Pátkai áldozatai – ezek a csapatok veszítettek a győztes gólja miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.01. 15:06
null
Pátkai Máté öröme az újabb győztes gól után – ezúttal a DVSC ellen (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 26. fordulója után, hét eleji visszapillantónkban fókuszban a horvátok után a DVSC ellen is győztes gólt szerző Pátkai Máté, no meg a 300. élvonalbeli meccsén pályára lépő, MTK-s Kanta József. De szót ejtünk még Lovrencsics Gergő plakettjéről, Berke Balázs játékvezető rossz döntéseiről és a hét veszteséről, a paksi Bobál Dávidról is…

 

A FORDULÓ FORDULATA – PÁTKAI GYŐZTES GÓLJAI

A hajrában szerzett két góljának köszönhetően a Mol Vidi 2–1-re legyőzte hazai pályán a Debrecent, sorozatban negyedik egygólos győzelmét aratta a Mol Aréna Sóstóban, és továbbra is nyolcpontos hátrányból követi a listavezető Ferencvárost.

Jó időszakon megyek keresztül, mivel a válogatottban Horvátország, szombaton pedig a Debrecen ellen is győztes gólt szereztem – mondta Pátkai Máté, aki a 84. percben az Armin Hodzic lövését követően a bal kapufáról visszapattanó labdát rúgta ballal a kapuba. – Lényegében mindkét gólunk szerencsés volt, de tettünk annyit ezért a győzelemért, hogy ne kelljen magyarázkodnunk. Jól kezdtünk, lendületesen támadtunk, folyamatosan a Debrecen térfelén tartottuk a labdát, aztán visszaestünk. A második félidő elején a Loki vezetést szerzett, de ismét sikerült újítanunk, felpörgettük az iramot, és a hajrában fordítottunk.”

No igen, a Debrecen az 54. percben szépen kivitelezett szabadrúgásgóllal előnybe került. Tőzsér Dániel ballal 23 méterről csavarta el a labdát a sorfal felett, és Kovácsik Ádám nem ért le a bal alsó sarokhoz.

 

Egy ideig gondolkodtam, hogy a jobb oldalra rúgom a labdát, mert láttam, a kapus középen áll a sorfal mögött – emlékezett a Debrecen 33 éves csapatkapitánya. – Aztán láttam, hogy jobbra lépett, és már tudtam, hova szeretném rúgni. Már csak jól el kellett találnom, mert akkor a kapusnak esélye sincs elérni a labdát. Sajnálom azonban, hogy nem tartottuk meg az előnyt, esetleg a döntetlent, mert rászolgáltunk. A Vidi erősebb kerettel rendelkezik, ez érződött is, amikor a vezetésünk után minőségi cserék léptek pályára. A mi keretünk fiatal, de így is helytálltunk, csak éppen a vereséggel nem sokra megyünk.”

 

A mérkőzés után Kovácsik Ádám, a Mol Vidi kapusa is elismerően nyilatkozott a szabadrúgásgólról, kiemelte, annyira jól eltalált lövés volt, hogy esélye sem volt a védésre, majd hozzátette, a gól inkább Tőzsér Dániel érdeme, mintsem az ő hibája. Ugyanakkor Kovácsik a 89. percben vélhetően pontvesztéstől mentette meg csapatát: Zsóri Dániel három méterről fejelhetett, de a Vidi kapusa vetődve a gólvonalról ütötte ki a labdát. A másik kapuban – a vereség ellenére – Nagy Sándor is remekül védett, Futács Márkó próbálkozásait rendre hárította, és ha csapata nyer, vélhetően a mezőny legjobbja címet is kiérdemelte volna. A mérkőzés után azonban nemcsak a vereség miatt lehetett ideges, hanem azért is, mert a hosszabbításban Stopira véletlenül halántékon térdelte, és a 33 esztendős kapus szédelegve ment az orvosi szobába.

Az egy héten belül, a horvátok elleni Eb-selejtező után az NB I-ben is győztes gólt szerző Pátkai Máté a hazai élvonalban a 301. meccsén az 50. gólját jegyezte. A Transfermarkt statisztikái alapján végignéztük, hogy az ötvenből ez volt az ötödik alkalom, amikor döntetlen állásnál már csak ő talált be aktuális csapatúból és a gól győzelmet ért, vagyis győztes találatnak nevezhető.

A DVSC és Horvátország előtt a Diósgyőr ellen három alkalommal is az ő találata döntött (kétszer a Vidi, egyszer még a Győr játékosaként), ahogy a 2012–2013-as évadban az Eger–ETO (2–3) meccsen is. Érdekesség, hogy a 172 centis középpályás az NB I-ben szerzett öt győztes góljából hármat fejjel ért el (a horvátok ellen is előbb fejelt, majd a kipattanót jobbal lőtte a kapuba), egyet jobb, egyet pedig bal lábbal.

A Vidi–DVSC összefoglalója

A FORDULÓ ÜNNEPELTJE – KANTA JÓZSEF

Kanta József és a Mol Vidit erősítő Pátkai Máté pályafutásában több párhuzam is van: 2008-ban együtt lettek bajnokok az MTK-ban, és Pátkai a 25. fordulóban ünnepelte 300. élvonalbeli mérkőzését, Kanta múlt héten, a 26. körben.

Máté évről évre kimagaslóan teljesít, büszke vagyok rá, hogy ilyen szép napokat él most meg, mint a háromszázadik meccs, az első gól a válogatottban, ami győztes találatnak bizonyult a világbajnoki ezüstérmes horvátok ellen, és a szombati meccsdöntő gól a Debrecen ellen – mondta lapunknak Kanta József. – Minden csapatában húzóember volt, nálunk, majd utána a Győrben, és most Székesfehérváron is. Fiatal volt még nagyon, amikor felkerült hozzánk az MTK-ban, de nagyon gyors és jó mentalitású, hamar megtaláltuk a közös hangot. Szurkolok neki.”

A DVTK elleni 2–1-es győzelem alkalmával gólpasszt jegyző Kanta a saját jubileumát így kommentálta:

Egyértelmű, hogy fontos mérföldkőhöz érkeztem, de amíg le nem fújták a találkozót, addig próbáltam kizárólag a mérkőzésre koncentrálni, hiszen jelenlegi helyzetünkben meglehetősen nagy nyomás volt rajtunk. Kétségtelen, hogy eleinte ez érződött is a játékunkon, de aztán megnyugodtunk, és bebizonyítottuk, hogy azért tudunk mi futballozni. A második félidőben már inkább a küzdelem dominált, de a csapat megmutatta, hogy tud harcolni, és stabil volt a védelmünk is. Köszönöm a csapattársaimnak, hogy ilyen széppé tették a személyes jubileumomat. Nagyon nagy szükségünk volt már erre a győzelemre, mert kezdtünk igencsak veszélyes helyzetbe kerülni, csúsztunk egyre lejjebb a tabellán, úgyhogy ennek a sikernek most nyugtatólag kell hatnia. Megmondom őszintén, hogy miközben büszke vagyok arra, amit elértem, nemigen kedvelem az ezzel járó megkülönböztetett figyelmet. De a mérkőzés előtt az öltözőben a mester is kiemelte, hogy a háromszázadik mérkőzésem következik, és legyen ez pluszmotiváció a fiúknak, akarjanak nyerni már csak miattam is, és ez nyilván jólesett, kicsit meghatódtam, de... Valóban az volt a legfontosabb, hogy győztesen sikerült lejönnöm a pályáról ezen az ünnepi mérkőzésen.”

Az MTK–DVTK összefoglalója

A FORDULÓ GESZTUSA – LOVRENCSICS GERGŐ PLAKETTJE

Emlékplakettet kapott Lovrencsics Gergő Kisvárdán a Horvátország elleni 2–1-es Eb-selejtező utózöngéjeként, majd gólpasszal járult hozzá a Ferencváros sikeréhez.

Igazán emlékezetes napokat tudhat maga mögött. A Ferencváros harmincszoros válogatottja, Lovrencsics Gergő a nemzeti csapat egyik legjobbja volt a Horvátország ellen 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn, majd hat nappal később gólpasszal segítette csapatát 1–0-s győzelemhez Kisvárdán. A szombati bajnoki felvezetéseként – még a horvátok elleni siker okán – Varga Rolanddal együtt emlékplakettet vehetett át a hazaiak sportigazgatójától, Révész Attilától, valamint Leleszi Tibor polgármestertől. Lovrencsics megköszönte a szurkolók tapsát, majd a rá jellemző lendülettel zakatolta végig a meccset.

Meglepődtem a köszöntésen, de köszönöm, nagyon jólesett – nyilatkozta a találkozót követően az NSO-nak Lovrencsics Gergő. – Keményen kell dolgozni a Fradiban, hogy júniusban is meghívjanak a válogatottba, csak azért, mert a horvátok ellen játszottam, nem kapok automatikusan lehetőséget legközelebb is. A Ferencvárossal jelentős célokért küzdünk, ennek kell most az első helyen lennie.”

Egész pontosan a bajnoki címért és persze a Magyar Kupáért.

Előbbit illetően jó helyzetben van az együttes, hiszen ha nehezen is, de legyőzte a Kisvárdát, és hét fordulóval a befejezés előtt továbbra is nyolc ponttal vezet legnagyobb riválisa, a Mol Vidi előtt. A kupában sem reménytelen az FTC helyzete, ám az elődöntőbe jutáshoz Székesfehérváron kell(ene) ledolgoznia az első találkozón összeszedett 2–1-es hátrányt.

Nehéz meccsre készültünk a Kisvárda ellen, az is lett belőle, az egygólos győzelem nagyon fontos számunkra – folytatta Lovrencsics Gergő. – Az első félidőben volt két-három olyan helyzet, amikor labdát veszítettünk, kontrázott az ellenfél, és vezethetett volna. A fordulás után gyorsan gólt szereztünk, jött a kiállítás, és próbáltuk irányítani a játékot. Újabb helyzeteket alakítottunk ki, növelhettük volna az előnyünket, de a hazaiak egyenlíthettek volna, hiszen volt egy-két veszélyes lehetőségük. Fontos, hogy nyertünk, de mennünk kell tovább, hiszen szerdán a Vidivel játszunk Magyar Kupa-visszavágót. Jó erőben vagyok, odafigyelek magamra, és a Fradinál is figyelnek, hogy a lehető legjobb állapotban legyünk. Kipihenem magam, és szerdán is mindent beleadok!”

A Kisvárda–FTC összefoglalója

Marcel Heister oroszlános tetoválást villantott

A FORDULÓ HIBÁI – BERKE BALÁZS ROSSZ DÖNTÉSEI

Sok minden megesett már a labdarúgás történetében, ám arra ritkán van példa, hogy egy akció alatt kétszer is hibázik a játékvezető. Nos, Szombathelyen a Haladás–Puskás Akadémia mérkőzés (3–0) 45. percében különös eset szemtanúi lehettek a nézők.

Történt, hogy Oleg Holodjuk kilépett a vendégvédők között, és úgy tűnt, a hosszan megtolt labda a lesen álló Michael Rabusichoz kerül, de a középcsatár – észlelve a bajt – nem avatkozott játékba.

Ennek ellenére helyezkedésével zavarta a felszabadítani igyekvő Kamen Hadzsievet a labda elrúgásában, amely így visszakerült Holodjukhoz, ő néhány lépés után a tőle jobbra futó Rui Pedróhoz passzolt, a portugál légiós pedig a kapuba rúgta a labdát, és máris 2–0-ra vezetett az életéért küzdő szombathelyi együttes. A baj csak az, hogy Rabusicon kívül Rui Pedro is lesen volt, a labda elrúgásának pillanatában ugyanis közelebb volt az ellenfél alapvonalához, mint a labda. Megeshet, Berke Balázs játékvezető egyik szituációt sem látta tisztán, ám Georgiou Theodorosz partjelzőnek illett volna jeleznie.

Nem tette, mint ahogyan korábban – 14. perc – is elfelejtette felemelni a zászlót, sőt az alapvonalon helyezkedő bíró sem szólt a játékvezetőnek, hogy Poór Patrik kézzel ért a labdához, pedig járt volna a 11-es a Haladásnak. S aztán a három súlyos első félidei tévedést újabbal fejelte meg Berke Balázs. Az 58. percben a nagy kedvvel futballozó Rui Pedro leshelyzetben kapott labdát Jurij Habovdától, és közelről a hálóba lőtt, megpecsételve az enerváltan játszó Puskás Akadémia sorsát. Ezúttal Szécsényi István partjelző segítsége maradt el, aki ezzel nehéz helyzetbe a játékvezetőt. A mérkőzésről készült felvételek alapján a meccs után ezúttal is elemezték a kérdéses jeleneteket a játékvezetői öltözőben, s híreink szerint a bíró és az asszisztensek belátták tévedéseiket. Most már csak az a kérdés, csupán a vezetőbírót vagy a partjelzőit is pihentetik-e a játékvezetői bizottság illetékesei.

A Haladás–Puskás Akadémia összefoglalója

A FORDULÓ VESZTESE – BOBÁL DÁVID

Nem Bobál Dávid napja volt a szombati: kihagyott egy helyzetet, öngólt lőtt, összehozott egy tizenegyest, csapata, a Paks pedig kikapott az Újpesttől.

Nem volt meglepő, hogy az Újpest – mint korábban többször is – Pakson a széleken próbálta megbontani az ellenfél védelmét. Húsznál is több beadással próbálkoztak a lila-fehérek, és végül célt értek vele.

Amikor láttam, hogy a szélről újabb beadás érkezhet, az újpesti centert, Lacina Traorét figyeltem – mondta Bobál Dávid, a Paks 23 éves, a Honvéddal korábban bajnok védője. – Arra összpontosítottam, hogy a két méternél is magasabb csatár ne kerülhessen helyzetbe, ne előzzön meg, ezért sprinteltem a rövid sarok felé. Így nem tudtam felvenni a védőpozíciót, mert jött befelé a labda, de nem túl magasan, éppen az ölembe esett. Tudtam, hogy Traoré ott van mögöttem, nincs idő átvenni, egyből tisztáznom kell, ezért combbal próbáltam meg felszabadítani. Nem sikerült, a labda olyan gellert kapott, hogy a kapu felé pattant, utánaléptem, de már nem tudtam kirúgni, öngól lett. Szörnyű érzés volt...”

Nem az volt a kedvenc kapuja a védőnek ezen a napon – a szünet előtt szándékosan is megcélozta, de akkor Filip Pajovics, az Újpest kapusa bravúrral védett. Ilyen a futballista élete, nem mindig akkor talál a hálóba, amikor szeretné...

Nagy lehetőség volt, ha laposan célzom meg a sarkot, talán nem véd a kapus, így is bravúrral mentett – folytatta Bobál Dávid, aki az öngólja után néhány perccel tizenegyest érően szabálytalankodott. – Hátrányban kinyíltunk, megpróbáltunk feljebb menni, így a labdavesztést követően több terület volt a térfelünkön. Lacina Traoré úgy vette át a labdát, hogy nem tudtam közel kerülni hozzá, úgy éreztem, tiszta lövőhelyzetben van, ezért megpróbáltam megzavarni a mozgásban – nem akartam büntetőt összehozni. Amikor lőni készült, igyekeztem kibillenteni az egyensúlyából, a játékvezetők úgy látták, mindez már a tizenhatoson belül történt, és tizenegyest adtak.”

A futballista elmondta: a mérkőzést követően senki sem hibáztatta, inkább biztatták, lépjen túl a meccsen. A sajtótájékoztatón Csertői Aurél úgy fogalmazott, Bobál Dávid nyerő ember lehetett volna, ha gólt szerez az első félidőben, nem így történt, de szó sincs arról, hogy őt tennék felelőssé a vereségért.

Együtt nyerünk, együtt veszítünk, senkinek sem kellett mondania, mit rontottam el, tudom jól magamtól is – értékelt a védő. – Az ilyesmi megesik a futballistákkal, az NB II-ben volt egy öngólom, ez a második, remélem, évekig nem lesz több. Úgy éreztem, nem kezdődött rosszul az Újpest elleni mérkőzésünk, voltak helyzeteink, egy nekem is, rossz érzés, hogy így ért véget nekem és a csapatomnak – remélem, a folytatásban bátrabban játszunk, és tudunk javítani.”

A Paks–Újpest összefoglalója

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 26. FORDULÓ
MÁRCIUS 30., SZOMBATHELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Mezőkövesd–Bp. Honvéd 3–1
Mezőkövesd, Városi Stadion2377
Erdős József
Paks–Újpest 0–2
Paks, Városi Stadion1400
Farkas Ádám
Kisvárda–Ferencváros 0–1
Kisvárda, Várkerti Sporttelep3331
Iványi Zoltán
Haladás–Puskás Akadémia 3–0
Szombathely, Haladás Stadion2745
Berke Balázs
MTK–DVTK 2–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion2877
Andó-Szabó Sándor
Mol Vidi–DVSC 2–1
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó3431
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC26184456–19+3758
2. Mol Vidi FC26155642–26+1650
3. Újpest FC261110533–18+1543
4. Debreceni VSC26117831–29+240
5. Budapest Honvéd26116932–27+539
6. Mezőkövesd Zsóry FC2698937–33+435
7. MTK Budapest261041238–41–334
8. Paksi FC26710929–37–831
9. Puskás Akadémia FC26931430–37–730
10. Diósgyőri VTK26761325–47–2227
11. Kisvárda26671324–42–1825
12. Szombathelyi Haladás26541724–45–2119
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik