Puskás Akadémia: a támadófutball rabja – NS-értékelés, 4. rész

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.12.23. 11:14
null
Hogy ki a kulcsfigura? A Puskás Akadémiánál a jelek szerint ragyogó döntést hoztak, amikor Hornyák Zsoltot nevezték ki vezetőedzőnek (Fotó: Micheller Szilvia)
A nyáron kinevezett Hornyák Zsolt érkezésével új szemlélet költözött a felcsúti öltözőbe, az eredmények, valamint a mutatott játék pedig a labdarúgókat hamar megnyerő vezetőedzőt igazolják. NS-értékelés, 4. rész.

„Úgy jöttem ide, hogy szeretnék agresszív támadófutballt játszatni a csapattal. Olyan kvalitású

VANCZÁK VILMOS, A PUSKÁS AKADÉMIA KORÁBBI HÁTVÉDJE, JELENLEGI ASSZISZTENS EDZŐJE
„A nyáron sikerült megerősíteni a keretet, és Hornyák Zsolt kinevezése is jó döntésnek bizonyult. Nyilván akadtak gyengébb meccseink, de az utóbbi évekhez képest sokat léptünk előre, elsősorban mentálisan váltak erősebbé a játékosok, akik vevők voltak a vezetőedző elképzeléseire. Már az első nap kijelentette, hogy támadófutballt szeretne látni a csapattól, a bekkelés nála szóba sem jöhet, ez a személet eredményezte sikeres őszi idényünket. A legjobb meccsünk? A Mol Fehérvár elleni idegenbeli találkozót említeném, akkor futballoztunk a legjobban, a kétgólos győzelem pedig sokat jelentett a klubnak. A legkeserűbb emlék a Mezőkövesd elleni hazai találkozó volt, amelyen egygólos vezetésnél emberhátrányba kerültünk. Ha nincs az a piros lap, szerintem megnyerjük a meccset, így viszont a rivális a hajrában egyenlített.

futballistákkal, mint Ezekiel Henty, Josip Knezevic és Gyurcsó Ádám, ez lehetséges, de azzal is tisztában kell lenni, az ő futballjuk is a csapatmunkától függ. Ők olyan játékosok, akik kevesebbet védekeznek, de támadásban nagyon erősek, miattuk is léptem kicsit vissza. A kérdés ugyanis az volt, kitartok-e annál, hogy magasan, agresszívan letámadunk, vagy valamivel mélyebben védekezünk, már csak azért is, mert az említett játékosok nem a letámadásban erősek igazán.”

Mivel a felcsúti játékosok véleménye szerint jelentős részben a nyáron kinevezett Hornyák Zsolt vezetőedző érdeme az őszi negyedik helyezés, a legjobb, ha mindjárt a 46 esztendős, érsekújvári születésű szakvezető Nemzeti Sportnak adott interjújából idézünk. Edzői filozófiája hamar kikristályosodik a sorokból, s igazán örömteli, hogy az ígéretek nem maradtak meg az üres szavak szintjén. A mérkőzések nagy részén a Puskás Akadémia valóban felvállalta a nyílt támadófutballt, az irány pedig már a bajnokság elején ígéretesnek tűnt. Az első fordulóban a második felcsúti korszakát két góllal kezdő Ezekiel Henty vezérletével győzte le az Újpestet (3–1), és bár a második fordulóban otthon kikapott a Mol Fehérvártól (2–0), még a rivális is elismerte, hogy a hazai együttesnek volt több helyzete.

A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYÍTÁSÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Vagyis megtörténik, hogy a támadófutball nem párosul a kívánt eredménnyel, ám a szakvezetőnek a gyengébb eredmények után sem jutott eszébe védekezőbb stílusra váltani, vagy letérni az általa megálmodott útról. Inkább tovább csiszolta együttese játékát, tartotta a hitet játékosaiban, s lám, megérte, mert november végén a felcsútiak már kihasználták a helyzeteiket, s 3–1-re legyőzték a fehérváriakat. A menetelésben a korábban említett, ősszel hét gólig jutó nigériai támadó mellett a Horvátországból hazatérő Gyurcsó Ádám vállalt főszerepet. A szélsőre nem számítottak a Hajduk Splitnél, bizonyítási vágytól fűtve érkezett haza, és nem is maradt adós a jó teljesítménnyel. Eddig háromszor duplázott a bajnokságban, hét gólja mellett két gólpasszt is kiosztott, vagyis igazi vezérként tért vissza nevelőegyesületéhez.

Az utolsó három őszi bajnoki a csapat erejét és sebezhetőségét is megmutatta, elvégre kevés együttest találni az NB I-ben, amelyik a Ferencváros otthonában képes lenne kétgólos hátrányból döntetlenre menteni a meccset, ugyanakkor a dobogóra hajtó együttesnek hazai pályán illene legyőznie a kiesés elől menekülő vetélytársat – vagyis az irány dicsérendő, ám a csapat még nem tökéletes.

Fél év után persze nem is lehet elvárni, hogy az legyen, a pillanatnyi eredményeknél amúgy is lényegesebb, hogy a klubnál megtalálták azt a vezetőedzőt, aki képes kiaknázni a magyar szinten évek óta erősnek számító keretben rejlő lehetőségeket.

MINIINTERJÚ
SZOLNOKI ROLAND: POZITÍV SZEMLÉLET ÉRKEZETT


– A legtöbbet hozták ki az őszi idényből?
– A mutatott játékunk alapján állhatnánk előrébb is. Sajnos volt néhány meccs, amelyet elszúrtunk, de összességében nem lehetünk elégedetlenek a negyedik hellyel, a sikeres tavaszi kezdéssel pedig feljebb léphetünk a tabellán. Hornyák Zsolt új szemléletet hozott magával, a támadófutball híve, és jól összerakta a csapatot. Az NB I-ben bármelyik csapat ellen nyerhetünk, erre építhetünk a folytatásban.

– A csapat keretére évek óta nem lehet probléma, az eredmények – néhány kivételtől eltekintve – többnyire elmaradtak, ezért többször is vezetőedzőt váltottak az utóbbi években. Mi változott a mostani idényre?
– Egyfelől jól sikerült az erősítés, a nyáron képzett labdarúgók érkeztek Felcsútra, és érzésem szerint a vezetőedző is megtalálta azt a stílust, amely a leginkább passzol a játékosokhoz. Emellett nagyon pozitív szemléletű ember, aki csak akkor csap az asztalra, ha tényleg muszáj. Hétről hétre azt halljuk tőle, hogy számára mi vagyunk a legjobb játékosok, és nincs mitől félnünk. A személye mindenkire jó hatással van, ennek köszönhetően az öltözőben is remek a hangulat.

– Miben kell fejlődniük tavaszra?
– Elsősorban védekezésben, mert az utolsó hat őszi bajnokin egyaránt kaptunk gólt. Meg kell tanulnunk úgy lejátszani egy bajnokit, hogy egyszer sem rezdül meg a hálónk, mert hiába szerzünk meccsenként többnyire két-három gólt, amíg hátul nem vagyunk elég stabilak, nem léphetünk előre.

(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)
FÉNY ÉS ÁRNYÉK
Tavaly decemberben még az NB II-ben szereplő Csákvárban futballozott Nagy Zsolt, akivel egy év alatt nagyot fordult a világ. A balhátvéd a téli alapozást már a Puskás Akadémia első csapatával kezdte, idővel stabil kezdővé vált az együttesben, teljesítményére pedig Marco Rossi is felfigyelt, és az Uruguay, valamint a Wales elleni meccseken pályára is lépett a magyar válogatottban.
Varga József szívesen elfelejtené a 2019-es esztendőt. A 34-szeres válogatott középpályás előbb lágyéksérv-, illetve combközelítőizom-műtéten esett át, majd miután visszatért több hónapot felölelő regenerációt követően, az Újpest elleni bajnokin ismét megsérült, és combizomhúzódás miatt már a kilencedik percben lecserélték.
A Ferencvárossal szemben még veretlen a Puskás Akadémia a mostani idényben, a két csapat augusztusi bajnokiján 4–1-es hazai győzelem született, amely a listavezető egyetlen veresége a bajnokságban. A Groupama Arénában pedig hiába vezetett 2–0-ra a Fradi, a vége 2–2 lett.
Hétmeccsesre nyúlt a leghosszabb veretlenségi sorozat a bajnokságban, Hornyák Zsolt együttese augusztus 25. és október 26. között nem talált legyőzőre, a Ferencváros, a ZTE, a Kaposvár, a Debrecen, a DVTK, a Paks, és a Kisvárda elleni találkozókon összesen 17 pontot gyűjtött.
A transfermarkt.de alapján a Puskás Akadémia 8.83 millió euróra becsült kerete a negyedik legértékesebb az NB I-ben, a Ferencváros (20.08 millió), a Mol Fehérvár (19.78 millió), és a Bp. Honvéd mögött (9.30 millió). A keret legértékesebb labdarúgója az egymillió euróra becsült Gyurcsó Ádám.
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC15113 129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102 431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC16 84 420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC16 74 526–20 +625
5. Újpest FC16 73 623–22 +124
6. Budapest Honvéd16 73 619–20 –124
7. Kisvárda16 62 818–22 –420
8. Debreceni VSC15 61 825–30 –519
9. Diósgyőri VTK16 61 916–24 –819
10. Paksi FC16 52 920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC16 45 723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC16 31315–32–17 9

A következő részben: December 27-én a hullámzóan teljesítő Újpest szereplését értékeljük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik