Puskás Akadémia: vérplazmát adtak a gyógyult játékosok

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.09.15. 14:04
A koronavírus-fertőzésen áteső labdarúgóink vérplazmájukat adták a vírus ellen harcoló tudósoknak – adta hírül kedden hivatalos honlapján a Puskás Akadémia.

„Akik már átestek a betegségen, azoknak a vérében olyan ellenanyagok termelődnek, amelyek gátolják a vírus szaporodását. Ha ezt a plazmát levesszük tőlük, akkor jelentősen tudjuk segíteni az aktív státuszú betegek gyógyulását” – idézi Dr. Lacza Zsombort, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesét, a kutatást végző OrthoSera ügyvezető igazgatóját a pfla.hu.„Akik már átestek a betegségen, azoknak a vérében olyan ellenanyagok termelődnek, amelyek gátolják a vírus szaporodását. Ha ezt a plazmát levesszük tőlük, akkor jelentősen tudjuk segíteni az aktív státuszú betegek gyógyulását” – idézi Dr. Lacza Zsombort, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesét, a kutatást végző OrthoSera ügyvezető igazgatóját a pfla.hu.

„Minden plazmát kizárólag Magyarországon használunk fel, elsősorban az egyetemi kórházakban, a Covid–19-centrumokban. Kaptunk egy felajánlást, hogy azok a sportolók, akik átestek a betegségen, szívesen adnának plazmát. Ezért jöttünk, hogy leteszteljük, hogy a vérükben elegendő-e az ellenanyag szintje” – tette hozzá Lacza.

Tóth Balázs, Alexandru Baluta és a többi gyógyult játékosunk természetesen örömmel vállalták, hogy segítenek. A mintavételben közreműködött az akadémia saját orvosi csoportjának munkatársa, Hegyi Karina – teszi hozzá a honlap.

A felcsúti vírusfertőzésben érintett labdarúgók közül hetet ebben a cikkünkben nevesített Hornyák Zsolt vezetőedző.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik