Zubkov: Ha ez dönt, akár már most beírhatják nekünk a három pontot

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.10.17. 12:17
null
Olekszandr Zubkov azt tapasztalta, hogy társai már az edzéseken is úgy hajtanak, mintha meccset játszanának (Fotó: Balogh László)
A Ferencváros friss házas szélsője, Olekszandr Zubkov már a heti edzésmunkán érzi, hogy nem mindennapi mérkőzés előtt áll csapata az Újpest ellen.

 

– A hétvégén derbi. Beszéltek már társai az Újpest elleni összecsapásról?
– Hát persze! – vágta rá Olekszandr Zubkov, a zöld-fehérek 23 esztendős szélsője, aki a nyáron érkezett Magyarországra, így a szombati lesz az első derbije. – De már korábban is tudtam, mit jelent egy derbi. Csapattársaim videókat is mutattak a korábbi Újpest elleni találkozókról, láttam, milyen hangulat vár ránk, mire számítsak. A heti edzésmunkán is egyértelműen érezhető volt, hogy nem hétköznapi mérkőzés előtt állunk.

Jobban „haraptak” a gyakorlásokon?
– Néha úgy éreztem, mintha már az edzés lenne maga a mérkőzés. Úgy mentek a csapattársaim, hogy öröm volt nézni. Kemény bajnoki vár ránk. Kettőzött erővel készülünk – és ezt nem csak azért mondom, mert ez jól hangzik. Honfitársaim közül Ihor Haratin már játszott az Újpest ellen, vele is hosszasan elbeszélgettem, kikértem a véleményét.

És mit mondott?
– Hogy a lehető legkeményebb mérkőzésre készüljek. Nem számít a tabellán elfoglalt helyezés, hogy ki milyen célokért küzd, egyedül az aznapi forma számít. Hogy ki akarja jobban a győzelmet. Mondtam is neki, ha ez dönt, akár már most beírhatjuk a Ferencváros neve mögé a három pontot. Elképzelni sem tudom, hogy valaki jobban akarja nálunk a sikert.

Van odahaza, Ukrajnában donecki derbi? A Sahtar és az Olimpik közötti városi meccs különlegesnek számít?
– Csak bizonyos szempontból. A Sahtar különleges helyzetben van odahaza, jóformán egyeduralkodó a bajnokságban. Olykor a Dinamo Kijev megszorítja, de az Olimpik vagy a hozzá hasonló csapatok képtelenek rá. Nevezhetjük azt is városi derbinek, de a két csapat nincs egy súlycsoportban. Nem is emlékszem, mikor vesztett pontot a Sahtar az Olimpik ellen.

Otthoni derbin szerzett már gólt?
– Sajnos nem.

A magyar bajnokságban hat mérkőzésen két gólnál jár. Elégedett a mutatóval?
– Nem lehet rá panaszom. Rögtön az első bajnokimon, a Kaposvár ellen győztes gólt szereztem, majd a Paks elleni idegenbeli, négy nullára megnyert meccsen találtam be. Mindig örülök a góljaimnak, de nekem a kiszolgálás is legalább ilyen fontos feladatom. Akkor alszom nyugodtan, ha aznap hasznosan játszottam, s ha a szakmai stáb elégedett velem. Ha úgy látom, hogy a társam jobb helyzetben van nálam, gondolkodás nélkül passzolok neki.

„A FRADI TŰNIK JOBBNAK, DE A DERBI AZ DERBI”
Hrutka János, a Ferencváros korábbi hátvédje: – Minden derbi előtt abban bízom, hogy a játékosok kellően átérzik, valójában mit is jelent egy ilyen mérkőzés. Nemcsak nekik, a szurkolóknak is. Sokkal több mint egy hétköznapi bajnoki. Látni kell, a Ferencváros más lábosból kanalazgat, ennek megfelelően az elmúlt években toronymagas esélyese a rangadóknak. Azt várom, hogy ezt a terhet ezúttal is el tudja viselni. Az első NB I-es mérkőzésem egy derbi volt, a Megyeri úton játszottunk, sajnos egy nullára kikaptunk. De volt olyan rangadóm, amelyen a Megyeri úton tizenhat méterről fejeltem gólt, és győztünk. Ráadásul akkoriban Káposztásmegyeren laktam, sok ismerősöm volt kint a mérkőzésen, ez külön jólesett.”
Szlezák Zoltán, az Újpest korábbi hátvédje: – Esélyesebbnek tartom a Ferencvárost. Mostani formája, játékosállománya alapján előttünk jár. Nagy a valószínűsége, hogy hazai siker születik, bár nehéz megjósolni, mire képes az Újpest. Sosem lehet tudni, milyen napot fogunk ki, magam is kíváncsi vagyok a szombati formánkra. Most a Fradi tűnik jobbnak, de a derbi az derbi. Ne feledjük el, hogy a zöld-fehéreknek a jövő héten már Moszkvában van jelenésük Európa-liga-találkozón. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Fradi már nem hibázhat a hazai mezőnyben. Nincs kedvenc derbim, mindig az első ugrik be, nulla nulla lett, na és az első kiírása a Szuperkupának, három egyre vertük meg a Ferencvárost, gólt is szereztem. Azt a napot sosem felejtem el.”

Szerhij Rebrov vezetőedző alapos ember, biztos vagyok benne, hogy megismertette önökkel az Újpest gyenge pontjait.
– Minden mérkőzés előtt elemezzük az aktuális ellenfelet. Tisztában vagyok vele, ki jön majd velem szembe, és mire számítsak, ha a védekezésbe is be kell segítenem.

A bajnoki szünetben három nap pihenőt kaptak. Sikerült feltöltődnie?
– Nagyon kellett ez a néhány nap. Sűrű volt a szeptember, nemcsak a bajnokságban, hanem az Európa-ligában is helyt kellett állnunk, az október meg legalább ennyire zsúfolt lesz. Az Újpest elleni derbi után Moszkvába utazunk, szerdán kelünk útra, csütörtökön fontos kilencven perc vár ránk a CSZKA ellen. A háromnapos szabadság alatt hazautaztunk Ukrajnába a párommal, kihasználtuk, hogy volt időnk egymásra.

A szünidőről már friss házasként tért vissza Budapestre, gratulálunk. Nagy buli volt?
– Á, még étterembe sem mentünk el. Jó ideje terveztük már a házasságkötést, a télen Párizsban, az Eiffel-torony lábánál kértem meg a párom kezét, most pedig a házasságkötés ideje is elérkezett, de nem szerettünk volna nagy feneket keríteni az egésznek, aláírtuk a hivatalos papírokat, csak a szülők és a tanúk voltak ott, koccintottunk egyet, ennyi. Egy biztos, most én vagyok a világ egyik legboldogabb embere.

Hát még ha győztes gólt szerezne a hétvégén…
– Az tényleg csodás lenne. De beérem annyival is, hogy nyerünk. Mindegy, ki rúgja vagy fejeli a gólt.

Babonás? Ugyanazt a cipőt veszi fel, netán ugyanabban a pizsamában alszik a mérkőzések előtt?
– Van, amit szeretek mindig ugyanúgy csinálni a mérkőzések napján. Ez általában bejön, de igazából nem tudom, hogy a babonának vagy a véletlennek köszönhetően. Tényleg nem hiszek az ilyenekben. Aztán ki tudja… De ne kérdezze, mik ezek, a végén még elvesztik a varázserejüket. Az Újpest elleni derbi előtt ezt nagyon nem szeretném.

LILA-FEHÉR ÉS ZÖLD-FEHÉR HÍREK

Hiányzik a rutinos hátvéd
Továbbra is sérüléssel bajlódik Litauszki Róbert, a lila-fehérek belső védője. A 29 esztendős hátvéd biztosan nem lesz ott a Ferencváros elleni szombati derbin, így a csapatkapitányi karszalag ismét Feczesin Róbert karjára kerül. A keret többi tagja egészséges, a labdarúgók teljes erőbedobással készülnek a zöld-fehérek elleni ütközetre. Nebojsa Vignjevics szerdán egy edzést vezényelt, délután mindenki pihenhetett egyet.

Látogatók a vezetőedzőnél
Szerhij Rebrov
sosem unatkozik a hétköznapokon. A Ferencváros ukrán szakvezetője edzésekre készül, az ellenfelek találkozóit elemzi, legutóbb pedig az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) forgatócsoportja készített vele interjút. A napokban az Ír Labdarúgó-szövetség (FAI) delegációja járt a Népligetben, tagjainak Szerhij Rebrovval is összehoztak egy rövid találkozót. Összeálltak egy közös képre, továbbá beszélgettek a korábbi csatár Angliában eltöltött időszakáról is.

NB I, 2019–2020, 9. FORDULÓ
OKTÓBER 19., SZOMBATHELYSZÍN
17.00: Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC
Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Puskás Akadémia–Paksi FCFelcsút, Pancho Aréna

17.00: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK

Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: Kaposvár–KisvárdaKaposvár, Rákóczi Stadion
17.00: ZTE FC–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
19.30: Ferencváros–Újpest FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC87119–6+1321
2. Mezőkövesd Zsóry FC86212–7+518
3. Ferencvárosi TC751110–5+516
4. Puskás Akadémia FC842213–8+514
5. Újpest FC831412–14–210
6. Kisvárda831411–14–310
7. Paksi FC83149–13–410
8. Debreceni VSC73414–13+19
9. Zalaegerszegi TE FC822414–12+28
10. Budapest Honvéd821510–15–57
11. Diósgyőri VTK82156–15–97
12. Kaposvári Rákóczi FC8267–15–86

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik