Videó: IX. kerület, Springer dinasztia – zöld-fehér vér az erekben

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.07.09. 10:50
Egykor a Ferencvárosi Polgári Kör működött benne, ma a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal működik. A Budapesti futballmesék videosorozat legújabb részében azt a helyet látogattuk meg, ahol a Ferencvárosi Torna Club, népszerű nevén a Fradi 1899-ben megalakult: a Bakáts tér 14. épületét.

A Springer család története összefonódott az ország legnépszerűbb klubjának történetével. A IX. kerületi egyesület első elnöke, Springer Ferenc („egy kassai cipszer cipészmester fia – fővárosi bizottsági képviselő, Ferencváros társadalmi életének ismert alakja”; Szegedi Péter) 1920-as haláláig megszakítás nélkül viselte az elnöki címet, a fia, ifjabb Springer Ferenc előbb az FTC jegyzője, titkára, majd egyik alelnöke volt, 1936-ban pedig átvette a Ferencváros FC, azaz a profi futballcsapat irányítását. 1938-as halála után már az ő fián volt a sor – Springer Miklós a rendszerváltás környékén lépett színre, pontosabban csak lépett volna, mert visszautasította a felkérést, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnöke legyen, ám a rá következő években a klub számvizsgáló bizottságának a tagja lett, majd elvállalta a baráti kör alelnöki és elnöki tisztségét is. Élete utolsó éveiben az egyesület elnökségi tagjaként, az FTC Baráti Kör tiszteletbeli elnökeként számítottak rá. Az ő fia is a Springerek nyomdokába lépett: ifjabb Springer Miklós az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának a tagja néhány éve.A Springer család története összefonódott az ország legnépszerűbb klubjának történetével. A IX. kerületi egyesület első elnöke, Springer Ferenc („egy kassai cipszer cipészmester fia – fővárosi bizottsági képviselő, Ferencváros társadalmi életének ismert alakja”; Szegedi Péter) 1920-as haláláig megszakítás nélkül viselte az elnöki címet, a fia, ifjabb Springer Ferenc előbb az FTC jegyzője, titkára, majd egyik alelnöke volt, 1936-ban pedig átvette a Ferencváros FC, azaz a profi futballcsapat irányítását. 1938-as halála után már az ő fián volt a sor – Springer Miklós a rendszerváltás környékén lépett színre, pontosabban csak lépett volna, mert visszautasította a felkérést, hogy a Ferencvárosi Torna Club elnöke legyen, ám a rá következő években a klub számvizsgáló bizottságának a tagja lett, majd elvállalta a baráti kör alelnöki és elnöki tisztségét is. Élete utolsó éveiben az egyesület elnökségi tagjaként, az FTC Baráti Kör tiszteletbeli elnökeként számítottak rá. Az ő fia is a Springerek nyomdokába lépett: ifjabb Springer Miklós az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának a tagja néhány éve.

S ha már FTC: stábunk nemcsak a Bakáts teret kereste fel, hanem az Üllői úti Fradi Múzeumot is, ahol Tobak Csaba, az intézmény vezetője tartott tárlatvezetést.

A sorozat korábbi darabjai:
4. rész – Felkerestük a helyet, ahol a magyar labdarúgás született
3. rész – Zsebben talált szemüveg és óra segített azonosítani az edzőmártírokat
2. rész – Filmgyári ködgéppel varázsoltak Puskáséknak Londont a Nagyréten
1. rész – Ahol Krúdy Gyula meccstudósítást írt a világháború után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik