Ünnepnap – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.02.09. 00:22

Derbi lesz! Ha szigorúan a pályaválasztó szemszögéből nézzük, első élvonalbeli futballderbijükön, 1905. szeptember 17-én a vendégek nyertek 3:1-re, a legutóbbin, 2018. március 31-én 0–0 volt eredmény.

A lila-fehérek valaha élt egyik legjobbja, Zsengellér Gyula 1947 őszén éppen egy 5:1-re megnyert rangadót követően távozott legálisan külföldre, egy év múlva, karácsony másnapján Deák Ferenc három góljának is köszönhetően győztek a zöld-fehérek 5:3-ra. Bamba akkor még nem tudta, hogy nem sokkal később – Henni Gézával együtt – a Megyeri úti együttest erősíti majd, és az ő góljával nyernek a lilák 1950 decemberében bizonyos ÉDOSZ ellen 1:0-ra...

Persze adódott, hogy békésebb időszakban is igazolt játékos egyik klubból a másikba, gondoljunk csak Ebedli Zoltánra vagy Wukovics Lászlóra. Az 1967. áprilisi derbi beszökött az irodalomba is, „amikor Varga Zoli oda-vissza felbőrözte a Noskó nevűt”, írta Esterházy Péter a Vargáék szemszögéből 3:0-ra megnyert meccsről. Költeménybe illő volt Törőcsik András tánca és Fazekas László öt gólja 1976. május idusán, a 8–3 során, az akkor ugyancsak a pályán lévő Nyilasi Tibornak 1990 augusztusáig 14 évet kellett várnia, hogy csapatával – már edzőként – 5–0-val fizessen vissza az ötgólos zakóért. A 9/11 a zöld-fehéreknek is katasztrófát idéz, 2010-ből: odaát az öröm még az újpesti Öcsi presszót is átkeresztelte 6–0-ra.

Néhány évvel ezelőtt a World Soccer, majd a Daily Mail a klubok rivalizálása kapcsán összeállított ötvenes listáján a magyar derbi a 31., illetve a 21. helyre került. Eszerint az 1885-ben alapított Újpest és az 1899-ben létrejött FTC labdarúgócsapatának összecsapásai nemcsak a magyar futballörökség, hanem a sportági világörökség részét is képezik.

A fenti sorok tartalmán nem változtat, hogy a régmúlthoz képest a közelmúlt némileg ütött-kopott – már csak azért is, mert egy-egy hazai rangadó értékét ha nem is teljes egészében, de részben meghatározza a magyar labdarúgás nemzetközi mezőnyben elfoglalt helye, vagy ha úgy tetszik, tekintélye. Mégis, az ünnep mindig ünnep marad, értelmetlen arra hivatkozni, hogy bezzeg akkor... Az aktuális derbi előtt különösen.

Bezzeg majd most!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik