Újpesten a fű ki fog nőni, de a címer és az ellentétek maradnak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.08.01. 09:45
null
A Mezőkövesd vezetőedzője,Kuttor Attila a nyáron jelentősen átalakuló csapatot dirigálhat az új idényben (Fotó: mezokovesdzsory.hu)
A labdarúgó NB I 2019–2020-as idényét felvezető sorozatunk harmadik részében a keretét kulcsposztokon kicserélő Mezőkövesddel, a csapaton keveset, a címerén semmit sem változtató Újpesttel és a stadion mellett csapatot is építő Honvéddal foglalkozunk. 

 

TÖBB KULCSEMBER IS TÁVOZOTT, DE ÉRKEZTEK HELYETTESEK – MEZŐKÖVESD

Mióta Kuttor Attila irányítja a szakmai munkát az előző idényt 6. helyen záró Mezőkövesdnél, nem jellemzőek nagy változások a keretben, ezen a nyáron viszont több olyan játékos is távozott, aki kulcsembernek számított az elmúlt két idényben.

A 2017–2018-as idényben Koszta Márk volt a csapat házi gólkirálya az NB I-ben 10 találattal, legutóbb pedig Sztefan Drazsics volt a legeredményesebb 11 góllal. Az új idényt azonban már nem Mezőkövesden kezdik. Kosztát elcserélték az Újpesttel Nagy Dánielre, aki talán kevésbé gólerős, viszont a támadójáték szervezésében fontos szerepet játszhat. Drazsics helyett pedig érkezett a háromszoros grúz válogatott Budu Zivzivadze, aki a nyári edzőmeccseken egy gólt már szerzett, ahogy Nagy Dániel is, de a Budaörsről érkező Sajbán testvérek, Miklós és Máté is betaláltak már új csapatukban.

Erősítést jelenthet az egyszeres válogatott középpályás, Berecz Zsombor is, aki Fehérvárról érkezett kölcsönbe, persze csak, akkor, ha visszanyeri korábbi, még a Vasasban mutatott formáját, hiszen az előző idényben a Vidinél mindössze kilenc bajnokin, 149 percet játszott. A nyár fontos kérdése volt még Mezőkövesden, hogy sikerül-e megtartani a Puskás Akadémiától kölcsönkapott, az előző idényben kilenc bajnoki gólt szerző Molnár Gábort. Nos, a két klub hosszas egyeztetések után dűlőre jutott, a szélső végleg visszatért Mezőkövesdre, melynél 2014 és 2017 között is szerepelt már. A középpálya védekező szekciójában a Sepsitől érkező, hétszeres fehérorosz válogatott Aljakszandr Karnyickivel bővült a variációs lehetőségek sora, a védelemben pedig az ukrán Andrij Neszterovval.

Ugyanakkor a védelemből három év után távozott a szlovákiai Hudák Dávid és az U-válogatott jobbhátvéd, a Ciprusra szerződő Szalai Attila, míg a középpályáról a tavasszal három gólt szerző, nigeri Amadou Moutari a Honvédhoz ment.

A felkészülési meccsek vegyes képet mutattak az átalakult csapat formájáról, hiszen hat győzelem mellett két vereség és egy döntetlen is szerepelt a mérlegben, de az mindenképp biztató jel Kuttor Attila vezetőedző számára, hogy a szlovén élvonalbeli FK Triglan Kranj és az izraeli első osztályú FC Asdod ellen úgy nyert három, illetve két góllal a Mezőkövesd, hogy az ellenfelek egyszer sem tudták mattolni csapata védelmét.

A Mezőkövesdnek lesz ideje az építkezésre a szezon elején, ugyanis szerencsés a sorsolása, az első hat fordulóban a hozzá hasonló vagy éppen gyengébb játékerőt képviselő csapatokkal találkozik, sorrendben a Zalaegerszeggel (otthon), a Kaposvárral (idegenben), a Puskás Akadémiával (o), a DVTK-val (i), a Pakssal (o) és a Kisvárdával (i).


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Budu Zivzivadze (grúz, Torpedo Kutaiszi – Grúzia), Aljakszandr Karnyicki (fehérorosz, Sepsi OSK – Románia), Molnár Gábor (PAFC, kölcsön után végleg), Nagy Dániel (Újpest FC), Andrij Neszterov (ukrán, Karpati Lviv – Ukrajna, szabadon igazolhatóként), Sajbán Máté (Budaörs), Sajbán Miklós (Budaörs)
Kölcsönbe érkezők:
Berecz Zsombor (Fehérvár)
Kölcsönből visszatérők: Baracskai Roland (Csákvár), Novák Csanád (ZTE), Wieland Dominik (romániai, Vác FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Távozók: Csirmaz István (ceglédi kölcsön után Szolnok), Sztefan Drazsics (szerb, Csangcsun Jataj – Kína), Hudák Dávid (szlovákiai, Gyirmót FC Győr), Koszta Márk (Újpest FC), Amadou Moutari (nigeri, Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként), Nagy Richárd (Kaposvári Rákóczi, kölcsön után végleg), Szalai Attila (Apollon Limassol – Ciprus), Tóth Bence (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe távozók: Baracskai Roland (Csákvár – ismét), Földi Botond (Ceglédi kölcsön után Dorog), Oláh Bálint (Budafoki MTE – ismét), Varjas László (Kazincbarcika?), Varjas Zoltán (Ceglédi kölcsön után Kazincbarcika)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Silye Erik (Ferencváros), Tóth Máté (Haladás)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Dombó Dávid (Bp. Honvéd), Wieland Dominik (Nyíregyháza Spartacus)

A MEZŐKÖVESD ZSÓRY FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 24.
Edzőtábor: július 15.–július 20., Catez (Szlovénia)
Felkészülési mérkőzések:
Július 6.: Mezőkövesd–Kazincbarcika (NB II) 1–0 (Cseri)
Július 10.: Vasas FC (NB II)–Mezőkövesd 0–3 (Nagy D., Pekár, Sidibé)
Július 13.: Mezőkövesd–FK Minaj (ukrán II.) 3–3 (Cseri – 11-esből, Sajbán Máté, Zivzivadze)
Július 17.: Mezőkövesd–NK Triglav Kranj (szlovén I.) 3–0 (Iszlai – 11-esből, Dragóner, Sidibé)
Július 17.: Mezőkövesd–Universitatea Cluj (román II.) 1–2 (Nagy D.)
Július 20.: Mezőkövesd–el-Fejszali (szaúd-arábiai I.) 3–2 (Vajda, Iszlai, Sajbán Miklós)
Július 20., Mezőkövesd–FC Asdod (izraeli I.) 2–0 (Farkas D., Pekár)
Július 27.: Mezőkövesd–Soroksár SC (NB II) 1–2 (Dragóner F.)
Július 27.: Mezőkövesd–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 1–0 (Szeles)

A Szusza Ferenc Stadionban már folyamatban van a pályafűtés telepítése, a tervek szerint a februári, Fehérvár elleni tavaszi szezonnyitót már a Megyeri úton rendezhetik (Fotó: Török Attila)
A Szusza Ferenc Stadionban már folyamatban van a pályafűtés telepítése, a tervek szerint a februári, Fehérvár elleni tavaszi szezonnyitót már a Megyeri úton rendezhetik (Fotó: Török Attila)

 

ÚJPEST A NYUGALOM SZIGETE, VAGY MÉGSEM?

Mezőkövesddel ellentétben Újpesten nagyon sok változás nem történt a játékoskeretben. A már említett Koszta Márk érkezése hozhat lendületet a támadójátékba, Nagy távozásával pedig Zsótér Donátra hárulhat az irányítószerep. A középpályán a szlovákiai Mészáros Karollal és az NB I történetének második izlandi légiósával (az első a Fraditól gyorsan távozó Kjartan Finnbogason volt), Aaron Bjarnasonnal bővült a keret. Az érkezőknél jóval többen távoztak, de ők tavasszal már nem számítottak meghatározónak, és várhatóan még lesznek új játékosok, mert több próbajátékost is tesztelt a Nebojsa Vignjevics vezette szakmai stáb, közülük a dél-afrikai Ryan Moon, a szerb Mateja Milasinovic és a kapus Fadgyas Tamást még bizonyíthat a napokban.

Két ügy miatt mégsem telt teljes nyugalomban a nyár Újpesten. Egyrészt az élő szerződés ellenére a nyári szabadságát önkényesen meghosszabbító, elefántcsontparti Lacina Traoré keltett némi feszültséget, a továbbra is hiába várt csatár ügyében a nemzetközi szövetséghez, a FIFA-hoz fordult a klub. A másik ügy a „régi jó” címervita, amelyben nemrég jogerősen is döntött a bíróság az Újpest FC javára, és bár azóta tárgyalások kezdődtek az UTE-vel, ezek a jelek szerint megrekedtek, inkább csak nyilvános üzengetésig jutottak a felek, mindenkinek elfogadható megoldás helyett.

A szurkolók körében nagy ellenzést kiváltó, két éve bevezetett új címer megmarad (ahogy az Újpest FC és az UTE közötti ellentét is), viszont a lilák ősszel költöznek Angyalföldre, a Vasas új stadionjába, ugyanis amíg a Megyer úton elkészül a pályafűtés és kinő az újonnan vetett fű, addig albérletben szerepel a csapat. A tervek szerint a februári tavasznyitón térnek vissza Litauszki Róberték a Szusza Ferenc Stadionba.

Ami a nyári felkészülési meccseket illeti: az egyformán NB II-es ETO FC Győrtől és MTK-tól elszenvedett 2–0-s és 1–0 vereség nem mutat jól az eredménysorban, viszont az annál inkább, hogy az Ajka, az NK Osijek és a DVTK ellen úgy tudott nyerni az Újpest, hogy gólt sem kapott és a három meccsen nyolcszor volt eredményes. Az új szerzemények közül Koszta és Mészáros is lőtt már gólt (előbbi hármat is), valamint a nyáron profi szerződést kapó Máté Zsolt is a kapuba talált már.

Az Újpest a Puskás Akadémia ellen kezdi az idényt Angyalföldön, majd Diósgyőrbe látogat, aztán a Paksot látja vendégül. Az első, Ferencváros elleni derbit október 19-én rendezik meg az Üllői úton.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Aron Bjarnason
(izlandi, Breidablik – Izland), Koszta Márk (Mezőkövesd), Mészáros Karol (szlovákiai, Haladás)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Katona Mátyás, Máté Zsolt
Kiszemeltek:Fadgyas Tamás (Nyíregyháza Spartacus, próbajáték), Mateja Milasinovic (amerikai-szerb, FK Partizan Beograd – Szerbia, próbajáték),Ryan Moon (dél-afrikai, Kaizer Chiefs – Dél-Afrika, próbajáték)
Távozók: Mijusko Bojovics (montenegrói, Kesla FK – Azerbajdzsán, szabadon igazolhatóként), Alassane Diallo (mali, szabadon igazolható), Nagy Dániel (Mezőkövesd), Theophilus Solomon (nigériai, Partizani Tirana – Albánia), Tischler Patrik (kispesti kölcsön után Kisvárda)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Giorgi Beridze (grúz, KAA Gent – Belgium), Lukács Dániel (Bp. Honvéd)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Lacina Traoré (elefántcsontparti, CFR Cluj/Kolozsvári Vasutas – Románia)

AZ ÚJPEST FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 20.
Felkészülési mérkőzések:
Július 5.: ETO FC Győr (NB II)–Újpest FC 2–0
Július 11.: Újpest FC–FC Ajka (NB II) 4–0 (Simon K., Koszta, Mészáros K., Máté)
Július 15.: Újpest FC–NK Osijek (Eszék, horvát I.) 1–0 (Koszta)
Július 19.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 0–3 (Litauszki, Koszta, Simon K.)
Július 27.: MTK Budapest (NB II)–Újpest FC 1–0

 

NEMCSAK A BOZSIK-STADIONT, A CSAPATOT IS ÚJJÁÉPÍTIK – HONVÉD

Az Európa-liga-selejtezők júliusi nyitánya előtt azt írtuk, hogy a magyar kupacsapatok közül talán a Budapest Honvéd kapcsán a legnehezebb megjósolni, hogy milyen játékra számíthatunk a csapattól, Kispesten ugyanis sok minden kicserélődött az elmúlt néhány hónapban, a tulajdonosi körtől (George F. Hemingwaytől a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a klubot) a vezetőedzőig (Supka Attilát az olasz Giuseppe Sannino váltotta), és közben több kulcsjátékos is távozott. A 2017-es bajnokcsapatból elment a kapus Gróf Dávid és az előző évad NB I-es társgólkirálya, Holender Filip is. Továbbá nem hosszabbította meg a szerződését a brazil csatár, Danilo sem. Ezek után viszont a litván Zalgiris Vilnius ellen itthon nagyon magabiztos teljesítménnyel 3–1-re győzött a Honvéd és 4–2-vel továbbjutott, majd az esélyesebb román Universitatea Craiova elleni sem vallott szégyent az első meccsen, igaz nem tudott előnyt kiharcolni a visszavágó előtt.

SZAVAZÁS

Melyik csapat hányadik helyen végez az NB I-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A távozók pótlására több hullámban érkeztek a játékosok. A Paksról kölcsönbe érkező Egerszegi Tamást és Kesztyűs Barnát, valamint a Sahtartól kölcsönvett Vladiszlav Kulacsot közvetlenül az El-selejtező első fordulója előtt jelentették be (valakiket már korábban), azóta pedig érkezett szintén kölcsönbe az MTK-tól a csapat korábbi játékosa, a nigériai Patrick Ikenne-King, aki két éve bajnok volt a Honvéddal, valamint az olasz Federico Moretti.

A keretben a legnagyobb probléma csatárposzton lehet: klasszikus center az előző bajnoki idényben kilenc találatot jegyző Danilo pótlására nem érkezett a csapathoz, és az is kérdés, hogy a szélsőként 42 tétmérkőzésen 21-szer eredményes Holender Filip góljait pótolni tudja-e majd a támadósorba szerződtetett Amadou Moutari, Vladiszlav Kulacs kettős.

Az Európa-liga-selejtezőket megelőző felkészülési meccseken az osztrák másodosztályú Wattens elleni 3–0-s sikert leszámítva hadilábon álltak a kispestiek a gólszerzéssel (ahogy a Craiova elleni El-selejtezőn is), ugyanis a másik három találkozón összesen csak kétszer találtak be, de klasszikus csatár nem is szerzett gólt, az El-ben is a négyből csak egy gólt szerzett csatár, David N'Gog. A négy felkészülési meccsből az egy győzelem mellett kettőt is elveszítettek a piros-feketék, a Zenittől 3–0-ra, a brazil Red Bull Bragantinótól 2–1-re kaptak ki.

Nehézséget jelent kispesti részről, hogy az ausztriai edzőtáborozás során keresztszalag-szakadást szenvedett a pálya jobb oldalán kulcsembernek számító, belga-algériai Mohamed Mezgrani, akire hosszú kihagyás vár és megsérült az ő posztján számításba vehető, balmazújvárosi kölcsönből visszatérő Kovács Nikolasz is – ezért is érkezett Ikenne-King. Továbbá az sem könnyíti meg a Honvéd helyzetét, hogy a Bozsik-stadion építése miatt az MTK pályáján, a Hidegkuti-stadionban rendezi a bajnoki meccseit.

A Honvéd csütörtökön még Craiovában lép pályára, vasárnap pedig Diósgyőrben játszik az első NB I-es fordulóban, majd Paksra látogat, utána pedig a Kisvárdát fogadja.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Lefkovits Robi (izraeli-magyar, Hapoel Tel-Aviv – Izrael, szabadon igazolhatóként), Federico Moretti (olasz, ASD Albissola 2010 – Olaszország, szabadon igazolhatóként), Amadou Moutari (nigeri, Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Macdonald Niba (kameruni, FC Nitra – Szlovákia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Egerszegi Tamás (Paks), Patrick Ikenne-King (nigériai, MTK Budapest), Kesztyűs Barna (Paks), Vladiszlav Kulacs (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna)
Kölcsönből visszatérők: Hegedűs Márk (Dorog), Herjeczki Kristóf (Gyirmót), Kovács Nikolasz (Balmazújváros), Lukács Dániel (Újpest FC), Stoiacovici Dávid (Tiszakécske)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Juhász Zsombor
Kiszemeltek: Feczesin Róbert (Adanaspor – Törökország), Hangya Szilveszter (Fehérvár)
Távozók: Fousseni Bamba (guineai, szabadon igazolható), Danilo (brazil, Muaither SC – Katar, szabadon igazolhatóként), Gergényi Bence (ZTE FC, kölcsön után végleg), Gróf Dávid (Ferencváros, szabadon igazolhatóként), Holender Filip (magyar-szerb, FC Lugano – Svájc, szabadon igazolhatóként), Raul-Ioan Palmes (román, kazincbarcikai kölcsön után FK Csíkszereda – Románia), Pölöskei Zsolt (befejezte a pályafutását), Dino Skvorc (horvát, szabadon igazolható), Takács János (Szeged-Csanád GA)
Kölcsönbe távozók: Herjeczki Kristóf (Gyirmót – ismét kölcsön), Tömösvári Bálint (Kaposvár – ismét)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Zakaria Beglarisvili (grúz, FC Flora – Észtország), Tischler Patrik (Újpest FC, onnan Kisvárda)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A BP. HONVÉD FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 12.
Edzőtábor:
június 24.–július 4., Kirchdorf in Tirol (Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 26.: Bp. Honvéd–WSG Wattens (osztrák II.) 3–0 (Nagy G., Hegedűs M., Herjeczki)
Június 29.:Bp. Honvéd–Zenit (orosz I.) 0–3
Július 1.:Bp.Honvéd–Royal Excel Mouscron (belga I.) 1–1 (Gazdag D.)
Július 3.:Bp.Honvéd–Red Bull Bragantino (brazil II.) 1–2 (Kálnoki-Kis)
EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐK
Július 11.:Budapest Honvéd–Zalgiris Vilnius (litván) 3–1 (Banó-Szabó 32., N'Gog 55., Gazdag 68. – 11-esből)
Július 18.: Zalgiris Vilnius (litván)–Budapest Honvéd 1–1 (Kamber 62.)
Július 25.: Budapest Honvéd–Universitatea Craiova (román) 0–0

LABDARÚGÓ NB I
1. FORDULÓ

Szombat
19.30:
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE
19.30:Újpest FC–Puskás Akadémia FC (Tv:M4 Sport) – Illovszky Rudolf Stadion
19.30:Kisvárda Master Good–Paksi FC
Vasárnap
18.00:Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)
18.00:Mol Fehérvár FC–Kaposvári Rákóczi FC

A Ferencváros–Debreceni VSC mérkőzést későbbi időpontra halasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik