A hétfő esti hivatalos megnyitóünnepségen a részt vevő nemzetek képviselői egy-egy zászlóval vonultak be a Rákóczi Stadion küzdőterére a telt háznyi közönség előtt. A vendégeket Szita Károly polgármester és Nyilasi Tibor korábbi válogatott labdarúgó köszöntötte, Kenéz Ádám fesztiváligazgató pedig megnyitotta a rendezvényt. Ezt követően a látványtánc Európa-bajnokság és a Látványsportfesztivál legjobb gyakorlatait is láthatták az érdeklődők.

Az ország egyik legnagyobb utánpótlás labdarúgó-tornájára először érkeztek csapatok Venezuelából és Ciprusról, de eljöttek a gibraltári Manchester United Akadémia növendékei is. A peruiak, az angolok, a németek és az olaszok már visszajáró vendégnek számítanak, csakúgy, mint a környező országok ifjú, 9 és 19 év közötti futballistái.

A hivatalos nyitó mérkőzést az U16-os korosztályban a Kaposvári Rákóczi együttese játszotta az olasz Bresciával, és a találkozó végül 1–1-es döntetlennel ért véget. A meccsdömping szombatig tart: a döntőket az utolsó két napon rendezik. A magyarok szeretnének az elmúlt évek hagyományainak megfelelően szerepelni, így több korosztályban is számíthatunk dobogós helyezésre.