc: Balajti lő egyet távolról!
A kellemetlenül pattogó labda meglepi Jedlickát – ha nem is túl magabiztosan, de azért véd.

40. perc:
Kalmár marad a földön Hinora belépője után, szerencsére úgy tűnik, nincs nagy baj.

38. perc:
Vida K. néhány csel után legurít, Kostrna és Kalmár is remek helyzetben, ám egymást zavarják, így nincs lövés.

36. perc:
Kruzliak fejel egy szöglet után, ám nem tud igazán rábólintani, így eltéveszti a kaput.

34. perc: MIT VÉD RADOS!?
Ronan remek helyzetfelismerése és passza után Kostrna lőhet ziccert tíz méterről jobbról, a kifutó kapusban azonban elakad a labda!

32. perc:
Kalmár labdázik a Vasas tizenhatosán belül a kapunak háttal. Megfordulni nem tud, így Ronan elé gurít, aki kapu mellé lő a tizenhatoson kívülről.

31. perc:
a Vasas térfelén szerez labdát a DAC, Kalmár beadását viszont kifejelik középről.

30. perc:
Radosnak kell kirontania a kapujából – jó ütemű kifutása labdaszerzést ér.

29. perc:
Balajti próbálkozik balról, kísérlete fennakad a védőfalon.

27. perc:
a mérkőzés előtti parádés élőképet varázsoltak a stadionba a szurkolók, melyet ITT tekinthet meg.

25. perc: NAGY VASAS-HELYZET!
Király jut remek cselek után gólhelyzetbe, balról, kissé kisodródott helyzetből lő, Jedlicka véd. Középen várták a társak a labdát, de így szöglet.

22. perc:
remek a hangulat, és a mérkőzés sem gálamérkőzésre hasonlít eddig.

20. perc: MEGINT VIDA KRISTOPHER!
Nem tudja kihozni a labdát a Vasas, a DAC labdaszerzése után három támadó is jó helyzetben, ám Vida a lövést választja – szöglet lesz belőle.

18. perc:
ismét a hazai kapu előtt a DAC, Vida K. elől sikerül menteni még időben.

17. perc: CONNOR RONAN LŐ ÓRIÁSIT!
Ő is jobbal, vagy 25 méterről, Radosnak kell nagyot védenie!

16. perc:
Kalmár kap egy túlságosan magas keresztlabdát a balon, csak továbbcsúsztatni tudja.

14. perc: MEGINT VIDA KRISTOPHER!
Jobbal, balról, kb. 22 méterről célozza meg a bal felsőt, a keresztléc segíti ki a Vasast!

13. perc: újabb Vasas-szöglet száll középre Daróczi jóvoltából, végül Jedlickánál köt ki a labda.

12. perc:
Vida K. kapja a labdát ziccerben, de a játékvezető les miatt fúj. A visszajátszás után nagyon úgy tűnik, nem volt les.

11. perc:
szépen hozza ki a labdát a Vasas, ám végül Daróczi indítása túlságosan hosszúra sikerül, így a DAC jöhet.

8. perc:
Kalmár rossz átadását füleli le a Vasas-védelem, de hamarosan megint a vendégek támadnak.

6. perc:
két Vasas-szöglet egymás után, a második után Hinora lő 20 méterről balra, de nagyon lecsúszik a lábáról a labda.

5. perc: VIDAA KRISTOPHER! Óriási lövés a DAC egyik magyarjától, az erővel nincs gond, a pontossággal még van.

4. perc: Rados vetődik ki egy jobbról érkező beadásra.

4. perc: Rétyi cselei után Kovács adja el a labdát.

3. perc: óriási vörös füstfelhő a pálya felett, a szurkolók nem tétlenkednek…

2. perc: Király elkövet egy apró faultot az ellenfél térfelén, DAC-szabadrúgás.

1. perc:
a Vasas kezdte a mérkőzést!

Kétszeres olimpiai bajnok vívónk, Szilágyi Áron is a pályán – ő mondta a megnyitóbeszédet, a kezdőrúgást pedig a 92 éves Raduly József, a Vasas és a magyar válogatott korábbi játékosa végezte el.

A Vasas fehér alapszínű szerelésben, a DAC sárga-kékben játszik.

ELŐZMÉNYEK

Már a mérkőzés előtt is rengeteg programmal várta az érdeklődőket a Vasas. Mérkőzéseket is játszottak, a Vasas öregfiúk-csapata például 12 gólos döntetlent játszott a magyar válogatott öregfiúk-csapatával, nem sokkal később a Kubala Akadémia fiataljai mérték össze tudásukat először a színészválogatott tagjaival, majd a Vasas SC szakosztályvezetőivel, végül pedig a kisorsolt szurkolókkal egy 3x15 perces meccs keretében – a fiatalok nyertek. Ezt követően felhangzott a Nélküled című dal is Kocsis Dénes előadásában, majd a Vasas indulójának taktusai is felcsendültek. Hegyi Iván is felidézte a pályán a Vasas eredményeit.

A Vasas csütörtökön érkezett haza az ausztriai edzőtárborból, a DAC elleni az első felkészülési mérkőzés a 2019–2020-as idény előtt. A dunaszerdahelyi csapat jövő csütörtökön, július 11-én a KS Kraków ellen Európa-liga-selejtezőt vív hazai pályán, a visszavágó július 18-án lesz Lengyelországban.

Egy tesztmérkőzést már a mai napot megelőzően is tartottak az új stadionban, hiszen június 26-án a Vasas játékosai már egymásnak feszültek – két csapatra osztva. Akkor Domonyai László klubigazgató és Szanyó Károly vezetőedző is elmondta véleményét az új arénáról.

Az angyalföldi stadion 5150 férőhelyes, az elkészült arénát már meg is mutatták a sajtónak a klub képviselői – az akkor készült képeket, illetve videót IDE KATTINTVA tekintheti meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik