Szűkített tér – Sinkovics Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2018.03.18. 00:31

Amikor a tisztánlátás érdekében a számítógépet hívták segítségül a labdarúgó-bajnokság végeredményét, esélyeit illetően, a szurkolók csak legyintettek. Buta gép, nincs lelke, így aztán hogyan is találhatná el, ki lesz a bajnok és kik esnek ki az élvonalból. Sokan mondták erre nevetve, hogy ilyen erővel kártyából is lehetett volna jósoltatni. Az okos szerkezet egyébként a belétáplált adatok alapján rendre papírforma-eredményt jósolt, és még véletlenül sem találta el, hogy abban az évtizedben szégyenszemre váratlanul kiesik majd az MTK, később a Diósgyőr, majd a Csepel is.

Most vajon kit dobott volna a gép?

Ha a rajt előtt áll elő valamelyik informatikus, számítógépes szakember egy hasonló programmal, nagy valószínűséggel a Mezőkövesdet és a Balmazújvárost tette volna kieső helyre. S a közvélekedés is az volt, ennek a két csapatnak van a legkisebb esélye a bennmaradásra. Pokoli futam ez a tizenkét csapatot felvonultató NB I.

Amíg évtizedekkel ezelőtt a Dorog, a Komló, az Ózd, a Szeged vagy az Eger a tizenhatos mezőnyben vívott évről évre élet-halál harcot, a jelenkor csapatai „szűkített térben” próbálnak megkapaszkodni.

Tegyük rögtön hozzá: elismerésre méltó módon.

Az akaraterő, a küzdeni tudás és időnként a megkomponált játék is jellemző rájuk. Nem is annyira váratlan győzelmeik, értékes pontszerzéseik már nem jelentenek különösebb meglepetést. A Mezőkövesd például egyre inkább karakteres csapattá válik, amely úgy tűnik, Kuttor Attila irányítása alatt bárkit képes legyőzni.

Izgalomban nincs hiány az NB I-ben, és már ennek is örülhetünk.

Óriási csata az aranyéremért a Ferencváros és a Videoton között, sokszereplős, kiélezett küzdelem a bennmaradó helyekért. Nem csoda, hogy már a számítógépet sem merik segítségül hívni – a tisztánlátásunkhoz kénytelenek vagyunk a saját szemünkre hagyatkozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik