Sigér-dupla 9 év után: Tiszalök, Nagyhegyes, Fehérvár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.29. 10:41
null
Az FTC mindkét gólját Sigér Dávid lőtte a Fehérvár ellen (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 10. fordulóját követő, a hétvége „legjeit” összegyűjtő sorozatunkban fókuszban a Mol Fehérvár–Ferencváros (1–2) rangadó, no meg a meccset eldöntő Sigér Dávid duplája. De szó lesz még az idegenben jó mérleget felmutató Puskás Akadémiáról, a mélypontra került Debrecenről és a paksi sikerével a kieső helyről elmozduló DVTK-ról is.  

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE – MOL FEHÉRVÁR–FERENCVÁROS

„Az átlagosnál nagyobb volt az iram, mintha nemzetközi meccset játszottunk volna.”

Elek Ákos, a Mol Fehérvár FC 48-szoros válogatott középpályása mondta ezt a Ferencváros elleni, vasárnap esti ütközet után. Mint ismert, az FTC 2–1-re győzött a székesfehérvári arénában, így továbbra is nyílt a két csapat versenyfutása az aranyéremért.

Hosszas elemzést érdemelne, miért nem ez az iram az átlagos. Ki akadályozza meg a csapatokat, a játékosokat, hogy ebben a tempóban fussanak, futballozzanak hétről hétre? Éppen a nemzetközi kupában szereplő csapatok érdeke lenne ez, mert akkor nem kellene külföldön rádöbbenni, milyen sebességgel zajlik a játék – nagyjából…, másutt. Miért nem lehet ennyit és ilyen gyorsan futni máskor is? Tiltja valaki? A kérdés demagóg, mert az eredményt, a működést jelentő bevételt garantáló bennmaradást hajszoló klubvezetőtől tartva a legtöbb NB I-es edző a legbiztonságosabb védekezést veszi alapul. A jelszó: ha nincs nálunk a labda, mindenki álljon hátul – és máris nincs területe futni az ellenfélnek. Ebből lesz a lassú labdatologatás…

Hogy a nemzetközi futballban az előrefelé zajló védekezés, a labda elleni agresszív visszatámadás az alap, mifelénk még mindig nem fontos, mi hátrafelé futva bekkelünk, mint évtizedekkel ezelőtt…

Ugyanakkor jogos elvárás, hogy ez a két csapat tényleg átlag feletti tempóban futballozzon egymás ellen. És vasárnap tényleg adva volt minden a minőségi összecsapáshoz: ragyogó gyepszőnyeg, sok néző, szép stadion, kiváló időjárás, két, légiósokkal teletűzdelt futballklub. A tömör visszatekintő értékelés szerint a házigazda Fehérvár hibázott, hogy nem támadta le az első perctől a Fradit – a zöld-fehérek csütörtökön Moszkvában játszottak Európa-liga-csoportmérkőzést, a CSZKA otthonában Varga Roland góljával győztek 1–0-ra, vagyis nyilvánvaló volt, hogy a vendégek nem lesznek, nem lehetnek annyira frissek, mint a fehérváriak. Ha a piros-kékek az első perctől kezdve futtatják, letámadják, az utolsó fél órában látott tempóra kényszerítik az ellenfelüket, sokkal nagyobb esélyük lehetett volna a győzelemre.

Az is világos, amire Szerhij Rebrov készült: a Moszkvában látott hadrenddel nyert ismét a csapata. Korábban, még a BL-selejtezőben, az El-meccseken is az volt a megszokott, hogy a belső középpályás posztján az Ihor Haratin, Danilo Ihnatenko, Sigér Dávid trióból ketten játszottak – Barcelonában, az Espanyol elleni első El-csoport-meccsen viszont mindhárman a pályán voltak. És a csapatjáték működött.

Természetesen nem egy vonalban helyezkedve, hanem mélységben, kissé tagozódva, de mindig közel egymáshoz futballoztak, szem előtt tartva azt, hogy közülük egy, de inkább két játékos mindig a védősor előtt, ahogy mondani szokás, szűrje az ellenfelek támadásait – ennek is köszönheti a Fradi, hogy Sigér Dávid bátrabban támadott, többször ért fel a csatárok mellé-mögé, került közelebb az ellenfél kapujához, és a Mol Fehérvár ellen kétszer is gólt szerzett. Ez a trió adja a mai FTC stabilitását, arra alapozva, hogy a megszerzett labdával a két gyors szélső akciót indíthasson.

Szerhij Rebrov elképzelése tehát egyre jobban megmutatkozik a Fradi játékában, a két edző taktikai párharcát ezúttal az ukrán szakember nyerte meg.

A FORDULÓ DUPLÁJA – SIGÉR DÁVID

A 28 éves Sigér Dávid az NB I-ben először szerzett két gólt egy meccsen. A védekező középpályás a bajnokságban ebben az idényben először talált be és ha még három gólt tudna szerezni a hátralévő 23 fordulóban, akkor egyéni gólcsúcsot állítana fel az élvonalban, mert eddigi legeredményesebb idényében 32 találkozón négy gólt szerzett a Balmazújváros játékosaként a 2017–2018-as idényben. Összesen 65 NB I-es meccsen nyolc gólt ért el a pályafutása során, míg az NB II-ben 140 mérkőzésen 11-szer talált a kapuba.

Két gólt egy tétmeccsen, a felnőttek között legutóbb 2010 tavaszán szerzett Sigér, akkor a Létavértes játékosaként (19 évesen) néhány héten belül kétszer duplázott: márciusban NB III-as meccsen két gólt vágott a Tiszalöknek (Sigér csapattársa volt azon a 2–1-re megnyert mérkőzésen többek között Bényei Balázs, Ferenczi János és Szécsi Gergő), míg áprilisban a Nagyhegyes KHSE elleni, idegenben 7–0-ra megnyert Hajdú-Bihar megyei Magyar Kupa-selejtezőn volt kétszer eredményes.

A DUPLÁZÓ SIGÉR DÁVID IS DICSÉRTE DIBUSZT, ÉS KIEMELTE A CSAPAT ALÁZATOS VÉDEKEZÉSÉT IS

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – PUSKÁS AKADÉMIA FC

Ami az előző bajnoki idényben egyszer sem sikerült, az bejött szombaton: a Puskás Akadémia győzött a Kisvárda ellen!

Talán sokan emlékeznek, tavaly a két csapat első élvonalbeli találkozója 1–1-es döntetlent hozott a Pancho Arénában, majd az akkor újonc szabolcsi együttes kétszer is legyőzte riválisát (hazai pályán 1–0-ra, idegenben 4–0-ra). Nem kérdés, az eredménysor „vastagon” belejátszott abba, hogy a Puskás Akadémiának a bennmaradásért kellett küzdenie, mostanra azonban sok minden megváltozott. Hogy mást ne mondjunk, óriási a különbség a felcsútiak tavalyi és a mostani idegenbeli szereplése között: a 2018–2019-es idényben 16 bajnokin csupán 9 pontot szereztek, a jelenlegiben hat meccsen már 11 pont jött össze és idegenben ugyanúgy három győzelemnél tart a csapat, mint hazai pályán

A FORDULÓ MÉLYPONTJA – DEBRECENi VSC

Ha valaki az első három fordulót követően azt mondja, a Debrecennek tíz bajnoki lepörgése után hátrafelé kell tekintgetnie a tabellán, nyilván bolondnak nézik – pedig ez a forgatókönyv valósult meg, a Loki a legutóbbi hat mérkőzéséből ötöt (!) elveszített az NB I-ben.

„Sajnos gödörbe kerültünk, nem szerepelünk úgy, mint az előző idényben – mondta lapunknak Szécsi Márk, a DVSC 25 esztendős támadója. – A legutóbbi, Mezőkövesd elleni bajnokin kis túlzással a semmiből kaptuk a három gólt, mindegyiket elkerülhettük volna. A kövesdiek ellen nem futballoztunk rosszul, sőt, az utóbbi hetek egyik legjobb játékával rukkoltunk ki, de mindhiába. A nyáron, ugye, szerepeltünk a nemzetközi kupában, vitt minket a lendület, be is húztuk az első három mérkőzésünket – aztán valami megtört, de nem tudjuk, mi. Mélyponton vagyunk, ám hiszek a csapatban, amely van annyira erős, hogy elinduljunk felfelé a tabellán.”




A Debrecen helyzetét nehezíti, hogy a szélső Varga Kevin piros lap, a csatár Haruna Garba öt sárga lap miatt nem léphet pályára a hétvégi fordulóban, odahaza a Paks ellen, míg a bokaműtéten áteső Bódi Ádám továbbra is rehabilitációs munkát végez.

A FORDULÓ ELÉGEDETLENSÉGE – BATIK BENCE

Győztesen megvívott bajnoki mérkőzés után viszonylag ritka, hogy a labdarúgó csalódottan nyilatkozik. Batik Bence, a Budapest Honvéd belső védője mégis így tett, és hiányérzetének adott hangot.

„Bizonyos szempontból idegesítő mérkőzésen vagyunk túl, mivel sok helyzetet hagytunk ki
– mondta lapunknak a Kaposvár elleni 2–0-s győzelmet követően. – Végre olyan meccset játszhattunk volna, amelyen kiszakad a gólzsák, de nem éltünk a lehetőséggel. Már Zalaegerszegen is benne volt a játékunkban, hogy szerzünk négy-öt gólt, ezen a találkozón többet is lőhettünk volna. Hiába nyertünk kettő-nullára, nem vagyok elégedett, mert elszalasztottunk egy önbizalom-növelő győzelmet.”



Való igaz, ha a védő fejese, illetve Lanzafame sistergős bombája után nem a lécen csattan a labda, továbbá Moutari ordító ziccerben nem oldalhálót, hanem gólt lő, kiütéses győzelmet ér el a kispesti gárda. Mégis úgy tűnik, lassan beérik Giuseppe Sannino vezetőedző munkája, együttese ugyanis négy bajnoki mérkőzés óta veretlen, és a legutóbbi három találkozóján még gólt sem kapott.

„Mostanra összeállt a játékunk, szeretnénk tovább haladni ezen az úton – folytatta a 25 éves hátvéd. – Az idény elején rengeteg sérülés sújtotta a csapatot, ám lassan mindenki visszatér, teljes lesz a keretünk, amiből csak profitálhatunk. Csodálkoztam, hogy az első fordulók után a kiesésünk szolgáltatott beszédtémát. Nemigen értettem az okát, szerettem volna, ha rácáfolunk ezekre a hangokra. Tagadhatatlan, rosszul kezdtük a bajnokságot, de ha reálisan nézzük, nem tartozunk azok közé, akiket a kiesés réme fenyegetne. Hetek óta a valódi arcunkat mutatjuk, ennek ellenére nem kívánok ódákat zengeni a teljesítményünkről. Szeretnénk valamennyi meccsünket megnyerni.”


A FORDULÓ SIKERE – DIÓSGYŐRI VTK

Több szempontból is a Pakson 2–1-es győzelmet aratott DVTK-é a forduló legfontosabb sikere. A Feczkó Tamás érkezése óta a második bajnoki meccsüket megnyerő diósgyőriek ugyanis ezzel a három ponttal elmozdultak a kieső helyről, de van, ami hosszú távon még a három pontnál is többet jelenthet a csapat számára.

A DVTK szervezett szurkolói csoportjai ugyanis hétfőn közleményt adtak ki, amelyben jelezték: a Kisvárda elleni szombati mérkőzésen visszatérnek a lelátóra. Az ultrák még az előző vezetőedző, Fernando Fernández időszakában, augusztusban hirdettek bojkottot a csapat gyenge produkciója miatt.

NB I, 2019–2020, 10. FORDULÓ
OKTÓBER 26., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Debreceni VSC 3–1Mezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás 2628
Kisvárda–Puskás Akadémia 0–1

Kisvárda, Várkerti Stadion

Bogár Gergő2684
Paksi FC–Diósgyőri VTK 1–2
Paks, Városi Stadion Kassai Viktor
1397
Bp. Honvéd–Kaposvár 2–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionErdős József
2543
Újpest FC–ZTE FC 0–0
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Karakó Ferenc2619
OKTÓBER 27., VASÁRNAP
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 1–2
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs12 192
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC1071220– 8+1222
2. Mezőkövesd Zsóry FC1071215– 8 +722
3. Ferencvárosi TC 971113– 6 +722
4. Puskás Akadémia FC1062218–10 +820
5. Kisvárda1041513–15 –213
6. Budapest Honvéd1041513–15 –213
7. Debreceni VSC 94517–17 0 12
8. Újpest FC1032512–15 –311
9. Paksi FC1031612–19 –710
10. Diósgyőri VTK10316 9–18 –910
11. Zalaegerszegi TE FC1023514–13 +1 9
12. Kaposvári Rákóczi FC1028 7–19–12 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik