Puskás–Suzuki-kupa: veretlenek a magyarok

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 18:38
A Puskás Akadémia közel jár a döntőhöz, hiszen a Flamengo után legyőzte a Bayern Münchent is, a Honvéd pedig megosztozott a pontokon a Real Madriddal a 11. Puskás-Suzuki-kupa utánpótlás-labdarúgótornán.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)

 

A sorozat hagyományai alapján hatalmas presztízsű összecsapással kezdődött meg a második, pénteki játéknap a felcsúti U17-es nemzetközi tornán, a 11. Puskás–Suzuki-kupán: az eddigi tíz kiírás közül ötöt megnyerő Budapest Honvéd és a négyszer diadalmaskodó Real Madrid találkozott a Puskás Akadémia 4-es pályáján.

A körítés és a hangulat ennek megfelelően fantasztikus volt: nem maradt üres hely a lelátókon, és több oldalról is körbeállták a pályát a nézők. A kispesti fiatalok heves szurkolásba is kezdtek, a rigmusok mellett még piros és fekete füstöt is eregettek, szóval minden adva volt a jó futballhoz.

A két PSk-specialista merőben ellentétes félidőket produkált: az elsőben a kispestiek, a másodikban a spanyolok játszottak jobban.

Az ötödik percben már meg is született az első gól. A madridi védők a büntetőterületen belül szabálytalankodtak Tóth Péterrel szemben, a jogosan megítélt tizenegyest pedig az U17-es magyar válogatott kiválósága, Cipf Dominik váltotta gólra: laposan a bal alsó sarokba lőtte a labdát, Toni Ribera kapus csak beleérni tudott (1–0).

Jól és bátran futballozott a magyar együttes az első játékrészben (idei újítás, hogy kétszer 40 helyett kétszer 30 percesek a félidők), de a fordulás után már egyértelműen a királyiak irányítottak, és többször is gólhelyzetet tudtak kialakítani. A 44. percben Álvaro Frías 22 méteres szabadrúgását követően kellett bravúrral védenie Schritt Martinnak, az ötvenedikben pedig Marcos Hernández szép ívelésénél alig szállt a bal kapufa mellé a labda. Az 53. percig bírta a nyomást a Honvéd, akkor Christian García szépen lépett ki a védők közül középen, majd tíz méterről jobb belsővel a kapus mellett ügyesen a kapuba gurított (1–1).

Az utolsó percek is madridi fölénnyel teltek, ám csak lesről talált be a Real a lefújás előtti másodpercekben, így maradt az 1–1-es döntetlen, és az azzal járó pontosztozkodás a B-csoport két favoritjának rangadóján, így egyelőre nem tudható, melyiküknek ér ez az egy pont többet a végelszámolásnál. Ha esetleg azonos mutatókkal végez a két csapat a csoportban, az a Real Madridnak kedvez, mert a mérkőzés utáni tizenegyespárharcot 3–2-re megnyerte.

A másik magyar együttes, a házigazda Puskás Akadémia a brazil Flamengo csütörtöki felülmúlása után viszont úgy készülhetett a Bayern München elleni csatára, hogy az újabb győzelemmel karnyújtásnyira kerül a csoportelsőséghez, ezáltal a döntőbe jutáshoz.

A Pancho Arénában játszott mérkőzést jobban kezdte a Czinkon Szabolcs vezetőedző irányította gárda, magabiztosan járatták a labdát a felcsútiak, a védekezésük pedig nagyon szervezett volt. Hozzá kell tenni, a 2001-es korosztály számára kiírt tornára a bajor sztárklub 2002-es és 2003-as növendékeiből összeállított csapatot küldött, azaz – miként tavaly is – fiatalabb játékosokkal igyekezett felvenni a versenyt.

Az első félidőben nem sok sikerrel, csak a Puskás Akadémiának voltak helyzetei. A 13. percben Magyar Zsolt találta meg remek passzal középen Skribek Alent, aki viszont közelről előbb Lukas Brandlba lőtt, majd a hozzá visszakerülő labdát sem tudta a kapuba juttatni. Tíz perccel később pedig Kocsis Bence szép ballábas lövését kellett védenie a német kapusnak. Még ugyanebben a percben megszületett viszont a meccs első találata: Skribek Alen 16 méterről szépen kilőtte laposan a jobb alsó sarkot (1–0). A szünet előtti utolsó percben pedig könnyen újabb gólt szerezhetett volna a Puskás Akadémia, ha Radics Márton elől nem mentett volna cipőorral egy bajor védő.

A második félidő közepén a házigazdáknál csereként beálló Nagy Zalán kétszer is nagy helyzetbe került. A második volt veszélyesebb, 14 méteres ballábas lövését csak ujjheggyel tudta a jobb kapufa mellé tolni a kapus.

A müncheniek első – és később kiderült: egyetlen – nagy helyzetére egészen az 57. percig kellett várni. Óriási egyenlítési lehetőség volt ez, a csereként beálló David Halbich öt méterről, középről, a kapussal szemben állva bombázott egy pattanás után magasan a léc fölé. Az utolsó percben Brandl kapus nagy hibája után még növelhette volna előnyét a felcsúti csapat, de Horog Ádám lövése kevéssel elkerülte a kaput. Így is ünnepelhettek azonban a PFLA fiataljai, mert a második találkozójukat is megnyerték, így vasárnap már egy Panathinaikosz elleni „iksszel” is döntőbe juthatnak, sőt a Bayern München–Flamengo meccs döntetlenje esetén ez még egy vereség esetén is teljesülhet (az összecsapás utáni tizenegyespárbajt egyébként 3–1-re a németek nyerték meg).

„A mérkőzés elején egy kicsit meglepett, hogy képesek vagyunk birtokolni a labdát és kezdeményezően tudunk futballozni a Bayern München ellen – mondta a góljával a találkozót eldöntő Skribek Alen. – A gólnál meg tudtam nézni magamnak a jobb alsó sarkot, és pont oda lőttem a labdát, ahová szerettem volna. Most már karnyújtásnyira vagyunk a döntőtől, és mindent megteszünk, hogy bejussunk: a Panathinaikoszt is szeretnénk megverni, és akkor számolgatni sem kell.”

A pénteki nap üde színfoltját egyébként a Flamengo játéka jelentette: a tornán újonc brazil együttes futballja nyomokban sem emlékeztetett annak a csapatnak a játékára, amely a nyitó meccsen 1–0-ra kikapott a házigazda Puskás Akadémiától, mert ezúttal olyan energikusan, jó ritmusban és fantáziadúsan futballozott, hogy 4–0-s győzelme a tavalyi döntős Panathinaikosz ellen még a görögök számára volt hízelgő. A jobbhátvéd Braian Cruz Sales, a támadó középpályás Yuri de Oliveira vagy a csatár Reinier Jesus Carvalho játékát nézve egyáltalán nem az volt az ember érzése, hogy tizenhét éveseket lát a pályán.

Az első nap összefoglalóját ide kattintva olvashatja!

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
A-CSOPORT
Puskás Akadémia–Bayern München (német) 1–0 (1–0)

Felcsút, Pancho Aréna, 600 néző. Vezette: Németh Á.
Puskás Akadémia:
Ásványi – Gáspár, Koch, Posztobányi, Körmendi – Sipos, Radics – Kocsis (Nagy Z.), Komáromi (Papp L.), Magyar (Dankó) – Skribek (Horog)
Bayern München: Brandl – Hofman, Oberleitner (Sieghardt), Bareis (Brückner), Reinelt – Porta (Günter), Rhein, Mulas (Halbich), Lawrence – Filipp, Bazdrijannisz
Gólszerző: Skribek (23.)
MESTERMÉRLEG
Czinkon Szabolcs: –
Azt mondtam a srácoknak a Flamengo legyőzése után, hogy az a siker akkor lesz igazán értékes, ha a Bayernt is meg tudják verni. Láttuk tegnap a német csapatot a Panathinaikosz ellen, próbáltunk felkészülni ellene. Látható volt, hogy nem álltunk be védekezni, letámadtuk a Bayernt, így szereztük a gólunkat is.
Danny Schwarz: – Mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei, csalódott vagyok, hogy nem tudtunk gólt szerezni. Ebben a helyzetben már aligha reménykedhetünk a döntőbe jutásban, most már abban bízom, hogy a bronzéremért versenyben lehetünk még.

Az A-csoport állása
1. Puskás Akadémia 6 pont
2. Flamengo 3
3. Bayern München 3
4. Panathinaikosz 0

A csoport további pénteki eredménye: Flamengo (brazil)–Panathinaikosz (görög) 4–0 (2–0)

B-CSOPORT
Budapest Honvéd–Real Madrid (spanyol) 1–1 (1–0)

Felcsút, 400 néző. Vezette: Böcskei
Budapest Honvéd: Schritt – Csörgő, Tóth R., Horváth M., Nagy B. – Zvara, Irimiás (Komiszár), Kóródi, Tóth P. (Molnár R.) – Fogarassy (Constantino), Cipf
Real Madrid: Ribera – López (Sarmiento), Hernández (González), Arribas, Escorcia – Ginés, Frías, Barceló (Mendoza), Calvo – Layos, García
Gólszerző: Cipf (5. – 11-esből), illetve García (53.)
MESTERMÉRLEG
Miskei Attila:
– Nagyszerű mérkőzést játszottunk egy kiváló csapat ellen. Az első félidőben kifejezetten jól futballoztunk, a másodikban már beszorított minket a Real Madrid, de nagyon büszkék lehetünk magunkra.
Manuel Fernández: – A Honvéd az elején kihasználta az egyéni védelmi hibánkat, és utána hiába volt nekünk több helyzetünk, sajnos csak egy gólt tudtunk szerezni. Nem vagyok elégedett, mert győzelmet érdemeltünk volna, és a Real Madrid egyébként sem lehet soha elégedett a döntetlennel.

A B-csoport állása
1. Genk 3
2. Budapest Honvéd 1
Real Madrid 1
4. Sporting CP 0

MECCSPROGRAM
Szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a 11. Puskás–Suzuki-kupa programja:
10.30: Genk (belga)–Budapest Honvéd
12.15: Sporting CP (portugál)–Real Madrid (spanyol)
12.15: Flamengo (brazil)–Bayern München (német)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik