Vincze Ottó: Miközben nagy volt a feszültség, a zrika is belefért

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.02.08. 12:13
null
Vincze Ottó szerint Davide Lanzafame (jobbra) amolyan visszavont támadóként a leghatékonyabb (Fotó: Szabó Miklós)
Az FTC korábbi játékosa, Vincze Ottó eseményekben és botrányokban bővelkedő összecsapásokra emlékezik: előfordult, hogy a bíró odaszólt neki, hogy sprinteljen, máskor az ablakon át kellett társaival távoznia.

 

 

VÉLEMÉNY
„Ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot, három pontot kell szerezni a Megyeri úton – márpedig, ahogy látom, meg akarjuk. Nagyon egységes volt a Honvéd ellen a Fradi, ha az újak beilleszkednek, nagy lehet a konkurencia, erős lehet a keret, látszott az edzői elképzelés. Ám nem becsülném le az Újpestet, láttam a Loki elleni meccsét, tudatosan, időnként jól játszottak a lilák. A régi meccsek? Nos, boldog vagyok, hogy hatvan-hetvenezer ember előtt játszhattam nagy rangadókat, az Újpest ellen is. Ott voltam a pályán, amikor nyolc-háromra a lilák győztek, és három évvel később, amikor hét-eggyel vágtunk vissza – számolja csak ki: összesítésben mi voltunk a jobbak egy góllal” – nyilatkozta Rab Tibor, aki 1974 és 1986 között volt az FTC védője.
„Ózdon edzősködöm, átigazoltunk egy fiatal, ügyes fiút, gyakran kérdezem: hol is játszottál, bocsánat, elfelejtettem a nevét. Újpest, jön a válasz – ez az ugratás. Amikor a BL-be jutottunk, akkor lőttem egy gólt, védelmi hiba után Szűcs Lajossal találtam szembe magam, kicseleztem, de egy védő visszaért az üres kapuba, ezért muszáj volt igazítani egyet. Novák Dezső, az edzőnk leszúrt: ne szórakozzak máskor! Pedig csak nem hittem, hogy egyből be tudom rúgni… A régi társak közül néhányan Siklóson leszünk szombat este, ott nézzük a meccset. A Mol Vidi veresége olyan esély, amelyet nem hagyhat veszni a Fradi, a papírforma sima vendéggyőzelmet ígér” – mondta Zoran Kuntics, aki 1995-ben és 1996-ban az FTC csatáraként futballozott.

„Megesett, hogy csak az ablakon át tudtam elhagyni az öltözőt egy Újpest–Fradi után…”
Amikor a párosítás szóba kerül, Vincze Ottóból is előtörnek az emlékek. Azok után, hogy lapunk csütörtöki számában az újpestiek korábbi kedvence, Véber György beszélt arról, hogyan emlékszik vissza azokra az időkre, amikor ő is játszott a derbiken, most a vendég zöld-fehéreket képviselő 44 éves, korábbi 11-szeres válogatott játékost faggattuk.

„Az első derbim még a régi Népstadionban egy kettős rangadó volt – emlékezett Vincze Ottó. – Tizenkét éves voltam, a Fradi serdülőivel előmeccset játszottunk a BVSC ellen, de csak az akkoriban kapható tornacipőben játszhattunk, hogy kíméljük a gyepszőnyeget. A »dorkóban« csúszkáltunk, ám az élmény hatalmas volt, főleg úgy, hogy a gólszerzők neve felkerült az eredményjelző táblára – az enyém, azt hiszem, háromszor is, de ezt ne vegye dicsekvésnek… Mi voltunk aztán a labdaszedők, néhány lépésre a pályától néztük a nagyokat. Aznap minden gyerkőc úgy ment haza, hogy futballista akart lenni, és felnőttként is abban a stadionban futballozni.”

És ez Vincze Ottónak meg is adatott, igaz, mire részt vehetett a derbin, már nem voltak kettős rangadók.

„Amikor visszatértem a Fradiba, akkor jutottunk be a BL-csoportkörbe, s a szezon elején fogadtuk az Újpestet, Nyilas Elek tizenegyesével, s Zoran Kuntics szép góljával simán nyertünk – mondta Vincze Ottó. – Aztán Újpesten volt egy mérkőzés, amelyen megdobáltak minket kövekkel, a régi játékoskijáró épp a lila-tábor közelében volt, végül az öltözőt is alig lehetett elhagyni. A rendőrök az öltöző ablakán tereltek ki minket a buszhoz.”

Lila-fehér hírek
Az Újpest tájékoztatása szerint csütörtök estig még csaknem 2500 belépő maradt a szombati derbire. Klubkártyával a meccsjegy.mlsz.hu oldalon vehetnek jegyet a drukkerek, személyesen pedig a Megyeri úti pénztárakban. Az ablakok pénteken 17 és 20 óra között lesznek nyitva, a meccs napján délután fél négytől lehet sorban állni. Fontos, hogy személyes vásárlásnál személyazonosságot igazoló okmány szükséges.
Az Újpest honlapja számszerűsítette a derbi előtti előkészületeket, összeállításából kiderül, hogy az M4 Sport 11 kamerával közvetíti a mérkőzést, s ha az időjárás lehetővé teszi, a drónkamerát is felszereli. A rendet 300 fős biztonsági és rendezőszemélyzet, valamint a kerületi és a készenléti rendőrség munkatársai biztosítják, a nyolc büfében 1500 zacskó chipset és 2500 zacskó szotyolát árulnak, a szervezők továbbá 4000 liter sörrel készülnek.
A rangadóval kapcsolatban az Újpest korábbi támadója, a klubnál jelenleg sportkoordinátorként dolgozó Kabát Péter is nyilatkozott az egyesület közösségi oldalán: „A sorsolás óta minden lila-fehér drukker ezt a találkozót várja. Aktív labdarúgóként a Fradi elleni meccs hetében hétfőtől csak a derbi járt a fejemben, és ahogy közeledett a kezdő sípszó, egyre jobban felspannoltuk magunkat. Az ország két legnépszerűbb csapata feszül egymásnak, a hangulatot és a meccs lélektanát lehetetlen elmagyarázni annak, aki játékosként sosem élte át ezt a párharcot.”

Abban az időben lovas rendőrök rohamáról, utcai kergetőzésekről, verekedésekről szóltak a hírek a meccs kapcsán, arról, hogy az ellenfél szurkolói miként tudják megközelíteni a stadiont.

Persze azért a futball volt a legfontosabb: győzelemből és vereségből is jutott, Vincze Ottó játszott azon az 1–1-es bajnokin 1998 tavaszán, amely az Újpest máig utolsó bajnoki címét jelentette.

„Óriási volt a rivalizálás, de a játékosok tisztelték egymást, nem voltunk rosszban az újpestiekkel – magyarázta Vincze Ottó. – Az más kérdés, hogy a húsz évvel ezelőtti Újpest összeállítását bármikor elmondom, de a maiakét, nos, az már nehezebben menne. Ezer emlékem van, még az is megesett, hogy egy gyors kontra közben a mellettem futó Ábrahám Attila játékvezető odaszólt: »Ottó, sprinteljen, még a végén lehagyom.« Miközben nagy volt a feszültség, a zrika is belefért.”

Az esélyek szombaton a Ferencváros mellett szólnak, az egykori középpályás szerint több mutatóban is a zöld-fehérek tűnnek jobbnak, de ettől még nincs lefutva a rangadó.

„Évek óta tiszteletre méltó az újpesti szakmai munka – mondta Vincze Ottó. – Nebojsa Vignjevics kerete folyamatosan változik, mégis élvezetes futballra törekszik. Novothny Somát régóta figyelem, tehetséges csatár, kérdés, tudja-e semlegesíteni a Fradi védelme.”

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC19133 337–15+2242
2. Mol Vidi FC19104 530–19+1134
3. Debreceni VSC19 87 425–19 +631
4. Budapest Honvéd19 85 621–16 +529
5. Újpest FC19 78 421–14 +729
6. MTK Budapest19 83 828–27 +127
7. Mezőkövesd Zsóry FC19 67 626–24 +225
8. Paksi FC19 67 624–26 –225
9. Puskás Akadémia FC19 73 924–24 0 24
10. Kisvárda19 541017–35–1819
11. Diósgyőri VTK19 46 919–30–1118
12. Szombathelyi Haladás19 231413–36–23 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik