Skót-angol párharc az Újpest-Fradin

Vágólapra másolva!
2010.03.31. 13:35
null
Rósa Dénes és Mark Millar csatája az októberi bajnokin, a háttérben Vaskó Tamás figyel (Fotó: Németh Ferenc)
Újpest–Ferencváros labdarúgó-mérkőzést rendeznek szerdán későn délután, 18 órai kezdettel a Szusza Ferenc Stadionban. A párosítás mindkét félnél – legyen szó edzőről, játékosról vagy éppen szurkolóról – mindig megemeli az adrenalinszintet, legalábbis akkor, ha bajnoki találkozóról van szó. Ezúttal azonban a Ligakupában mérkőznek meg egymással a felek.

A második szezonját futó Ligakupa a szurkolókat kevésbé érdekli, ám az Újpest–Ferencváros találkozó azért csak megmozgatja őket. A budapesti párharc érdekessége, hogy a kispadokon skót, illetve angol szakembert találunk. Esetükben egy ütközet bárhol, bármilyen formában értelemszerűen külön presztízzsel bír, igaz, hazájukban aligha hinnék, milyen visszafogott a szurkolói érdeklődés egy ilyen sorozat után. Náluk ugyanis több évtizedes hagyománnyal bír...

„Egyvalamit nem szabad elfelejteni: a futball a szurkolókért van – figyelmeztet Craig Short, a Ferencváros vezetőedzője. – Magam is tapasztalom, hogy a Ligakupa errefelé nem hozza különösebben lázba a drukkereket, de remélem, az Újpest elleni mérkőzésünkre sokan lesznek kíváncsiak. Most mondjam, hogy a bajnokság mellett talán elég lenne a Magyar Kupát preferálni? Maradjunk annyiban, hogy kíváncsi vagyok, lesz-e jövőre is Ligakupa."

„Nem hinném, hogy van olyan edző, aki ne szeretne minden mérkőzést megnyerni a csapatával – folytatta Short. – Én is így vagyok vele, természetesen szeretném legyőzni az Újpestet. Ezúttal kilencvenperces terhelést kaphat Paul Shaw, Bojan Mamics vagy éppen Ahmed Adnan. Jó erőpróba lesz."

A hagyományokról William McStay is sokat tudna mesélni. Skóciában a Ligakupának legalább olyan gazdag a múltja, mint Angliában: 1947 óta rendezik meg ezt a sorozatot.

„Szerintem szükség van Magyarországon erre a sorozatra – nyilatkozta az újpestiek trénere. – Mi például jobbára a fiatalokra támaszkodunk a Ligakupában, remek lehetőség ez, hogy tétmérkőzésen is bizonyítsanak. A Fradi elleni összecsapás fontos, már csak a szurkolóink miatt is. Egyértelmű, győzni szeretnénk."

Minden valószínűség szerint a Ferencváros elleni meccsen is vegyes együttes lép pályára, a bajnokságban eltiltását töltő Rajczi Péterrel megerősítve. McStay az újpestiek honlapján arról nyilatkozott: az U19-es együttesek, vagy épp a jégkorongcsapatok összecsapásán is látta, sportágtól és korosztálytól független az Újpest–Ferencváros rivalizálás. A skót szakember mindenesetre megnézette az őszi, FTC elleni bajnoki győzelmet játékosaival, hogy felrázza őket (október elején, a 10. fordulóban hazai környezetben 2–1-re nyertek a lilák).

A felrázás és a vérfrissítés bizony ráfér a lila-fehérekre: öt tavaszi bajnokijuk közül négyet elveszítettek. A Győr (0–3), majd a Bp. Honvéd (0–1) ellen úgy kaptak ki hazai pályán, hogy gólt sem szereztek. Kecskeméten (1–2) és Pápán (0–1) egygólos vereséget szenvedtek (egyetlen diadaluk a Diósgyőr elleni 4–1). Mindennek tetejébe még a ZTE is jobbnak bizonyult náluk (0–1) a Magyar Kupa elődöntőjének első, Megyeri úti összecsapásán.

A Ferencváros, ha nem is hasít, mindenképpen stabilabb teljesítmény produkál, mint az ősszel. A zöld-fehérek a bajnokságban még veretlenek: a Haladást (2–1) hazai pályán, a Paksot (2–1) idegenben győzték le, míg a Zalaegerszeggel (3–3, idegenben), a Nyíregyházával (0–0) és a Vasassal (1–1) döntetlent játszottak – igaz, a felsorolásból kitűnik, nem minden eredmény könyvelhető el sikerként.

A Ligakupa középdöntőjében mindenesetre az Újpest valamivel jobban áll, mérlege három meccs után ötvenszázalékos, míg a Ferencváros továbbra is nyeretlen – és a múlt heti súlyos szombathelyi vereségéért (1–4) mindenképpen kárpótlással tartozik szurkolóinak.

A két csapat a Ligakupában április 20-án is megmérkőzik egymással.

LIGAKUPA, KÖZÉPDÖNTŐ, A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Paksi FC 5 2 3 7–5 9
2. Haladás 5
1 2 2 7–7 5
3. Újpest FC 3 1 1 1 4–3 4
4. Ferencváros 3 2 1 3–6 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik