Tizenhét csapatnak van NB I-es licence - de mennyi indulhat az élvonalban?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.27. 10:08
null
Nem párhuzamos utak: a fehérváriak a BL-re készülhetnek, a kecskemétiek léte bizonytalanná vált (Fotó: Földi Imre)
A Magyar Labdarúgó-szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015–2016. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A bizottság a Kecskeméti TE, a Pécsi MFC, a Nyíregyháza Spartacus és a Lombard Pápa első osztályú (NB I), valamint az Újpest FC nemzetközi (UEFA) és a Putnok FC másodosztályú (NB II) licenckérelmező fellebbezését is elutasította.

 

Mindez azt jelenti, hogy a május 13-i sajtótájékoztató óta – azon jelentette be Csányi Sándor MLSZ-elnök, hogy az Elsőfokú Licencadó Bizottság mely csapatoknak nem adott engedélyt az induláshoz a következő idényre – nem bővült az NB I-es licenccel rendelkező klubok száma.

Május 13-án tette közé honlapján a labdarúgó-szövetség, hogy 17 klub kapott élvonalbeli licencet. Extrém esetben, ha másodfokon a Kecskeméti TE, a Pécsi MFC, a Nyíregyháza Spartacus és a Lombard Pápa is megkapta volna az indulási engedélyt, 21 olyan magyar csapat lett volna, amely rendelkezik NB I-es licenccel. Így azonban „csak” 17 van, de még ez is elég lenne ahhoz, hogy 16 csapattal induljon a következő szezonban az NB I (ahogy az a most folyó bajnokság versenykiírásában szerepel…), ám erre gyakorlatilag nincs esély: az MLSZ elnöksége mindenképpen csökkenteni szeretné a létszámot.

A május 13-i sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a május 26-i másodfokú határozat megszületése után, annak tükrében alakulhat ki az NB I következő szezonbeli létszáma, amely 16, 14 vagy akár 12 csapatos lehet. Páratlan létszám esetén feltöltik a mezőnyt (az NB II-ből), míg páros létszám esetén kevesebb csapat indul. Tizenkét csapatos bajnokság esetén háromszor tizenegy (azaz összesen 33) fordulót rendeznek meg, tizennégy együttes esetén kétszer tizenhárom (azaz összesen 26) fordulóból állna a bajnokság.

A jelenleg érvényes versenykiírás szerint az NB I-ből két csapat esik ki (az egyik biztosan a licenccel nem is rendelkező Lombard Pápa, a másik a Bp. Honvéd, a Szombathelyi Haladás vagy a Dunaújváros PASE), helyükre az NB II-ből két együttes érkezik (a Vasas, valamint vagy a Békéscsaba, vagy a Gyirmót FC Győr). Az így kialakult 16-os mezőnyből a másodfokú határozat után négy sportszervezetnek (Győr, KTE, Nyíregyháza, Pécs) nincs meg az NB I-es klublicence, ez alapján pofonegyszerűnek tűnik a megoldás: 12 csapatos lesz jövőre a bajnokság.

Ám az sem zárható ki, hogy az MLSZ elnöksége még egy év „átmeneti időszakot” engedélyez, azaz nem azonnal csökkenti le drasztikusan a létszámot 12-re, hanem 14 csapatos bajnokságot indít. Ez esetben két csapattal feltölti a mezőnyt, a feltöltés sorrendje pedig a Labdarúgás Versenyszabályzatában szerepel: elsőként az alsóbb osztályú bajnokság legjobb nem feljutott sportszervezetével, magyarán az NB II harmadik helyezettjével tölti fel a mezőnyt, másodikként a bajnokság legjobb kiesőjével, azaz a 15. helyezettel.

Tehát a 12 csapatos bajnokság mellett a 14 csapatos verzió is lehet opció. Az MLSZ elnökségi egyeztetése után kiderül – ennek még nincs fix időpontja –, hány együttes is szerepel a következő szezontól az NB I-ben. A testület minden bizonnyal arról is dönt, hogy az NB II hány csapattal rajtol és mi lesz a sorsa annak a négy sportszervezetnek (KTE, Nyíregyháza, Pécs, Lombard), amely nem kapta meg az NB I-es licencet: ők négyen az NB II-ben vagy az NB III-ban indulhatnak? És még arra is rá kell bólintania a szövetségnek, hogy a Győri ETO FC Kft. átadhatja-e az indulási jogot a Rába ETO futsalcsapatát működtető gazdasági társaságnak, és szerepelhet-e az NB III-ban.

Akad tehát bőven kérdés – hamarosan remélhetőleg okosabbak leszünk…

A 2015–2016-os bajnoki szezonra „UEFA/NB I” klublicencet kapó klubok
– BUDAPEST HONVÉD
– DVSC-TEVA
– DVTK
– FTC
– MTK BUDAPEST
– SZOMBATHELYI HALADÁS
– VIDEOTON FC

A 2015–2016-os bajnoki szezonra „NB I” klublicencet kapó klubok
– BÉKÉSCSABA 1912 ELŐRE
– DUNAÚJVÁROS
– GYIRMÓT FC GYŐR
– MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC
– PAKSI FC
– PUSKÁS AKADÉMIA FC
– SZOLNOKI MÁV FC
– ÚJPEST FC
– VASAS FC
– ZTE FC

A 2015–2016-os bajnoki szezonra „NB II” klublicencet kapó klubok
1. AQVITAL FC CSÁKVÁR
2. BALMAZ KAMILLA GYÓGYFÜRDŐ
3. BFC SIÓFOK
4. BUDAÖRS
5. CEGLÉDI VSE
6. FC AJKA
7. KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC
8. KISVÁRDA-MASTER GOOD
9. KOZÁRMISLENY
10. SOPRONI VSE-GYSEV
11. SOROKSÁR SC
12. SZEGED 2011-GROSICS AKADÉMIA
13. SZTK-ERIMA
14. ÚJBUDA FC
15. VÁC FC

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik