Újpest: Nem érdemes ujjal mutogatni – Litauszki Róbert

Vágólapra másolva!
2020.06.03. 08:33
null
Litauszki Róbert reméli, az új edző képes lesz mentális lökést adni a társaságnak (Fotó: Török Attila)
Az Újpest FC csapatkapitánya, Litauszki Róbert a múlt kivesézése helyett szívesebben tekint a jövőbe, reméli, az edzőváltással új lendületet és impulzust kap a kiesés ellen küzdő csapat.
VÉLEMÉNY
NAGY László, az Újpest játékosa 1965 és 1983 között (kilencszeres bajnok), edzője 1996–1997-ben: „Az edzőváltás már a levegőben lógott a gárda egész éves teljesítménye miatt. Vignjevics korábbi sikerei elvitathatatlanok, de valami megtört a csapatnál. Karakán ember, meglep, hogy a sikerei után megadta magát a körülményeknek, elfogadta, hogy a tulajdonos nem hajlandó úgy megerősíteni a keretet, hogy a csapat versenyképes maradjon. Mentálisan mélyen van az együttes, de azért benn lehet még tartani, a hátralévő hét meccsből öt hazai pályán lesz. Az új edzőnek meg kell értetnie a játékosokkal, mi az az Újpest, mi a tét – bár aki ezt magától nem képes felfogni, azzal nem sok mindent lehet kezdeni. Borzasztóan szégyellem magam a volt játékostársaim nevében is, hogy ez a csapat ide jutott. Sok sértettség van most mindenkiben, de a bennmaradáshoz ezt félre kell tenni, a szurkolóknak is.”

DUNAI Antal, az Újpestet 1965 és 1976 között erősítő hétszeres bajnok csatár: „Nem az szomorít el, hogyVignjevics ilyen hosszú időt kapott a bizonyításra Újpesten edzőként, hanem az, hogy olyan helyi legendákat, mint Bene Ferenc, Göröcs János vagy Nagy László jóval gyorsabban menesztettek annak idején… Alapvetően a játékosokon múlik minden, és fájó, hogy Újpestről nem tudnak futballistát adni a válogatottnak, a légiósok többsége pedig olyan délszláv játékos, aki Nyugat-Európába nem kell. Az új edzőnek friss lendületet kell hoznia, ösztönözni valahogy a játékosait. Drukkolok a csapatnak, remélem, sikerül kivívnia a bennmaradást.”

ESZENYI Dénes, az Újpest játékosa 1986 és 1992, illetve 1997 és 1999 között: „Az edzőváltásnak már itt volt az ideje, sőt talán korábban kellett volna. Vignjevicset alapvetően elismerem edzőként, láttam, mik az elképzelései, de az utóbbi időben a csapata mintha már nem állt volna mögötte. Igazán nem értem, miért újabb szerb tréner követi, miközben sok magasan kvalifikált magyar szakember van, megfelelő papírokkal. Csodálkozom, hogy hét ilyen fontos, sorsdöntő meccsre olyan ember kezébe adják a gárdát, aki alig tud valamit a pillanatnyi magyarországi helyzetről, még ha korábban dolgozott is itt. Persze nem vagyok Nostradamus, lehet, hogy a vezetőség jó döntést hozott, és az új trénerrel megtáltosodik az együttes. Ha így lesz, az első sorból tapsolok. Ha nem is világverő ez a csapat, szerintem legalább a középmezőnyben a helye.”

– Hogyan fogadta az edzőváltás hírét?
– Benne volt a levegőben, úgy gondolom, a vezetőségnek nemigen volt már más választása, látszott, hogy a vezetőedző és a csapat végletesen eltávolodott egymástól – válaszolta lapunknak Litauszki Róbert, az Újpest FC csapatkapitánya. – Véget ért egy majdnem hétéves időszak, amelynek én is szinte végig a részese voltam. Egyelőre szokatlan érzés, hogy Újpesten új edző van.

– Miként tekint vissza Nebojsa Vignjevics időszakára? Egy ilyen hosszú munkakapcsolat alighanem mély nyomot hagy mindenkiben.
– Sokat köszönhetek neki, elsőként ő bízott bennem Újpesten, az ő irányításával váltam alapemberré és csapatkapitánnyá, mindenképpen a hála lesz mindig az első, amit vele kapcsolatban érzek. Sajnos azóta történtek olyan események, amelyek árnyalják ezt a képet, de igyekszem csak a szépre emlékezni.

– Mondana ilyet?
– Nem szívesen beszélnék most erről, nincs ennek itt az ideje, fontos feladatok állnak előttünk, most már érdemesebb nem visszafelé, hanem előrenézni. Mint mondtam, köszönettel tartozom neki, és biztos vagyok benne, hogy az idő múlásával a pozitívumok rakódnak le bennem.

– Csapatkapitányként hogyan estek önnek a búcsúzó szerb szakember szavai, aki úgy látta, voltak olyanok az öltözőben, akiknek nem fájtak a vereségek? Igazat mondott?
– Sok mindenről lehetne beszélni, de igazából már mindegy, mi történt, az a fontos, ami előttünk áll. Valamiért kieséssel fenyegető helyen állunk. A játékoskeret alig változott azóta, hogy kupát nyertünk és bajnoki dobogósok voltunk. De az elmúlt fél évben a csapat teljesen elveszítette azt az arcát, amelyet mindenki ismert. Hogy mi miért történt, az már másodlagos, nem érdemes ujjal mutogatni, együtt jutottunk ide, mindenkinek része van ebben. A csapatnak most új impulzusokra volt szüksége, előre kell néznünk, és együtt mászni ki a gödörből.

– Az új vezetőedzőt, Predrag Rogant ismerheti, Vignjevics segítőjeként egy idényt dolgozott már Újpesten. Mit szól a kinevezéséhez?
– Erről szívesebben beszélek, mert tényleg már csak a jövővel igyekszem foglalkozni. Bizalommal vagyok iránta, támogatom mindenben, és ez igaz a csapat nagy részére is. Olyan trénerre volt most szükségünk, aki felráz minket a depressziós hangulatunkból, feltüzeli az öltözőt, hitet ad nekünk. Arra ebben a néhány hétben nem igazán lesz alkalma, hogy a saját játékrendszerét lefektesse, de mentális lökést adhat a társaságnak. Mindenki tiszta lappal indulhat nála, itt a lehetőség a bizonyításra! Abban bízom, hogy minden játékos megtalálja a maga motivációját, és odateszi magát ezen a hét sorsdöntő meccsen. Nem akarom megélni, hogy az Újpest kiessen. Akármilyen játékkal, akárhogy, de benn kell maradnunk az élvonalban!



AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC26186248–21+2760
2. Mol Fehérvár FC26156547–23+2451
3. Mezőkövesd Zsóry FC26136737–22+1545
4. Diósgyőri VTK261241036–33 +340
5. Puskás Akadémia FC261010640–32 +840
6. Budapest Honvéd26107928–33 –537
7. Kisvárda261041236–36 0 34
8. Zalaegerszegi TE FC26871140–37 +331
9. Debreceni VSC26931438–49–1130
10. Újpest FC26851331–39 –829
11. Paksi FC26851330–42–1229
12. Kaposvári Rákóczi FC26312219–63–4410
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik