Újpest: aláírtak – Budapesttől több mint 200 kilométerre lesznek „otthon” a lila-fehérek

Vágólapra másolva!
2020.02.25. 13:09
null
Az egyik pályamunkás próbálja helyrehozni az Újpest stadionjának kifordult gyepcsomóit a Fehérvár elleni februári bajnoki szünetében (Fotó: Dömötör Csaba)
Aláírták a szerződést, így a korábbi hírünknek megfelelően immár hivatalos, hogy az Újpest Zalaegerszegen fogadhatja a Puskás Akadémiát a labdarúgó NB I 23. fordulójában, a 25. fordulóban pedig a Paksot. A helyszínválasztást az MLSZ megerősítette. Az Újpest FC, hasonlóan a Mol Fehérvár elleni Magyar Kupa-mérkőzéshez, amelyet végül Szegeden rendeztek meg a lila-fehérek pályaválasztása mellett, nem dúskált az alternatívákban: miután azok leterheltsége miatt Budapest és Pest megye környékén nem talált szabad pályát, ezúttal már a pályaválasztói jog felcserélésével sem élhetett – megkezdődik ugyanis a harmadik kör.

Hetek óta kérdés volt, hogy az Újpest vajon hol fogadja február 29-én a Puskás Akadémiát (illetve két héttel később a Paksot). Mint emlékezetes, a fővárosi klub több mint hét hónap után, február 1-jén játszhatott újra bajnoki mérkőzést saját pályáján, a Szusza Ferenc Stadionban. Csakhogy a Fehérvár elleni találkozó (0–1) látványosan megviselte a frissen átadott gyepszőnyeget. A Magyar Labdarúgó-szövetség eztán újabb (elsőre rendben találta a helyszínt) pályabejárást tartott a Megyeri úton és mivel sérülésveszélyesnek ítélte meg, visszavonta az NB I-es és Magyar Kupa-mérkőzések megrendezéséhez szükséges engedélyeit.

Mint kiderült, az új hibrid gyepszőnyeg technológiájához elengedhetetlenül fontos, a teljes pálya gyepének mintegy 1-2 százalékát jelentő műfűbeszövés nem készült el. Ezért, bár a pálya egyéb paraméterei (gyökérmélység, talajkifordulás) elérték, sőt, meghaladták a játékhoz alkalmas határértékeket – a gyep mégsem bírta el a meccsterhelést.


A pályafűtés kiépítését és a gyepcserét végző kivételező – a Megyeri úti projekttel párhuzamosan az új Puskás Arénán is dolgozó és ott ugyanezen hibridtechnológiás, ültetett gyeppel probléma nélkül teljesítő – Garden Group ügyvezető-igazgatója, Kárpáti Gábor a Nemzeti Sport Online-nak ezt követően arról beszélt, a műfűlefűzést végző alvállalkozó március végén, a válogatott Európa-bajnoki pótselejtezője miatti bajnoki szünetben tudja majd elvégezni a még hátramaradt munkálatokat.

A szakember ennek elmaradását azzal indokolta, hogy a kivitelezés a pálya talajában talált építési- és egyéb hulladékok miatt jelentősen megcsúszott; az eredetileg tervezettnél jóval mélyebben kellett kiásni és előkészíteni az új újpesti pályát, így pedig a 2019 őszére tervezett műfüvezésre még nem állt készen a gyep – ezután viszont már kapacitáshiánnyal küzdött a specialista cég. Hogy csak tavasszal lehet befejezni az új gyepszőnyeget, arról már a Fehérvár elleni bajnoki előtt tájékoztatták az újpesti klubvezetést, amely ugyanakkor Kárpáti elmondása szerint a mérési eredmények alapján „megalapozottan dönthetett úgy, hogy hazatér”.

Az engedélyek visszavonása miatt az Újpestnek el kellett halasztania a Ferencváros elleni, eredetileg február elejére kiírt derbit, majd csak Szegeden (Budapesttől több mint 170 kilométerre), a Szent Gellért Fórumban tudta fogadni a Mol Fehérvárt a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A legutóbbi fordulóban, a Kaposvárt is a Megyeri úton kellett volna vendégül lássa, ám ezen találkozón végül megegyeztek a Rákóczival a pályaválasztói jog felcseréléséről.

Csakhogy a Kaposvár elleni mérkőzés a bajnokság 22. fordulójában volt, vagyis a második kör legvégén. A PAFC elleni találkozó a 23., a Paks elleni pedig a 25. fordulóhoz, így pedig a harmadik körhöz tartozik – vagyis a pályaválasztói jog felcserélése ezúttal már nem játszott, az idényben többször már nem találkoznak a felek, hogy a csere után legyen egy „visszacsere” is.

Műfűbeszövés Vasas-módra – ez a folyamat maradt el Újpesten

A Nemzeti Sport Online információi szerint a lila-fehérek az elmúlt hetekben több budapesti és Pest környéki klubbal egyeztettek, ám megállapodni egyik csapattal sem sikerült az ideiglenes albérletről. Hol a pálya leterheltségére, hol a szükséges engedélyek hiányára hivatkozva nem sikerült dűlőre jutnia a feleknek. Mindez azért is lehetett bosszantó a Megyeri úton, mert az idény elején még az egész évadra szóló opcióval kötöttek bérleti szerződést a Vasassal az Illovszky-stadionra, így igyekeztek biztosítani, hogy ha nagyon megcsúszik a Szusza-stadion gyepszőnyegének átadása, legyen hol futballoznia a csapatnak tavasszal is. Ez az opció viszont odalett, amikor a hazatérés mellett döntöttek.

Ezután – ahogyan a derbi és a Magyar Kupa-mérkőzés esetében is – szóba került még Szolnok, Szombathely, Miskolc, a kupában már kipróbált Szeged, illetve a Puskás Akadémia elleni mérkőzésre Paks, a Paks elleni meccsre pedig Felcsút. Az NB I-es mérkőzésekre is alkalmas másodosztályú pályáknál a Paks meccs idejére plusz gondot okozott, hogy a március 15-ei nemzeti ünnep miatt az NB II-ben is szombaton játszanak majd a szokásos vasárnap helyett. Végül két egyesület jelezte, hogy „kihasználva” a csapatok ellentétes sorsolását, befogadná az Újpestet. Egyikük volt a Kaposvár, s mivel a két csapat múltja feszültségektől mentes (ráadásul több közös klublegendájuk is akad, a Rákóczi utánpótlásközpontját például a Kaposvárról indult újpesti Góleádorról, azaz Bene Ferencről nevezték el – a szerk.) Újpesten hajlottak arra, hogy közelebbi opció híján oda költöztessék a PAFC-meccset. Erre az egyeztetésre utalt a minap Nebojsa Vignjevics vezetőedző is, miután vendégként legyőzték a Rákóczit.

Az ifjú Csongvai Áron küzd a labdáért a Kaposvár játékosával, az újpestiek által az NB I-re „nem feltétlenül alkalmasnak vélt” kaposvári pályán (Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap)
Az ifjú Csongvai Áron küzd a labdáért a Kaposvár játékosával, az újpestiek által az NB I-re „nem feltétlenül alkalmasnak vélt” kaposvári pályán (Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap)
AZ ÚJPEST FC KÖZLEMÉNYE
„Bár minden igyekezetünk ellenére, hogy minél közelebb legyen szimpatizánsainknak a helyszín, a zalaegerszegi stadion maradt egyedül a választható opció, ami az MLSZ követelményeinek megfelel és az adott időpontban szabad is – fogalmaz a helyszínválasztással kapcsolatos keddi közleményében az Újpest FC. –

A félreértések és a pletykák elkerülése végett, megkerestünk minden szóba jöhető pályát üzemeltető klubot (NB2-t is, mint például a Vasas FC), de általánosságban kijelenthető, hogy a bajnoki találkozók ütközésére (Az NB2-es mérkőzések március 15-e miatt szintén 14-én kerülnek megrendezésre), vagy egyéb okokra hivatkozva nem tudtak a segítségünkre lenni. Kaposváron tudtak volna fogadni még minket, de ott a pálya minősége nem felelt meg a szakmai stáb elvárásainak. Így a február 29-én Újpest FC-Puskás Akadémia FC, illetve a március 14-én Újpest FC-Paksi FC rendezendő összecsapás a ZTE Arénában kerül lebonyolításra.

Minden szurkolói információt, a jeggyel, illetve az utazással kapcsolatban, hamarosan közzé teszünk.”

„Aggasztó (...), hogy a következő két találkozón vissza kell jönnünk ebbe a stadionba, ilyen rossz talajú pályán ugyanis nehéz megvalósítanunk a taktikánkat”morgolódott a szerb tréner a hétvégi bajnokit követő sajtótájékoztatón. S nemcsak ő, hanem az Újpest csapatkapitánya, Litauszki Róbert is kritizálta a stadion gyepét.

Innentől valószínűtlennek tűnt, hogy az Újpest ténylegesen Kaposvárott rendezze meg az említett mérkőzéseket. Vignjevics kijelentése után többször kerestük a klubvezetést, hivatalosnak tekinthető-e a kaposvári helyszín a Puskás Akadémia elleni mérkőzésre, ám mindannyiszor türelmet kértek a Megyeri útról. Mindebből arra lehetett következtetni, hogy az utolsó pillanatokig tárgyalnak a lehetséges forgatókönyvekről; a vezetőedző kritikáit is figyelembe véve keresik még Kaposvár alternatíváját.

Információink szerint hétfőre dőlt el, hogy a fővárosiak érdeklődésére szintén nyitottan reagáló Zalaegerszeg lesz a végső megoldás. Csakhogy a szerződés véglegesítésére és aláírására nem jutott idő – a klublegenda, Göröcs János halála érthető módon felforgatta a terveket.

A két klub kedd délelőtt aláírta a szerződést, amelyet az MLSZ is jóváhagyott. Az Újpest közleményben számolt be a döntésről.

Az Újpest április elején, a Budapest Honvéd elleni fővárosi rangadóval térhet haza ténylegesen a Szusza Ferenc Stadionba.

Az Újpest ideiglenes otthona, a ZTE Aréna (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Újpest ideiglenes otthona, a ZTE Aréna (Fotó: Dömötör Csaba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik