„A Lombard Kézizálog Zrt. ügyével kapcsolatban előállított személyt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók a férfit bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a Fővárosi Főügyészség felé előzetes letartóztatásának indítványozására” – szerepel a rendőrség hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményben.

Délelőtt a police.hu szintén közleményben tudatta, hogy a nyomozók az előállítás előtt házkutatást is tartottak az előállított férfi lakhelyén. A rendőrség nevet hivatalosan nem közölt, de információnk és az MTI értesülései szerint is az előállított, majd gyanúsított férfi a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosa – azaz Bíró Péter, aki április elején önfeljelentést tett.

ELŐZMÉNYEK

Az év elején kapott nyilvánosságot a hír, mely szerint baj van a pápai focicsapat tulajdonosának egyik cégénél. A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti biztost rendelt ki a Kézizálog Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-hez a pénzügyi vállalkozás „helytelen hitelezési és refinanszírozási gyakorlata miatt.”

A felügyeleti biztos kirendelése után kiderült, hogy nagy a baj. A rendőrség tájékoztatása szerint ugyanis a „Kézizálog Zrt. tulajdonosa önfeljelentést tett”, ami után 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalás gyanújával indult nyomozás.

A Kézizálog Zrt. a Lombard cégcsoport tagja, amelynek tulajdonosa Biró Péter, aki 1996 novemberében megjelent a magyar futball világában. A cégcsoporthoz tartozik a jelenleg a pápai futballklubot működtető Új Lombard Kft is.