Átok ül a Puskás Akadémián, a Flamengo nyerte a Puskás–Suzuki-kupát

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (közvetítés)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 17:50
A brazil Flamengo fordulatos mérkőzésen 4–2-re legyőzte a házigazda Puskás Akadémiát a 12. Puskás–Suzuki-kupa döntőjében. A felcsúti együttes a hatodik fináléjában a hatodik vereségét szenvedte el.
A Flamengo nyerte meg a 12. Puskás–Suzuki-kupát (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Flamengo nyerte meg a 12. Puskás–Suzuki-kupát (Fotó: Koncz György) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
DÖNTŐ
PUSKÁS AKADÉMIA–FLAMENGO (brazil) 2–4 (2–1)
Felcsút,
Pancho Aréna. Vezette: Pintér Csaba
PFLA: Vaits – Kucsván (Suciu, 59.), Szujó, Vita, Berekali – Sipos, Posztobányi – Komáromi, Ominger, Nagy L. (Kalmár, 49.) – Vizler. Edző: Szélesi Zoltán
Flamengo: Bernardo – Micael, D. Damasceno, Kaiky, R. dos Santos – Leonardo Xavier – Wiverson (Leonardo, 61.), D. Campos (Gibaldi, 57.), Joao Pedro, Arthur – Ryan da Souza. Edző: Ramon Cardoso Lima
Gólszerző: Vizler (22.), Nagy L. (29.), ill. Joao Pedro (8.), Kaiky (34.), Ryan da Souza (54.), Vita (56. – öngól)
Kiállítva: R. dos Santos (61.)
MESTERMÉRLEG
Szélesi Zoltán:
– Csalódottak vagyunk, hiszen a döntőbe bejutni és azt elveszíteni mindig keserű érzés. Azért nem szabad elfelejteni, a csoportunkban megvertük a Bayern Münchent és a Panathinaikoszt is, nem is akármilyen játékkal és hozzáállással, de a fináléban megtapasztalhattuk, hogy a Flamengóban a brazil utánpótlás krémje futballozik. A srácok felvették a harcot az ellenféllel, egy nullás hátrányból visszajöttek a meccsbe, részemről jár nekik a dicséret.

ÖSSZEFOGLALÓ

Még vasárnap történt, hogy a Puskás Akadémia–Panathinaikosz mérkőzésnek a döntőbe jutás volt a célja, s mivel a házigazda Komáromi György és Bita Dániel találatával 2–0-ra nyert, így 2008, 2012, 2014, 2016, 2018 után ismét eljutott a fináléba. A másik csoport záró meccsén a Flamengónak legalább kétgólos sikerre volt szüksége a döntőbe jutáshoz, a brazilok szintén 2–0-ra legyőzték a Hagi Akadémiát, eljutottak a torna utolsó meccséig.

Hétfőn már a helyosztók következtek, a két magyar együttes közül először a korosztályos bajnoki címet fölényes magabiztossággal megnyerő Budapest Honvéd lépett pályára, mégpedig a Bayern München ellen (a Farkas Tibor által irányított csapat ugyanannyi ponttal végzett a csoportjában, mint a második Hagi Akadémia, és az első Flamengo, ám a körbeverés után a legrosszabb volt a gólkülönbsége, így csak az ötödik helyért játszhatott). A kispesti fiatalok a bajor csapat ellen kétszer is hátrányba kerültek, ám mindkétszer egyenlítettek, és a teljes játékidőben is nyerhettek volna, hiszen három perccel a lefújás előtt László Dávid büntetőt rúghatott, azonban a lécre bombázott.

„Rosszul kezdtük a meccset, védelmi hibából hamar gólt kaptunk, ám egy szép támadás végén egyenlítettünk – mondta a találkozót követően a Honvéd kapusa, Megyeri Gábor, akinek a müncheniek csak két büntetőt tudtak berúgni, a meccset követő tizenegyesrúgásoknál. – A második félidő is rosszul indult számunkra, ám egy szerencsés öngóllal egyenlítettünk, és bár a rendes játékidő égén kihagytuk a tizenegyest, úgy hallottam, a labda a lécről a gólvonal mögé pattant. A tizenegyesek? Úgy vagyok vele, igazából csak a rúgó játékos hibázhat. Kétszer eltaláltam az irányt, egyszer a kapu fölé lőtték a labdát, így jobban jöttünk ki a párharcról. Van bennem némi csalódottság, több volt ebben a tornában az ötödik helynél.”

A korosztályos bajnokságot a Budapest Honvéd mögött másodikként befejező Puskás Akadémia ugyanakkor elérte, hogy a torna utolsó meccsén is érdekelve legyen. Mivel a másik csoportból a brazil Flamengo jutott be a fináléba, így biztosan lehetett tudni, a Puskás–Suzuki-kupát olyan együttes nyeri meg, amely korábban még egyszer sem diadalmaskodott.

Nem indult jól a hazaiak számára az összecsapás: a 8. percben a brazil csapat jutott szabadrúgáshoz a bal oldalon, az alapvonaltól hét méterre. Joao Pedro da Cruz jobbal élesen kapura csavarta a labdát, amely talán az egyik hazai védő fején is megcsúszott, majd a bal felső sarokban kötött ki. Hamar jöhetett volna az egyenlítés, csakhogy Ominger Gergő tizenegy méteres lövését Bernardo bravúrral lábbal védte.

„Szorítsd ki!” – kiabálta a felcsútiak edzője Szélesi Zoltán, a csapat balhátvédjének, Berekali Márknak, amikor Batistával küzdött a jobb szélen, és mert a magyar futballista nem járt sikerrel, örülni kellett, hogy a brazil labdarúgó a kapu fölé bombázott. Nem sokkal később mintaszerű jobb oldali hazai támadás végén Vizler László lőtt a bal sarokba, majd a Puskás Akadémia még a szünet előtt megszerezte a vezetést Nagy Lorenzo találatával – a gólpasszt mindkétszer Komáromi György adta.

„Kettő egyes vezetésünk után nem lett volna szabad elveszíteni ezt a mérkőzést, azonban a második félidőben figyelmetlenségekből, három gólt is kaptunk – mondta a lefújást követően Komáromi György. – A második játékrészre úgy mentünk ki, hogy miután nálunk az előny mindenképpen nyernünk kell, sajnáljuk, hogy nem sikerült. Meglehet, örülnünk kellene ennek az ezüstéremnek, de én most még nem nagyon tudok. Ha az év elején valaki azt mondja, hogy az U17-es válogatottal ötödikek leszünk az Európa-bajnokságon és kiharcoljuk a világbajnoki részvételt, a Puskás Akadémiával pedig másodikak leszünk a Puskás–Suzuki-kupán, talán elfogadtam volna, de az lenne az igazi, ha a torna a mi győzelmünkkel zárul.”

A szünet után egyértelműen a Flamengo futballozott jobban, a brazil csapat előbb kapufát lőtt, majd a vezetést is megszerezte, és mert a hajrában két perc alatt újabb két találatot ért el, megszerezte a torna első helyét.

Az eredményhirdetéskor a negyedik és nyolcadik helyezett csapat labdarúgói és a stábtagok oklevelet vehetett át, az első három csapat megkapta az érmeket, hogy aztán Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Akadémia alapítója a Flamengo csapatkapitányának, Leonardo Xavier de Paulának átadja a hatalmas serleget.

TOVÁBBI HELYOSZTÓK
Bronzmérkőzés
Panathinaikosz–Hagi Akadémia 0–4
Az 5. helyért
Bp. Honvéd–Bayern München 2–2 – 11-esekkel 3–2
A 7. helyért
NK Osijek–Real Madrid 0–0 – 11-esekkel 4–3

A 12. PUSKÁS–SUZUKI-KUPA VÉGEREDMÉNYE
1. Flamengo
2. Puskás Akadémia
3. Hagi Akadémia
4. Panathinaikosz
5. Bp. Honvéd
6. Bayern München
7. NK. Osijek
8. Real Madrid

A torna legjobb kapusa Vaits Marcell (Puskás Akadémia), a legjobb mezőnyjátékosa Komáromi György (Puskás Akadémia), míg a gólkirály Ibrahim Madagou (Bayern München) lett négy találattal.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

63. perc: Véget ért a mérkőzés, a Flamengo 4–2-re nyert, így megnyerte a Puskás–Suzuki-kupát.

61. perc: Három perc a ráadás.

61. perc: Cseréltek a brazilok, Wiversont Leonardo váltotta.

61. perc: Richard dos Santos megkapta a második sérga lapját, villant a piros lap.

59. perc: Szélesi Zoltán is cserélt, Kucsván helyére Suciu érkezett.

57. perc: Cserélt a Flamengo, Campos helyére Gibaldi állt be.

56. perc: GÓL! EZ IS BENT VAN! Richard dos Santos bal oldali lapos beadása után a menteni igyekvő Vita becsúszva a saját kapujába küldte a labdát. 2–4

54. perc: GÓL! VISSZAVETTE A VEZETÉST A FLAMENGO! Egy hosszú indítás után Ryan da Souza lépett ki két védő között, majd egy pattanás után, kilenc méterről, kissé jobbról, jobb lábbal lőtt, a labda pedig a jobb oldali kapufáról a gólvonal mögé pattant. 2–3

52. perc: Kucsván maradt a földön, ápolni is kell. Joao Pedro könyöke csúnyán eltalálta az arcát.

49. perc: Cserélt Szélesi Zoltán, Nagyot Kalmár váltotta.

48. perc: Komáromi esett el látványosan a tizenhatoson belül Richard dos Santos mellett, Pintér szerint ez nem ért büntetőt.

47. perc: Egy jobb oldali lapos beadás után Posztobányi elől rúgták el a labdát a brazilok.

42. perc: Berekali és Micael szólalkozott össze, de gyorsan meg is nyugodtak mind a ketten.

37. perc: Richard dos Santos is besárgult.

34. perc: GÓL! EGYENLÍTETT A FLAMENGO! Egy bal oldali szöglet után Leonardo Xavier vette le a labdát az öt és felesen belül, ám lőni már nem tudott, de pont így lett jó Kaikynek, aki két méterről, jobbal a léc alá bombázta a labdát. 2–2

34. perc: KAPUFA! Egy jobb oldali beadás után Ryan da Souza készítette vissza lövésre a labdát, majd Joao Pedro tüzelt, a alabda azonban a bal oldali kapufáról kifelé pattant.

31. perc: Újra útjára indult a labda, a Flamengo kezdte a második félidőt.

Csere egyik oldalon sem történt.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben 2–1-re vezet a Puskás Akadémia.

29. perc: GÓL! FORDÍTOTT A PFLA! Komáromi jobb oldali félmagas beadása után Bernardo elütötte a labdát, amely azonban a bevetődő Nagy Lorenzóról az üresen maradt kapuba pattant. 2–1

26. perc: Sipost állították meg lesen.

22. perc: GÓL! EGYENLÍTETT A PFLA! Komáromi a jobb szélen egy jól csel után a tizenhatoson belül találta magát, felnézett, passzolt, a második hullámban érkező Vizler László pedig kilenc méterről, állítgatás nélkül, jobb lábbal a bal felső sarokba küldte a labdát. 1–1

20. perc: HELYZET! Wiverson egy az egyben megverte Berekalit a jobb oldalon, majd az öt és felesen belülről ballal a kapu fölé lőtte a labdát.

18. perc: Veszélytelen volt egy jobb oldali Flamengo-szöglet.

16. perc: Berekali Márk talpalta le Micaelt a felezővonal közelében, újabb sárga lap villant.

13. perc: VÉDÉS! Egy tizenhatoson belüli kavarodás végén Ominger lőhetett közelről, Bernardo azonban lábbal oldalra nyomta a bal alsó sarok felé tartó labdát.

10. perc: A brazilok csapatkapitánya, Leonardo Xavier követett el egy taktikai szabálytalanságot a felezővonal közelében, ezért megkapta a meccs első sárga lapját.

8. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT A FLAMENGO! Joao Pedro nagyon éles szögből, nagyjából az öt és feles vonalából, a bal szélről kapura csavart egy szabadrúgást, Vaits nem tudta elütni a labdát, amely így a balé felső sarokban kötött ki. 0–1

6. perc: Bernardo lépett ki jó ütemben a kapujából, majd másodjára meg is fogta a labdát egy jobb oldali beadás után.

5. perc: Egy jobb oldali Puskás-szöglet után röviden fejelték el a labdát a brazilok, Nagy 17 méterről eleresztett kapáslövése azonban nem volt elég pontos.

4. perc: Vaits húzta le a labdát egy felívelés után.

2. perc: Vaits öklözte el a mezőnybe a labdát egy bal oldali sarokrúgás után.

A felcsútiak fehér-kék szerelésben, a brazilok fekete-piros csíkos mezben léptek pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Puskás Akadémia indította útjára a labdát.

A helyosztókról ide kattintva olvashatnak részletesebben.

A Flamengo másodszor van itt a kupán, tavaly a bronzérmet szerezte meg.

A Puskás Akadémiának ez a hatodik PSK-döntője, korábban mindig alulmaradt.

Biztosan új győztest avatnak ma a Pancho Arénában, hiszen korábban se a Puskás Akadémiának, se a Flamengónak nem sikerült megnyernie még ezt a kupát.

A Puskás–Suzuki-kupa történetében ez az első interkontinentális döntő.

A döntő, akárcsak a torna többi mérkőzése kétszer harminc perces lesz.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a 12. Puskás–Suzuki-kupa döntője, amelyben a házigazda Puskás Akadémia a brazil Flamengóval méri össze az erejét. Tartsanak velünk!

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.PUSKÁS AKADÉMIA
3
2

1
5–1
6
2.
Panathinaikosz
3
1
1
1
4–5
4
Bayern München31114–54
4.NK Osijek3133–33
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1.
Flamengo
3
2

1
5–3
6
2.Hagi Akadémia3
21
5–46
3.BP. HONVÉD3215–56
4.Real Madrid331–40
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik