Az U20-as vb-bronzérmes 28 évesen visszavonul

B. A. B.B. A. B.
Vágólapra másolva!
2017.05.25. 23:29
null
Dudás Ádám profi pályafutása befejezés mellett döntött (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Előbb-utóbb minden profi labdarúgó pályafutásában elérkezik a búcsú ideje. Ám pokolian nehéz megélni azt, ha valaki 28 évesen kényszerül visszavonulásra. Dudás Ádám vasárnap játssza utolsó profi mérkőzését, a már bajnok és feljutó ETO FC Győr labdarúgója a Sárvár elleni NB III-as bajnokin végleg lezár egy fejezetet az életében.

Az állandó sérülések és a fájdalmas rehabilitációk felőrölték a profi futballtól vasárnap búcsúzó Dudás Ádám erejét, aki a nyártól is Győrben marad, s masszőrként dolgozik tovább.

A 2009-es egyiptomi U20-as vb-n bronzérmet szerző szélső – aki korábban az U18-as Európa-válogatottban is pályára lépett – sérülések miatt kénytelen felhagyni a játékkal. A 2012–2013-as szezonban, amikor az ETO bajnoki címet szerzett, tizenhat NB I-es bajnokin lépett pályára. Az azt követő három szezonban azonban csak tizenhárom mérkőzés jutott neki. Az újra és újra kiújuló térdsérülései folyamatosan hátráltatták. A nyáron Szombathelyről visszatért Győrbe (az előző idényben sérülése miatt egyetlen bajnokin sem játszott...), ugyanakkor a jelenlegi szezonban is kizárólag egy alkalommal lépett pályára.

Vasárnap pedig az utolsó felvonás következik.

„Furcsa és egyben nehéz is visszavonulásról beszélni, de ez volt a helyes döntés – mondta Dudás Ádám. – Nem vagyok az a fajta, aki bármit feladna, a továbbiakban sem teszem majd, de eddig tíz műtétem volt, ami fizikailag és lelkileg is megviselt. Hatszor műtötték a bal térdemet, egyszer a combközelítő-izmomat, háromszor pedig egyéb beavatkozás történt. Az állandó rehabilitáció, a reménykedés felőrölt, belefáradtam már, hogy mindig a társaktól külön kellett készülnöm. A mostani felkészülésnek is bizakodóan vágtam neki, de az első tavaszi bajnoki előtt a jobb térdemnél beszakadt a külső oldalszalag, amely újabb két-három hónapos kihagyást jelentett. Végül egy-két hete úgy döntöttem, hogy befejezem. Az előző évben volt egy operációm, amikor őssejteket fecskendeztek a térdembe. Annak köszönhetően annyit javult az állapotom, hogy magánemberként semmilyen panaszom nincs, de nem akartam kockáztatni, hogy a napi terhelés miatt ismét rosszabb legyen az állapotom. Heti egy-két kispályás foci belefér, de a profi futball már nem. Nagyon nehéz ezt megélni, de nincs bennem emiatt düh vagy harag. Nem a félresikerült műtét vagy a rossz rehabilitáció vezetett idáig, egyszerűen ezt hozta az élet. Lehet, hogy egy másik területen sikeresebb leszek."

A labdarúgó-pályafutása befejezése után sem szakad el a sportágtól, és a nyártól is a Győr alkalmazottja lesz.

„Másfél éve iratkoztam be a gyógy- és sportmasszőri iskolába, a nyáron vizsgázom, a klub pedig megadta a lehetőséget, hogy utána a csapat mellett dolgozhassam – folytatta Dudás Ádám. – Nagyon hálás vagyok az egyesületnek, mert mellettem áll. A vezetők a szezon előtt lehetőséget adtak a visszatérésre, a jövőm felépítésében is segítenek, és vasárnap a pályáról köszönhetek el."

DUDÁS ÁDÁM REMEK GÓLJA A DVSC ELLEN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik