Vidi: Berg az RB Leipzignél járt, nem lát nagy eltérést

Vágólapra másolva!
2017.03.23. 12:04
null
Henning Berg szerint jó úton jár a Videoton (Fotó: Földi D. Attila)
Kovács Zoltán, a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton sportigazgatója szoros kapcsolatot ápol Lőw Zsolttal, a német RB Leipzig másodedzőjével, ezt „kihasználva” a székesfehérvári klub néhány képviselője – köztük Henning Berg vezetőedző – Lipcsében járt, ahol Lőw körbevezette őket, megmutatva a klub új edzőközpontját is. A norvég szakember a látogatás után a Nemzeti Sportnak mesélt arról, mit tapasztalt a Bundesliga-újoncnál.

 

Mit tapasztalt?
Túl azon, hogy mindenki tudja, sok pénz van a csapatnál, beleláttam kicsit abba is, hogy mitől ennyire sikeresek. A pénz önmagában kevés, megvan az intelligenciájuk is, hogy felépítsék a klubot. Ami az edzést illeti: különbségek persze vannak, de nem olyan nagy az eltérés, és rengeteg a hasonlóság, ami azt mutatja, jó úton járunk. Jó volt látni, hogyan dolgoznak, aki megnézi őket, rögtön megérti, miért állnak a Bundesliga második helyén.

– E tekintetben felülmúlják a lipcseieket, elvégre a Videoton listavezető a saját bajnokságában.
Ez igaz, ám azért a magyar élvonalat ne keverjük össze a némettel. Mindenesetre örülök, hogy az első helyen állunk, nem lehet panaszom, szépen haladunk a célunk felé. Fejlődünk, egyre jobbak vagyunk, azonban ha sikereket akarunk elérni, még jobbak akarunk lenni, nem szabad ezzel megelégedni, így kell folytatni is. Mindegy, hogy a játékosokról, a stábtagokról vagy rólam van szó, arra kell törekedni, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk magunkból.

Eddig sikerrel jártak, tavasszal ugyanis négy mérkőzésen tíz pontot szereztek. Elégedett?
Nagyon jó eredményeket értünk el. Erős csapatokkal mértük össze az erőnket, és három győzelem mellett csak egy döntetlent játszottunk, azt is a Ferencváros ellen idegenben. A téli szünetben is az élen álltunk, de most már három pont az előnyünk a második helyezett Honvéd előtt, vagyis megszilárdítottuk a pozíciónkat a bajnokság élén. A következő feladatunk az, hogy még nagyobb legyen a távolság köztünk és az üldözők között. Négy csapat még versenyben van a bajnoki címért, ám mi kizárólag magunkkal törődünk, és azzal, hogy jobbak legyünk. Sok mindenben kell még fejlődnünk.

A magyar válogatottba két fehérvári játékos kapott meghívót, Fiola Attila és Vinícius. Mindketten hátvédek. Ennyit számít, hogy a legutóbbi négy bajnokin csupán egy gólt kaptak?
– Mindketten kiváló munkát végeznek, jó, hogy itt vannak a Videotonnál, és most már Magyarország is boldog lehet, hogy Viníciust nemcsak nálunk, hanem a válogatottnál is számításba lehet venni. Annak külön örülök, hogy nem kapunk sok gólt, ez fontos része a futballnak. De ennél is jobb, hogy a támadójátékkal ugyancsak elégedett lehetek: a legutóbbi négy fordulóban tízszer találtunk a kapuba, a bajnokságban pedig mi szereztük a legtöbb gólt.

Csakugyan remek formában futballoztak. Rosszkor jön a bajnoki szünet?
– Hogy jó vagy rossz, nem fontos, van előnye és hátránya is. A lényeg, hogy megfelelően tudjuk kezelni. Remélem, utána is jó formában leszünk. A szünet lehetőséget nyújt arra, hogy gyakoroljunk. Ugyanúgy folytatjuk a munkát, mint eddig, a különbség annyi, hogy bajnoki helyett szombaton felkészülési mérkőzést játszunk.

Mennyire fontos a horvát Slaven Belupo elleni találkozó?
– Az előző hétvégén nem játszottunk, márpedig kellett a kis szünet, a stábnak is, most azonban az a fontos, hogy újra pályára lépjünk, és készen álljunk a következő bajnokira. Azt is lényegesnek tartottam, hogy nemzetközi mérkőzést játsszunk, és a Slaven jó csapat.

A Videoton mellett még egy klub szerzett tíz pontot a tavasszal. Mire számít a paksiak ellen a következő fordulóban?
– A paksi pálya nem a legkiválóbb, de reméljük, jó állapotban vár majd minket. Ezzel viszont nem lehet mit kezdeni. Nekünk azzal kell törődnünk, hogy készen álljunk a feladatra, és a tudásunk legjavát nyújtsuk. Nehéz mérkőzés lesz, viszont nemcsak azért, mert nekik is jól kezdődött a tavaszi szezon, hanem azért is, mert az élvonalban nincs olyan nagy különbség a csapatok között.

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Videoton FC 23 13 5 5 49–20 +29 44
2. Budapest Honvéd 23 12 5 6 36–22 +14 41
3. Vasas FC 23 11 5 7 35–23 +12 38
4. Ferencvárosi TC 23 10 8 5 38–28 +10 38
5. Paksi FC 23 8 9 6 28–26 +2 33
6. Szombathelyi Haladás 23 9 5 9 28–31 –3 32
7. Mezőkövesd Zsóry FC 23 8 7 8 25–30 –5 31
8. Újpest FC 23 7 10 6 34–33 +1 31
9. MTK Budapest 23 6 8 9 18–27 –9 26
10. Debreceni VSC 23 6 6 11 24–30 –6 24
11. Diósgyőri VTK 23 6 3 14 26–47 –21 21
12. Gyirmót FC Győr 23 3 7 13 11–35 –24 16

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik