Vignjevics: Drukkerek nélkül semmit sem ér a futball

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.11.18. 12:41
null
Nebojsa Vignjevics felkészült arra, hogy izgalmas és küzdelmes rangadót vívnak a Honvéd ellen (Fotó: Meder István)
Zárt kapuk mögött rendezik a szombati játéknap egyik izgalmasnak ígérkező meccsét, az Újpest–Honvéd fővárosi derbit a labdarúgó NB I-ben – a lila-fehérek edzője, Nebojsa Vignjevics úgy fogalmazott, kilencven percig ott kell lihegni az ellenfél olasz csatára, Davide Lanzafame nyakán.

 

– Meghajtotta a játékosokat?
– Kivételesen nem – mondta a lilák szerb vezetőedzője, aki híres arról, hogy a hosszabb bajnoki szünetek alatt szereti megfuttatni a keret tagjait. – Négy mérkőzés van hátra az idényből, nyakunkon a karácsony, a hosszú téli pihenő. A játékosok fizikailag rendben vannak, nem lett volna értelme most meghajtani őket, úgyhogy normál edzésmenet jellemezte az elmúlt két hetet.

MÁR LILÁRA BÜNTETVE...

A Honvéd elleni találkozóra egyetlen nézőt sem engedhetnek be a Szusza Ferenc Stadionba, ami jelentős bevételkiesést jelent az Újpestnek, ráadásul – amint azt Méhes Tamás, az Újpest FC kommunikációs igazgatója elmondta – a rendezési költségek alig csökkennek a nézők nélküli találkozókon: ugyanúgy fizetniük kell a mentőautót, a hangosbemondót, az eredményjelző kezelőjét. A legolcsóbb jegy a kiemelt mérkőzésekre – mint amilyen a Honvéd elleni is – 1500 forint, a legdrágább 3300, és miután szombaton 3500 drukker biztosan lett volna a lelátón, az újpesti klub legalább hétmillió forintos bevételtől esik el. Ez már a negyedik zárt kapus meccs az idényben, így eddig minimum huszonnyolcmillió forintos veszteség érte a klubot.Mivel a Videoton elleni meccsen történt rendbontás miatt két hazai bajnokit kell nézők nélkül rendeznie a klubnak, a Honvéd vendégjátéka mellett a naptári év utolsó, Balmazújváros elleni meccsére sem mehetnek be a drukkerek, így az összeg harmincötmillió forintra nő. Az MLSZ fegyelmi bizottsága eddig összesen ötmillió-hatszázezer forintra büntette a klubot, vagyis minden tételt összegezve mintegy negyven és fél millió forinttal lett soványabb a klub bankszámlája. A mostani idény mutatói nem csak a pályán lehangolóak: a korábban katlannak számító Szusza Ferenc Stadionban az őszi szezon kilenc hazai bajnokijából ötöt zárt kapuk mögött rendeznek.

– Igaz, hogy néhány edzésre – kis túlzással mondva – lasszóval kellett fogni játékosokat?
– Na, igen... Hat futballistánk volt a különböző válogatottaknál, néhányan belázasodtak, más sérüléssel bajlódott. Csütörtökön azonban már együtt edzett a teljes keret, ez nem lehet kifogás a szombati bajnoki előtt.

– Nagy falat lesz a Honvéd?
– Rendre kemény meccset játszunk. A kispestiek jó formában vannak, a legutóbbi két bajnokijukat megnyerték, alighanem az önbizalmuk is rendben van. A Balmazújvárost könnyedén verték meg, a Puskás Akadémia ellen pedig nem mindennapi csatában tartották otthon a három pontot. Az ilyen győzelmek sokat javítanak az öltözői hangulaton. A fiataljaik mellett rutinos, sokat megélt futballistáik vannak, hátul Ivan Lovric és Djordje Kamber, elöl Eppel Márton és Davide Lanzafame a húzóember. Utóbbit nem lesz könnyű feltartóztatni, a rúgótechnikája zseniális, és mentálisan is nagyon rendben van.

– Mit gondol, hogyan lehet megállítani az olaszt?
– Davide Lanzafame olyan típusú támadó, akiben van zsiványság, aki akkor is képes váratlan húzásra, ha éppen nincsen nála a labda. Közel kell állni hozzá, a nyakán lihegni, mert azt nagyon nem szereti. Fontos lesz, hogy kilencven percen át őrizzük, ne csupán nyolcvankilencig. Neki egy pillanat is elég a gólszerzéshez.

– Újpesten ki pótolhatja a sárga lapjai miatt hiányzó Novothny Somát?
– Alighanem Tischler Patrik. Jó is, hogy erről beszélhetek: nem lesz könnyű pótolni Somát, hiszen ő nem csupán csatár, hanem igazi harcos is. Fut, ütközik, nekiront a betonfalnak is. Sokan nem kedvelik ezt a stílust, mondván, egy csatár legyen technikás, semmi mással ne foglalkozzon, csak a góllövéssel, de én kifejezetten bírom a stílusát. Tischler Patrik a kupában már bizonyította, hogy lehet rá számítani, a bajnokságban eddig két gólnál jár, itt az ideje, hogy növelje a találatai számát. Örülnék, ha ezúttal ő döntené el a meccset.

– A túlzott gólörömöt mindenesetre felesleges gyakorolnia, hiszen nézők nem lesznek a stadionban. Másként kell ilyenkor felkészíteni a játékosokat?
– Hozzászoktunk az ilyen hangulatú találkozókhoz – sajnos... A Vasas, a Diósgyőr és a Puskás Akadémia ellen is zárt kapus találkozót kellett játszanunk, ami nem nagy élmény. Drukkerek nélkül semmit sem ér a futball. A Honvéd ellen is pocsék lesz az üres stadionban játszani, erre nem lehet felkészülni. Ott vagy a kispadnál, és mindent hallasz, ami a pályán történik. Pedig ez most nem edzőmérkőzés lesz.

– Kiismerte már edzőkollégáját, a holland Erik van der Meert?
– Nem bunkerfutballt szeretne játszatni a csapatával. Bátrak, vállalkoznak a pályán, ami rendkívül szimpatikus. Magam is ezt a filozófiát vallom, védekezéssel nem sokra megy az ember, előbb-utóbb lefullad a motor. Ezen a szinten egyébként nehéz nagy meglepetést szerezni a másik trénernek, alighanem a szombati csata végkimenetele is apróságokon múlik. Mondjuk azon, hogy elöl Tischler Patrik miként él a bizalommal...

PUSKÁS FERENCRE EMLÉKEZTEK KISPESTEN

Tizenegy éve, 2006. november 17-én hunyt el Puskás Ferenc, minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója. Az évforduló alkalmából megemlékezést tartottak a Bozsik-stadionnál található Puskás-emléktábla előtt, ahol Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője, a kispesti önkormányzat, a Puskás Ferenc Alapítvány, a Magyar Labdarúgó-szövetség, valamint a Bp. Honvéd képviselői helyezték el a megemlékezés virágait. A korábbi csatár pályafutása során csak két klubcsapatban, a KAC-ban (majd jogutódjában, a Budapesti Honvédban) és a Real Madridban szerepelt. Kispesten 1943 és 1956 között 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett, a Real Madridban 1958 és 1967 között összesen 372 alkalommal lépett pályára, és 324 alkalommal volt eredményes. Öcsi elképesztő eredménysort hagyott maga után, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa-kupa-győztes, Világkupa-győztes, hatszoros spanyol és ötszörös magyar bajnok. A Real Madriddal háromszoros BEK-győztes, kétszeres Spanyol Kupa-győztes. Puskás Ferenc a Nemzet Sportolója, aki 85 alkalommal viselte a magyar válogatott mezét, ezeken az összecsapásokon 84 gólt szerzett, a későbbiekben négyszer spanyol válogatott is volt. Edzőként legnagyobb sikerét Athénban érte el, 1971-ben BEK-döntőig vezette a Panathinaikoszt. 1993-ban négy mérkőzésen a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt. A mai napig ő az egyetlen labdarúgó, aki BEK-/BL-döntőben (Real Madrid–Eintracht Frankfurt 7:3) négy gólt szerzett.

NB I, 2017–2018, 16. FORDULÓ
NOVEMBER 18., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
15.30: Újpest FC–Bp. Honvéd
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc StadionBognár Tamás
15.30: Mezőkövesd–VasasMezőkövesd, Városi Stadion Szabó Zsolt
15.30: Paksi FC–FerencvárosPaks, Városi Stadion
Berke Balázs
15.30: Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTKFelcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
15.30: Balmazújváros–HaladásBalmazújváros, Városi StadionKassai Viktor
19.30: Debreceni VSC–Videoton FC
(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei StadionFarkas Ádám
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 15 9 5 1 33–16 +17 32
2. Ferencvárosi TC 15 9 5 1 30–14 +16 32
3. Debreceni VSC 15 7 4 4 24–14 +10 25
4. Budapest Honvéd 15 7 4 4 28–25 +3 25
5. Diósgyőri VTK 15 6 3 6 28–25 +3 21
6. Paksi FC 15 5 6 4 24–24 0 21
7. Vasas FC 15 6 2 7 19–24 –5 20
8. Újpest FC 15 4 7 4 19–19 0 19
9. Puskás Akadémia FC 15 4 4 7 20–25 –5 16
10. Balmazújváros 15 3 4 8 18–23 –5 13
11. Szombathelyi Haladás 15 3 2 10 12–29 –17 11
12. Mezőkövesd Zsóry FC 15 2 4 9 15–32 –17 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik