Videó: amikor kieső helyen állt az Újpest, de jött Vignjevics

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.02. 08:48
Videós múltidéző sorozatunkban ezúttal 2013. október 25-ig lapozunk vissza – ekkor ült először a hétfőn távozó Nebojsa Vignjevics az Újpest kispadján, s győzelemmel mutatkozott be az NB I-ben.

Június elsején távozott az Újpest FC vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics, utóda a kispadon egy másik szerb szakember, Predrag Rogan lesz. A lila-fehéreknél 2413 nap után következett be a váltás, ezzel az NB I leghosszabb ideje hivatalában levő szakvezetője távozott. De milyen volt Vignjevics első mérkőzése az élvonalban?

A 2013–2014-es idényt rosszul kezdte az Újpest, a 11. fordulót követően – a Győr elleni hazai vereség (1–2) után – a 15., kieső helyen állt a csapat, csak a leszakadóban levő Kaposvár állt mögötte. Most a 10. az Újpest, csak jobb gólkülönbséggel előzi meg a 11. Paksot, a sereghajtó pedig – messze leszakadva – ugyanúgy a Rákóczi. 2013 őszén a gyenge szereplés miatt Marc Leliévre és segítője, Kozma István (aki hivatalosan vezetőedző volt, mert a belga szakembernek nem volt pro licence) távozott, Nebojsa Vignjevics pedig október 23-án aláírt és két nappal később már bajnokin irányította az Újpestet.

„Megvan a tűzoltó” – írta lapunk október 24-i címlapján, s két nappal később a „tűzoltó” be is gyűjtötte első pontjait: az Újpest 1–0-ra győzött az MTK Budapest otthonában Juanan fejes góljával (Vignjevics második tétmérkőzésén az Újpest a Magyar Kupában 6–0-ra nyert Baján, azon a meccsen Lázár Bence négy gólt szerzett, Simon Krisztián és Bojan Szankovics volt még eredményes, majd a csapat meg sem állt a kupagyőzelemig – a szerk.). Érdemes összevetni Nebojsa Vignjevics első és utolsó összeállítását újpesti trénerként:

2013. október 25. (MTK–Újpest 0–1): Balajcza – Nego, Litauszki, Juanan, Antón (Lázár B.) – Vasziljevics, Eninful – Simon K., Balogh B. (Szankovics), Suljic (Tsibuabua) – Kabát.

2020. május 30. (Kisvárda–Újpest 1–0): Banai – Pauljevics, Heris, Risztevszki, Balázs B. – Sedlácek (Perosevic), Onovo – Simon K. (Bacsa), Rácz B. (Calcan), Nwobodo – Novothny.

Simon Krisztián az egyetlen közös pont, igaz, Litauszki Róbert is az Újpest játékosa, ám sérülés miatt nem léphetett pályára Kisvárdán. Vignjevics 207 bajnoki mérkőzésen ült az Újpest kispadján, külföldi edző rajta kívül nem érte el a 200 mérkőzéses határt az NB I-ben (Tomiszlav Szivics 179-nél áll). A Nemzeti Sport „búcsúinterjúját” itt olvasható a szerb edzővel, aki két Magyar Kupát és egy Szuperkupát nyert az Újpesttel, valamint a 2017–2018-as idényben bronzérmes lett a csapattal az NB I-ben.

Nebojsa Vignjevics (balra) és az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet könnyen megegyezett 2013-ban, a szerb edző kinevezésekor, ahogy most is, az elválásról (Fotó: ujpestfc.hu)
Nebojsa Vignjevics (balra) és az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet könnyen megegyezett 2013-ban, a szerb edző kinevezésekor, ahogy most is, az elválásról (Fotó: ujpestfc.hu)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik