Újpest: Filkor nem próbajátékos – nem Vignjevicsen múlik

Vágólapra másolva!
2015.06.23. 19:04
null
Filkor Attila (középen) 2006-ban igazolt el Magyarországról. Lehet, hogy ezen a nyáron hazatér?
A Nemzeti Sport Online ma az Újpest FC edzésén járt, amelyen – mint azt már jeleztük – az AC Milan játékosa, Filkor Attila is részt vett. A tréning után róla és a többi kiszemeltről is beszélgettünk Nebojsa Vignjevics vezetőedzővel. A szakember a lehetséges célok mellett arról is beszélt, hogy nem is olyan könnyű az NB I-ben futballozni, mint azt sokan gondolnák.

FILKOR ÚJPESTEN

Filkor Attila 2006-ban igazolt el Magyarországról, amikor az MTK-tól Máltára szerződött. Azóta a máltai mellett tíz olasz és egy francia klub foglalkoztatta. Az elmúlt szezonban az olasz másodosztályú Avellinónál szerepelt kölcsönben, amelynél négy bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Jelenleg még szerződés köti a Milanhoz (tétmeccsen nem szerepelt a piros-feketéknél, 2010 óta mindig kölcsönadták), de július 1-jétől szabadon igazolhatóvá válik. A hatszoros válogatott játékost magyar pályán legutóbb több mint hét éve, 2007 novemberében láthatták a szurkolók a Görögország elleni Eb-selejtezőn – ma Újpesten tűnt fel.

„Filkor Attila nem próbázóként érkezett hozzánk. Ő rutinos, olaszországi tapasztalatokkal bíró futballista, tisztában vagyunk a képességeivel, az esetében nincs szükség tesztelésre. Arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van, de meggyőződhettünk róla, hogy jó erőben van. Hogy szívesen látnám-e a csapatban? Ez nem is kérdés, de a tárgyalások és a szerződéskötés már nem az én asztalom” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a 26 éves labdarúgóról Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője.

ÍGY MOZGOTT FILKOR AZ ÚJPEST EDZÉSÉN

Úgy tudjuk, Filkor – akinek az édesapja korábban erőnléti edzőként dolgozott az újpesti stábban – edzéslehetőséget kért és kapott a klubtól, de könnyen lehet, hogy szerződést is kínálnak neki. Az elmúlt fél évben több magyar csapattal, így a Honvéddal, a Pakssal és a DVTK-val is hírbe hozták, és most is több klub érdeklődik iránta.

NAVASTÓL EGY EDZÉS UTÁN ELKÖSZÖNTEK

Tesztelésen jelenleg ketten szerepelnek Újpesten, a legutóbb a Győri ETO kölcsönjátékosaként Pápán futballozó, már a múlt héten is a lilákkal készülő Stieber András és a hétfőn érkezett pécsi Mohl Dávid. Előbbivel kapcsolatban megtudtuk, hogy folynak egyeztetések az Újpesttel is, de a külföldi, németországi folytatás sem zárható ki. Utóbbi pedig először szeretné megszüntetni a PMFC-nél érvényben lévő szerződését, utána tárgyal a jövőjéről, viszont a következő napokban addig is Újpesten edz.

A múlt héten tesztelt, a korábban a Valladolid B-ben szereplő Javi Navas és a szombati edzőmeccsen pályára lépő (és gólt is szerző) Djordje Bicsanin már nem készül a Megyeri úton.

„A próbajátékosok általában különböző edzettségi állapotban érkeznek, de nekünk olyan futballistákra van szükségünk, akik azonnal erősítést jelenthetnek, mint a már szerződtetett Kálnoki Kis Dávid és Windecker József – beszélt általánosságban a próbajátékosokról, új igazolásokról Vignjevics. – A múlt héten tesztelt Javi Navas például hiába játszott Spanyolországban, és hiába hihette azt magáról, hogy Magyarországon könnyen elfutballozgat majd, egy edzés után elköszöntünk tőle, mert látszott rajta, hogy nem jelentene erősítést. Hasonló volt a helyzet Kim Ojóval is, aki Belgium után azt gondolhatta, hogy Magyarországon kiemelkedő lesz, de aztán be kellett látnia, nem olyan egyszerű az NB I-ben játszani, mint az kívülről tűnik.”

MAJD JÖVŐRE?

Újpesten több éve az a kérdés foglalkoztatja a szurkolókat, mikor lesz ismét bajnokesélyes csapata a klubnak (legutóbb 2009-ben volt ilyen gárdája Újpestnek, amely hat fordulóval a zárás előtt még vezette a bajnokságot, ám aztán ezüstérmes lett a DVSC mögött). Vignjevics az erre irányuló kérdésre ugyan nem vágta rá a jól ismert „majd jövőre” szlogent, de egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a következő idényben a dobogós helyekért harcoljanak.

„A Videoton és a Ferencváros kiemelkedik az NB I-es mezőnyből, de mi is jó úton járunk. Mint említettem, az eddig szerződtetett két játékossal elégedett vagyok, és ha érkezik még négy minőségi futballista, akkor a legjobbakkal is versenyre kelhetünk. Elsősorban szélsőket keresünk, illetve évek óta problémát jelent nálunk a támadóposzt, erre is megoldást keresünk” – fogalmazott a szakember.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a szerződését már meghosszabbító, az előző szezont sérülés miatt kihagyó Kabát Péter is megkezdte a felkészülést, de egyelőre a társaitól külön gyakorol, hogy utolérje magát fizikailag – ezt követően csatlakozhat a kerethez.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL

Érkezők: Kálnoki Kis Dávid (MTK, szabadon igazolhatóként), Windecker József (Győri ETO, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Darwin Andrade (kolumbiai, Standard Liege – Belgium, ?), Holdampf Gergő (Soproni VSE, ?), Nagy János (Siófok, ?), Rodrigo Rojo (uruguayi, Sint-Truiden – Belgium), Toricska Rajmond (Salgótarján, ?)

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Csiki Norbert (MTK), Filkor Attila (AC Milan – Olaszország, szabadon igazolható), Mohl Dávid (PMFC, próbajáték), Radó András (Haladás), Stieber András (Győri ETO, szabadon igazolható, legutóbb kölcsönben: Lombard Pápa, próbajáték)
Távozók: Berat Ahmeti (albán-koszovói, ?), Dusan Vasziljevics (szerb, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Nemanja Andrics (szerb, Győri ETO), Hudák Dávid (szlovákiai, Slovan Bratislava – Szlovákia), Loic Nego (francia, Charlton – Anglia, ?), Kim Ojo (nigériai, KRC Genk – Belgium), Szandro Cvejba (orosz)
Távozhatnak: Balogh Balázs (érdeklődnek iránta: külföld), Asmir Suljic (bosnyák, érdeklődnek iránta: külföld)
AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdete: június 11.
Edzőtábor: Belgium (Stayen), június 29–július 11.
TERVEZETT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 20., 11.00: Újpest–UTE U21 2–1 (Bicsanin, Nagy G.)
Június 27., 14.00: Újpest–Békéscsaba
Július 1., 19.00: Gent (belga)–Újpest
Július 4., 19.00(?), Stayen: Sint-Truiden (belga)–Újpest
Július 10., 19.00: Oostende (belga)–Újpest
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik