„Tudomásul kell venni, Magyarország nem célország a futballistáknak”

BORBOLA BENCE, CSERHÁTI ANDRÁS, SOMOGYI ZSOLT, ZOMBORI ANDRÁSBORBOLA BENCE, CSERHÁTI ANDRÁS, SOMOGYI ZSOLT, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.01.06. 14:11
null
A közeljövőben például Varga Roland is külföldön köthet ki (Fotó: Koncz György)
Itt van a tél, itt van újra – megpezsdül az átigazolási piac. A magyar futballban dolgozó játékos-ügynököket kérdeztünk arról, mire lehet számítani idehaza.


Kérdések

1. Itt a téli átigazolási időszak, mekkora mozgásra számít? Érkezhet-e Davide Lanzafame- vagy Danko Lazovics-szintű külföldi labdarúgó a magyar bajnokságba? A korábbi téli időszakokhoz viszonyítva mozgalmasabb, hasonló vagy csendesebb lesz-e a mostani?

2. Van-e olyan NB I-ben játszó (akár külföldi) futballista, aki a közeljövőben külföldi bajnokságban szerepelhet? Kiben látja a legnagyobb lehetőséget, s kitől számít ilyen mértékű előrelépésre?

3. A nemzetközi piacon egyre nagyobb összegekről hallani, legutóbb 75 millió fontért vette meg a Liverpool a holland Virgil van Dijket. A nemzetközi futballban emelkedő átigazolási díjak és fizetések mennyire befolyásolták a magyar piacot, és hogyan hathatnak rá a jövőben?


FILIPOVICS Vladan (F-Group)

1. Pénzkérdés, érkezik-e Danko Lazovics- vagy Davide Lanzafame-szintű játékos az élvonalba. Persze meg kell próbálni remek futballistákat idecsábítani, de nem feltétlenül az idősebb generációhoz tartozó labdarúgót kell hívni, hanem olyan tehetséget, akit később jó haszonnal lehet továbbadni.

2. Nehéz kérdés. Nem lehet tudni, mit hoz az élet, hogy kit vihetnek el Magyarországról a télen – az biztos, nem állnak sorban az erősebb bajnokságban szereplő csapatok képviselői az NB I-es labdarúgókért. Benne van a pakliban, hogy Eppel Mártont, Marko Scsepovicsot, Ugrai Rolandot vagy Varga Rolandot hívják valahová, de természetesen a klubokon is múlik, hogy sikerül-e nyélbe ütni az üzletet, vagy sem. Az sem mindegy persze, hogy honnan hívják a játékost.

3. Az, hogy a nemzetközi piacon elképesztő összegek repkednek, normális. A környező országok csapatai, például a Crvena zvezda, a Partizan Beograd, a Slovan Bratislava vagy a Dinamo Zagreb a legnagyobb klubokhoz képest elenyésző, egy-két millió euró közötti áron vásárolnak játékosokat, a magyar élvonalban azonban még ennyit sem áldoznak a labdarúgókra. Nagyon kevés magyar klubnál kérnek meg minket, hogy segítsünk, pedig mi ebben élünk, rengeteg játékost ismerünk, tudnánk tanácsot adni. Úgy érzem, idehaza a legnagyobb baj a kiválasztással van: az átigazolások kilencven százaléka lutri, kapkodnak a klubok, nincs alapja a szerződtetéseknek.

FÜLÖP Ferenc (FMF Hungary)

1. Magyarországra nyáron is rendkívül nehéz nemzetközi szinten kiemelkedő tudású játékost hozni, hát még a télen. Tudomásul kell venni, Magyarország nem célország a futballistáknak. Úgy gondolom, most inkább a tabella hátsó felében található együtteseknél lesz mozgás, ők biztosan beerősítenének, de hallomásból tudom, a Videoton és a Ferencváros is szeretne játékosokat. A téli mindig nyugodtabb, mint a nyári átigazolási időszak. Korábban például Sopronba jött Giuseppe Signori, nagyon meglepődnék, ha most hasonló átigazolás történne az NB I-ben. A nyáron azonban változhat a helyzet, akkor könnyebb szabadon igazolható futballistákat találni.

2. Mifelénk inkább a fiatalokban van lehetőség. A Haladás tehetsége, Kiss Tamás előbb-utóbb külföldön köthet ki. Alig múlt tizenhét, és ha a tavasszal is jó formában futballozik, a nyáron lehet külföldi kérője. Egyébként is úgy számolok, zömében fiatalok mehetnek külföldre, tizenhat-tizennyolc éves srácok, akár olyanok is, akik még nem léptek pályára a magyar élvonalban. A legjobbak között Magyarországon sok légiós futballozik, ám a mostani téli átigazolási időszakban aligha kapkodnak értük. A nyáron ezen a téren is nagyobb lehet a mozgás.

3. El kell ismerni, őrült összegek repkednek a nemzetközi piacon. Hetvenötmillió font egy hátvédért?! Elképesztő. A magyar piacot azonban ez nem befolyásolja, ez a lépték nem a mi szintünk. A magyar futballisták jó ha egy-két millió euróért cserélnek klubot.

PAUNOCH Péter (Center Sport)

1. Arra inkább látok esélyt, hogy hozzánk érkezik az átlagnál jobb képességű futballista, mint hogy az NB I-ből kerüljön ki magyar labdarúgó egy jegyzettebb bajnokságba. Ritkán fordul elő olyan, mint a nyáron, amikor a Slovan jelentős összeget áldozott Holman Dávid kivásárlására – összességében nem hiszem, hogy különösebben mozgalmas időszak vár ránk.

2. Ha külföldi játékost is említhetek, a Ferencvárosban futballozó Joseph Paintsilt emelném ki. Ő a képességei és a kora alapján is számíthat ajánlatokra. Ami a magyarokat illeti, ha Ugrai Roland a tavasszal úgy játszik, mint az ősszel, és a válogatottban is jól teljesít, még inkább felfigyelhetnek rá.

3. Ha nem lenne pénzügyi fair play, az árak még inkább elszabadulnának. A Bayern München nem költekezik őrült módon, így nem biztos, hogy versenyképes marad. Más kérdés, hogy nekem a bajor klub politikája a szimpatikusabb. A piaci hatások egyébként azt mutatják, nem vagyunk részesei ennek a cirkusznak, ugyanakkor bízom benne, rövid időn belül lesznek olyan, Magyarországon futballozó játékosok, akiket jelentős haszonnal lehet továbbadni. Szerencsére már a magyar klubok is áldoznak pénzt a kiszemeltjeikre, az ugyanis nem működik, hogy ingyen akarsz vásárolni, viszont pénzért szeretnél értékesíteni.

KÖVESDI Viktor (CMG)

1. A téli átigazolási időszak természetesen mindig csendesebb, mint a nyári. A klubok ilyenkor inkább csak kismértékben alakítanak a keretükön. Egy-egy jelentősebb átigazolásra azért megítélésünk szerint most is van esély, habár a csapatok többsége a tapasztalatok szerint a korábbinál óvatosabban nyúl mostanában a külföldiekhez.

2. Több olyan játékosról is tudok, akinek reális esély van a továbblépésre. A diósgyőri Ugrai Roland az elmúlt fél éve alapján egyértelműen reménykedhet, de például a Videotonból Géresi Krisztián is abszolút piacképes játékos, ha elegendő játéklehetőséget kap. Ha sérülés nem jött volna közbe, a Vasasból Kire Risztevszki, Kleisz Márk vagy Murka Benedek, Kispestről a védelmet erősítő Patrick Ikenne-King már továbbléphetett volna az NB I-ből. A fiatalabbak közül a paksi Papp Kristóf, a Honvédból Gazdag Dániel, Szombathelyről Kiss Tamás vagy a balmazújvárosi Rus Adrián rövidesen külföldön folytathatja. A „fiatalszabálynak” köszönhetően az NB II-ben is egyre több olyan játékos lép pályára, aki nemsokára – egy éven belül is – nemzetközi továbblépésben reménykedhet, mint mondjuk az MTK-ból Schäfer András, Bese Balázs.

3. Ezek a legmagasabb szintű igazolások, és az abban a kategóriában emelkedő átigazolási díjak, úgy vettük észre, jellemzően nincsenek hatással a hazai piacra. A magyar NB I más liga, más szint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik