ZTE: hiányzó hatékonyság – NS-értékelés, 11. rész

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2020.01.04. 08:26
null
Stieber Zoltán (8) és csapata nemigen tudott kibontakozni az ősszel (Fotó: Umberto Pezzetta/Zalai Hírlap)
Az élvonalba hét idény után visszatérő zalai együttes nem ijedt újoncként szerepelt, ám ahhoz, hogy megkapaszkodjon az NB I-ben, eredményesebb játék kell.

 

Ha egy újonccsapat – hosszú évek NB II-es szereplése után – feljut, és az év végi ünnepek idején, a bajnokság téli szünetében kiesési helyen áll, nem igazán meglepetés. S mégis, a ZTE FC ősze nagyon sok érdekességet hozott. A kék-fehérek hét, a másodosztályban eltöltött idényt követően visszakerültek a legmagasabb osztályba, 2019-et dicsőséges esztendőként emlegetik majd az ország nyugati felében. Ami fontos lehet: Dobos Barna együttese a Kaposvári Rákóczi elleni hazai (2–0), majd a Puskás Akadémia elleni felcsúti sikerével (1–0) tapad az előtte lévőkre: kieső helyen telel, kevesebb győzelme miatt szorul a Paksi FC mögé, két ponttal van a Debreceni VSC és a Diósgyőri VTK, hárommal a Kisvárda mögött. Tehát egészen közel vannak egymáshoz a riválisok.

Szakember legyen a talpán, aki most megmondja, melyiket előzi meg a ZTE FC, ha végül megkapaszkodik az élvonalban.

A rutintalanság már kezdetben tapasztalható volt: kétszer is úgy kapott ki a zalai együttes, hogy könnyen nyerhetett volna is. A nyitányon Mezőkövesden lépett fel, s azóta tudjuk, a borsodi együttes mindenkinek nehéz ellenfél – de akkor nem úgy tűnt, hogy a bajnoki dobogóra esélyes oktatja az újoncot. Mi több, a ZTE FC ordító helyzeteket hagyott ki, csak magát okolhatta, hogy pont nélkül maradt (0–1). A Fradi kupakötelezettsége miatt a hazai, vélhetően telt házas visszatérés – ismét NB I-es bajnoki Zalaegerszegen! – elmaradt, majd egy különös meccs következett Debrecenben. Barczi Dávid fülbevalója miatt emberhátrányban kezdett a ZTE (a térfélcsere után a játékosnak el kellett hagynia a pályát), a zűrzavar pedig kapkodást és egy szöglet után kapott gólt hozott, ám a vendégek nem futballoztak rosszul. Nikola Mitrovics, a csapat tapasztalt középpályása tizenegyest rontott, így 3–2-es vereség lett a vége. Hat pont helyett nulla, nem a legígéretesebb kezdet, de a mutatott játék okot adott a bizakodásra. Kaposváron 4–0-ra győzött a csapat, majd a Puskás Akadémia ellen megszerezte első hazai pontját is, ráadásul ezen a meccsen új játékos húzta magára a kék-fehér szerelést: a 26-szoros válogatott Stieber Zoltán az Egyesült Államokból, Washingtonból, a D. C. Unitedtől tért haza, és Sallói István sportigazgató hívását fogadta el. Nála érdemes megállni egy kicsit: rengeteg mozdulata árulkodik arról, hogy technikai érzéke, passzai, játékolvasása révén messze kiemelkedik a mezőnyből, mégis, mintha egyelőre nem tudott volna annyit segíteni csapatának, mint amennyit ő is elvárt volna magától. Jó felkészülés után azonban minden esélye megvan rá, hogy a tavasszal igazán húzóember legyen.

Szinte az egész ősszel ez volt a téma: jól futballozik a ZTE, sok helyzete van, mégsem tud győzni, ezért nem is léphet előre a tabellán. Remek példa volt erre a Ferencváros ellen elhalasztott meccs: sok hazai helyzet, 1–0-s előny, majd a 88. és a 92. percben kapott gólok miatt maradt a búslakodás (1–2).

Két győzelem, négy döntetlen, hét vereség után jött az őszt záró, az értékelés elején említett két bajnoki, azokon hat pontot szerezve sokkal jobb szájízzel mehettek pihenőre a zalai játékosok.

A cél egyértelmű: el kell kerülni a kiesést. A látottak alapján nem vitás, hogy el lehet kerülni, de ehhez hatékonyabb és gyorsabb futballra van szükség. Gólhelyzet van elegendő, a kapott gólok száma alapján a védekezés (néhány hibától eltekintve) működik – a ZTE nem ijedt újoncként szerepelt. És leginkább saját magán múlik, hogy a következő idényt melyik ligában kezdheti.

PÉTER ZOLTÁN VÉLEMÉNYE

Péter Zoltán (1977 és 1990 között a ZTE játékosa, korábbi 28-szoros válogatott védő):
„A rajt meghatározta az őszt: a tőlünk elküldött Szappanos Péter kivédte a szemünket, három-négy góllal nyerhettünk volna, mégis kikaptunk – és hol van most a Mezőkövesd, és hol a ZTE? Ami furcsa: nem tudok olyan bajnokságról, amelyben a kieső helyen lévő csapat gólkülönbsége pozitív lenne, a miénk az. Ezzel együtt a gyenge helyzetkihasználás és a védekezésben elkövetett hibák miatt nem állunk előrébb, a játékunk mégis rendben van. Szerintem jó felfogásban futballozik a csapat, ráadásul látni lehetett, hogy sok hibát kijavítottak a fiúk, van fejlődés, előrelépés. Hatékonyabb befejezésekkel, stabilabb védekezéssel ez a csapat elérheti a céljait.”

SALLÓI ISTVÁN: A GYILKOS ÖSZTÖN HIÁNYZIK

– Elégedett?
– A játékkal igen, az új átigazolásokkal igen, pontunk lehetne több – vélekedett Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója. – Több olyan meccsünk volt, amely után szinte mindenki azt mondta: jól játszottunk, győznünk kellett volna, újoncot így még nem is láttak futballozni – csak épp a győzelem maradt el.

– Mit gondol, mi hiányzott valójában?
– A győztes mentalitás, a gyilkos ösztön. Az volt a célunk, hogy nézhető, élvezhető, kulturált futballt próbáljon játszani a csapat, és persze sikereset. Jó példa a Fradi elleni hazai bajnoki: a nyolcvannyolcadik percben vezetünk, akkor bevetődöm, kirúgom a stadionból a labdát, mindegy, csak nyerd meg a meccset – mi ugye elvesztettük. A szimpatikus vesztes szerepe maradt legtöbbször, de nem mondom, hogy legyünk ellenszenves győztesek, mert a játékunk jó, ez maradjon meg, csak legyen eredményesebb.

– Azt mondják, az újoncnak egy feladata van, elkerülni a kiesést.
– Valóban, és két út van: a feljutást kivívókra építesz, vagy élvonalbeli tapasztalattal felvértezett játékosokkal erősíted a kereted – mi az utóbbi mellett döntöttünk, és természetesen idő kell ahhoz, hogy minden jól működjön.

– Milyen tavaszt remél?
– Nem idegeskedünk. Tudjuk, mire vagyunk képesek, és azt is, mikor szeretnénk a vonal felett lenni. Egyszerűen hangzik, de tudjuk, az előző idényben nem az utolsó fordulóban, hanem az utolsó félidőben dőlt el, ki esik ki – és ki nem. Ezt a nyomást fejben bírni kell, és mi, vezetők bírjuk. A szurkoló türelmetlen, a média két vereség után edzőváltást sürget, de nyugodtan várjuk a tavaszt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC1684420–13+728
4. Puskás Akadémia FC1674526–20+625
5. Újpest FC1673623–22+124
6. Budapest Honvéd1673619–20–124
7. Kisvárda1662818–22–420
8. Debreceni VSC1561825–30–519
9. Diósgyőri VTK1661916–24–819
10. Paksi FC1652920–29–917
11. Zalaegerszegi TE FC1645723–22+117
12. Kaposvári Rákóczi FC1631315–32–179
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik