Videó: amikor egy bácsi kucsmában, a fáról nézte a Speditőr–MTK-t

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.30. 09:28
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Ha egy kupasorozat igazi varázsát akarjuk bemutatni, akkor menjünk vissza 1993 februárjába – Sárándra látogatott az MTK az MK negyeddöntőjében!

Az 1992–1993-as Magyar Kupa-sorozat legnagyobb sztorija a negyven éve nem látott bravúrszériát bemutató Sárándi Speditőr SE szereplése volt. A Hajdú-Bihar megyei I. osztályú csapat (az akkor 2201 lelkes települést Mikepércstől délre és Hajdúbagostól nyugatra keressék) felülmúlta a Derecskét, a Földest, a Létavértest, a Hajdúböszörményt, a Szolnoki MÁV-ot, a 64 között ajtót mutatott a patinás III. Kerületnek, a 32 között kiejtette a Kabai Cukor együttesét, a nyolcaddöntőben a szombathelyi Sabaria-Tipót és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ami egészen rendkívüli tett egy negyedik ligás együttestől. Az utóbbi három ellenfél másodosztályú volt.

A Szabó Béla irányította csapat szenzációszámba menő sorozata miatt kitört a fociláz, lapunk tudósítása szerint a Sabaria elleni győzelmet pályainvázióval ünnepelték a helyiek. Januárban a sárándi szurkolók kétszázszemélyes vacsorával vendégelték meg a sikercsapatot, egy betörő pedig készpénz és okmánybélyegek mellett a Speditőr összes klubzászlóját is ellopta…

„Eddig is tudtuk, hogy felszálló ágban van a csapat, de hogy már a zászlónkat is lopják, azt nem hittük volna” – jegyezte meg a Nemzeti Sportnak Szabó Antal polgármester.

Sárándi életkép. Vajon őt beszámolták a 4000-es nézőszámba?
Sárándi életkép. Vajon őt beszámolták a 4000-es nézőszámba?

Február 24-én jött a hóba-sárba-jégbe az MTK, a nézőszám-rekord természetesen megdőlt, mindenhol emberek voltak, még – lásd a videó első másodperceit – egy fán is. Az egész összefoglaló szürreális: a „körülállós”, klasszikus falusi pálya, a körülmények (az előző napi viharos hófúvás majdnem elzárta a települést és veszélyeztette a mérkőzés megrendezését, nyolccentis havat kellett letakarítaniuk a helyeknek), az MTK pirosban játszik. A sokszoros válogatott Híres Gábor olyan lyukat rúg, hogy Debrecenből hozzák vissza a lábát, a sárándi varázsló, a 38 éves Lakatos „Tanya” István elégedetlenkedik, mert csak irgalmatlanul nagy lécet lőtt szabadrúgásból (de a kipattanóból gól lett), az MTK nagy kínok árán 2–1-re győz.

A visszavágót a fővárosiak 3–0-ra megnyerték, így 5–1-es összesítéssel bejutottak az elődöntőbe, de a Sárándra még várt egy nagy feladat: a Kalocsa elleni Szabad Föld-kupadöntő. A Speditőr kettős győzelemmel (2–1, 2–0) elhódította a trófeát és megkoronázta „csodaidényét.”

A Sárándi Speditőr MK-hősei (Fotó: Labdarúgás)
A Sárándi Speditőr MK-hősei (Fotó: Labdarúgás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik