ETO: az MLSZ kérésére kutattak fel honosítható szlovákiaiakat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 10:16
Az MLSZ kérésére szlovákiai magyar játékosokról készített listát Darázs Tamás, az NB III-ban szereplő ETO FC Győr technikai vezetője.

„Az MLSZ felkérésére feltérképeztem azokat a tehetséges dél-szlovákiai futballistákat, akiket honosítani lehet. Kaptam egy listát, de ezen olyan futballisták is szerepeltek, akiknek magyaros hangzású neveik ellenére semmi közük nincs a magyar nemzethez. Így aztán munkához láttam, megszólítottam a játékosokat, aztán leadtam a közel húsz labdarúgó jegyzékét az MLSZ-nek. A többi már nem rajtam múlik” – idézi Darázs Tamást az ujszo.com.az ujszo.com.

A Szlovákiából a vágsellyei Lukás Szabót és a dunaszerdahelyi Medgyes Sinant (ők az MLSZ szerint nem számítanak légiósnak) is foglalkoztató győriek technikai vezetője a honosítás feltételeiről is beszélt a szlovákiak lapnak.

„A FIFA szabályai szerint ha a játékos szülei vagy nagyszülei a Magyar Labdarúgó-szövetség területén születtek, akkor a futballista jogosult a magyar válogatottságra. Egyszerűsített honosítási eljárásban nem kellett az ország területén születni, de a válogatottság miatt igen. Mivel Dél-Szlovákia nagy része a második világháború előtt Magyarországhoz tartozott, ennek a kritériumnak rengeteg futballista megfelel. Hacsak előtte nem játszott tétmeccsen más ország színeiben az A- vagy az utánpótlás-válogatottban. Ha utánpótlásban tétmeccsen pályára lép, akkor felnőttben még válthat, azonban utánpótlásban más ország válogatottjában már nem szerepelhet. Például Marek Strestík egy barátságos meccsen cseh válogatott volt, de már magyar állampolgár. A DAC-ban futballozó Szépe János pedig magyar, szlovák és szerb válogatott is lehetne, mert nagyszülei Szerbiában születtek. Az is felöltheti a címeres mezt, aki 18 éves kora óta az MLSZ kötelékében játszó csapatban szerepel, vagy öt éve él Magyarországon” – mondta Darázs Tamás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik