Puskás-Suzuki-kupa: elbukta a döntőt a Puskás Akadémia

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.05.21. 20:08
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu//galeria/puskas-szuzuki-kupa-donto-529" target="_blank">A Genk nyerte meg az aranyérmet a 11. Puskás-Suzuki-kupán (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK</a><br />
Hősiesen küzdött, de alulmaradt a Genk ellen a házigazda Puskás Akadémia a földrészeken átívelő, színvonalas korosztályos tornán. 

 

Soha nem látott párosítással, Puskás Akadémia–Genk összecsapást rendeztek a rangos nemzetközi U17-es futballtorna, a 11. alkalommal kiírt felcsúti Puskás–Suzuki-kupa pünkösdhétfői döntőjében: a belga együttes még csak másodszor vett részt a 2008 óta íródó sorozatban – amelyre eredetileg a névadó Puskás Ferenc életútjához szorosan kötődő klubcsapatokat hívták meg, de amely aztán négyről immár nyolccsapatossá nőtte ki magát –, ám első próbálkozása alkalmával csak negyedik lett. A szereposztással már az is eldőlt, hogy új győztest avatnak, hiszen a felcsúti együttes korábban négyszer bejutott a fináléba, ám mindannyiszor nagyon előzékeny házigazdának bizonyult, és egyszer sem tudta otthon tartani a serleget.

Az idei záró napon már a felvezetés is tömény izgalmakat tartogatott: a 7. helyért rendezett helyosztón a rendes játékidő (idei újítás a tornán, hogy kétszer 30 perces félidőket rendeznek) 1–1-es döntetlenje után a görög Panathinaikosz tizenegyesekkel 6–5-re legyőzte a korábban ötször diadalmaskodó Budapest Honvédot, az 5. helyet a négyszeres aranyérmes Real Madrid szerezte meg a Bayern München elleni 1–0-val. A bronzmérkőzésen valódi latinos futballfieszta volt, amelyen a brazil Flamengo 2–1-re múlta felül a lisszaboni Sportingot.

A Pancho Arénába kilátogató csaknem 3000 néző ekkor azonban már alig várta a választ a nagy kérdésre: felteszi-e a koronát idei teljesítményére vezetőedző csapata, amely veretlenül (Flamengo 1–0, Bayern München 1–0, Panathinaikosz 1–1) jutott be a döntőbe. A szurkolás is méltó volt az esemény rangjához: a kezdő sípszó után az akadémista „ultrák” nemzetiszínű füstöt eregettek, és rázendítettek a magyar himnuszra is.

DÍJESŐ

A hagyományoknak megfelelően több kategóriában egyéni díjakat osztottak ki a torna végén. A díjátadásban szerepet vállalt Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója, Mészáros Lőrinc, a PFLA elnöke, Takács Mihály, az akadémia főigazgatója, Abe Josinobu, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója, Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke és Sallai Roland válogatott labdarúgó is.

A legjobb kapus: Bastians Seppe (Genk)

A gólkirály: Németh András (Genk) – 3 góllal

A legjobb játékos: Reiner Jesus Carvalho (Flamengo)

Álomcsapat:

Seppe (Genk) – C. Silva (Sporting), Escorcia (Real Madrid), Jose Italo (Flamengo) – Sipos (Puskás Akadémia), Radics (Puskás Akadémia) – Takidine (Genk), Correia (Sporting), Reiner (Flamengo), Bazdrigiannisz (Bayern München) – Németh A. (Genk)

A hazaiak kezdték jobban a találkozót, a Bayern München ellen győztes gólt szerző Skribek Alen próbálkozott meg 22 méterről, ballal átlövéssel, a labda a kapu fölé szállt. Mindez azt is jelezte, hogy a Puskás Akadémia nem ijedt meg az évek óta a világelithez tartozó belga utánpótlásképzés egyik zászlóshajójától, és miként az egész tornán, ezúttal is bátran kezdeményezett a Czinkon-csapat, amely már az ellenfél térfelén gyakran letámadást alkalmazott, miközben szervezetten védekezett is. A 9. percben ez a hozzáállás újabb felcsúti helyzetet eredményezett: Kocsis Bence lépett ki jól a belga védők között, 12 méterre volt a kaputól, amikor ellőtte ballal, de a kapuból kirohanó Bastians Seppe jól zárta a szöget, és szögletre tudott menteni.

Szemmel láthatóan atletikusabb és gyorsabb fiatalok alkották a Genket, de a magyar csapat ebbéli hátrányát egyensúlyozni tudta szervezettséggel és lelkesedéssel, így nagyon enyhe mezőnyfölénye ellenére egészen az első félidő utolsó percéig nem tudott gólhelyzetbe kerülni a belga együttes. Amikor viszont oda került, kíméletlenül ki is használta a kínálkozó lehetőséget: a 30. percben a jobbról érkező beadás üresen találta középen Németh Andrást, aki hat méterről zavartalanul a bal alsó sarokba fejelt (0–1). Mint az elmúlt napokban írtunk róla: a Budapest Honvéd és a Real Madrid ellen is betaláló, színes bőrű csatár dél-afrikai édesanya és magyar apuka gyermekeként született Fokvárosban, Nagykovácsiban nőtt fel, idehaza a Vasasban pallérozódott, ám miután építészmérnök édesapja Genk mellett kapott munkát, most már a belga futballt erősíti.

A fordulás utáni percekben megint fejjel veszélyeztettek a belgák, kihasználva kivételes ruganyosságukat, ezúttal azonban nem lett gól a szintén a jobb oldalról érkező beadás után, mert Bryan Limbombe középről, hét méterről egy méterrel a jobb felső sarok fölé fejelt. De sorozatban jöttek a beívelések, amelyek rendre veszély jelentettek.

CSAK FELSŐFOKBAN

Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitány:

„Csak felsőfokban tudok beszélni a tornáról, amely a játék minőségében és a szervezésben is világszínvonalú volt. Igazi futballtudást lehetett felfedezni sok játékosnál, külföldinél és magyarnál egyaránt. A torna méltó volt a sorozat hagyományaihoz és a névadó Puskás Ferenc emlékéhez is. Bízom benne, hogy a felnőttfutballban is viszontlátunk sokakat az itt pályáról lépő fiatalok közül.”

A magyar csapat szabadrúgásból tudott volna válaszolni a 38. percben, Papp László 24 méterről szépen eltekerte ballal a labdát a sorfal fölött, ám a bal alsó sarok előtt Seppe kapus vetődve védett.

Az utolsó húsz percben kicsit feljebb tolta védelmét a Puskás Akadémia, s ez lehetőséget kínált a Genknek a kontrákra. Az egyik ilyen után szabadrúgáshoz jutott a belga együttes a bal oldalvonal közeléből, és az Iszmael el-Baszra által középre csavart labdát középen Junior Diomande Ardjouma tudta fejjel megcsúsztatni, a bal alsó sarokba juttatva azt (0–2).

Hajtott, küzdött a Puskás Akadémia, és négy perccel a vége előtt gyönyörű góllal szépített: a védők közül jó ütemben kilépő Komáromi György a genki kapus feje fölött ívelt a kapuba 16 méterről (1–2). Visszajött a remény, de vészesen fogyott az idő. Az utolsó percben mégis majdnem sikerült egyenlíteni, a Panathinaikosz ellen a csapatot egyszer már a hajrában megmentő Nagy Zalán 20 méteres, ballábas szabadrúgása után óriási bravúrral tolta ki a labdát a bal alsó sarok elől Seppe kapus. Jutott még idő egy gyors belga ellentámadásra, amelynek végén Bryan Limbombe Ásványi Balázs kapus mellett el tudta gurítani a labdát, amely elvánszorgott a kapuig, majd a jobb kapufa segítségével a gólvonal mögött pihent meg (1–3).

A lefújás utáni pillanatokban nehezen talált vigaszt Czinkon Szabolcs vezetőedző, aki először vezethette volna győzelemre a házigazdát. „Nagyon csalódott vagyok – fogalmaz a felcsúti szakvezető. – Úgy érzem, rászolgáltunk volna a győzelemre, mindent kiadtunk magunkból a döntőben is. Az első félidőben a mi akaratunk érvényesült, de kaptunk egy elkerülhető gólt beadásból, majd egyet pontrúgás után, egyik sem volt jellemző ránk eddig. Ezután szerkezetet váltottunk, sikerült szépítenünk is, de benne volt, hogy így lekontráznak minket, ez is történt. A fő különbség talán az volt, hogy ők könyörtelenül kihasználták a helyzeteiket."

A Genk emelhette tehát magasba a trófeát, de a hazai együttes sem szégyenkezhet: a magyar játékosok és az M4 Sport közvetítése révén a tv-nézők is közelről láthatták, miért nevel ki mostanság a belga futball évről évre Romelu Lukakukat, Eden Hazard-okat vagy Dries Mertenseket.

11. PUSKÁS-SUZUKI-KUPA
DÖNTŐ
Puskás Akadémia–KRC Genk (belga) 1–3 (0–1)

Felcsút, Pancho Aréna, 2757 néző. Vezette: Andó-Szabó
Puskás Akadémia:
Ásványi – Posztobányi, Dankó, Koch, Körmendi – Sipos, Radics – Kocsis B. (Komáromi, 43.), Papp L. (Kotula, 56.), Magyar (Papp M., 58) – Skribek (Nagy Z., 43.)
Genk:
Seppe – Ardjouma, Youri, Coomans (Bahadir, a szünetben), Leliendal – Theo (Van Rosmalen, 53.), el-Baszra – Takidine (Boujemaoui, 57.), Balouk (Cappelletti, 50.), Limbombe – Németh A.
Gólszerző: Komáromi (56.), ill. Németh A. (30.), Ardjouma (43.), Limbombe (60.)

A helyosztók eredményei:
Bronzmérkőzés

Flamengo (brazil)–Sporting CP (portugál) 2–1 (1–0)
Gól:
Joao Victor (30. – 11-esből), Yuri (37.), ill. F. Correia (38. – 11-esből)

Mérkőzés az 5. helyért
Real Madrid (spanyol)–Bayern München (német) 1–0 (1–0)
Gól:
González (10.)

Mérkőzés a 7. helyért
Panathinaikosz (görög)–Budapest Honvéd 1–1 (0–1), tizenegyesekkel 6–5
Gól:
Szpinosz (44.), ill. Cipf (16. – 11-esből)

A 11. Puskás-Suzuki-kupa végeredménye:
1. Genk (belga)
2. Puskás Akadémia
3. Flamengo (brazil)
4. Sporting CP (portugál)
5. Real Madrid (spanyol)
6. Bayern München (német)
7. Panathinaikosz (görög)
8. Budapest Honvéd

Az eddigi győztesek
2008: Real Madrid (spanyol)
2009: Ferencváros
2010: Bp. Honvéd
2011: Bp. Honvéd
2012: Bp. Honvéd
2013: Real Madrid (spanyol)
2014: Real Madrid (spanyol)
2015: Bp. Honvéd
2016: Bp. Honvéd
2017: Real Madrid (spanyol)
2018: Genk (belga)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik