Paks: „Érdekes, talán felkavaró lesz” – Böde ismét a Groupama Arénában

SOMOGYI ZSOLT (Belek)SOMOGYI ZSOLT (Belek)
Vágólapra másolva!
2020.01.15. 12:34
null
(Fotó: Meder István)
Sokan hívják Böde Dánielt, hogy szerezzen jegyet csapata idei első bajnokijára, amely mindennél különlegesebb lesz a csatárnak, az ellenfél ugyanis a Ferencváros – a Groupama Arénában.

 

Nehéz tavasz előtt. Harc a bennmaradásért.

Vasárnapig edzőtáborozik a Paksi FC a törökországi Belekben, és az egyik edzésre bepillantva nem lehetett nem észrevenni, Böde Dániel folyamatosan biztatja, irányítja a társait, s ha kell, egy jó poénnal a megfelelő hangulatról is gondoskodik. Vezéregyéniség. Azt mondja a Bellis Hotel elegáns halljában, hogy tele van motivációval.

NÉVJEGY: BÖDE DÁNIEL

Született: 1986. október 24., Szekszárd

Posztja: csatár

Válogatottság/gól: 25/5

NB I-es mérkőzés/gól: 357/128

Klubcsapatai: Paks (2006–2012), Ferencváros (2012–2019), Paks (2019–)

Eredményei: 2x magyar bajnok (2016, 2019), 3x Magyar Kupa-győztes (2015, 2016, 2017), 2x Szuperkupa-győztes (2015, 2016), 3x Ligakupa-győztes (2011, 2013, 2015), gólkirály (2016)

Eredményei a válogatottal: Európa-bajnokság, nyolcaddöntő (2016)

,,Még szép, el kell kerülnünk a kiesést – mondta nagyon határozottan, majd elgondolkodik a kérdésen: melyik két csapat lesz a Paks mögött az idény végén? – Senkit sem szeretnék megbántani, ezért azt mondom: remélem, lesz két ilyen csapat, legalább. Az egyéni ambícióim? Három gólt szereztem az ősszel, ez nagyon nem sok, ennél tőlem is több kell ahhoz, hogy elérjük a célunkat.”

Az első feladat rögtön fölöttébb érdekes: Böde Dániel sokadszor léphet a Groupama Aréna gyepére – de először ellenfélként.

,,Még nem gondolkozom ezen, nincs is rajta mit: csak nyerhetünk ott, mert senki sem szólhat semmit, ha a Ferencváros győz – mondta Böde, de persze ő is tudta, miről van szó: hogyan éli meg, hogy a neki oly jól ismert arénában ellenfél lesz? – Érdekes, talán felkavaró lesz, és már kérdezgetik: hogyan fogadnak majd a szurkolók? Nos, hét év alatt szerintem tettem annyit a klubért, hogy tisztelettel fogadjanak – és azért is, mert a klub ellen sohasem tettem semmi rosszat. Érdekes lesz, és már jönnek a hívások, szerezzek jegyet, emiatt jut eszembe főleg az a meccs. Ha gólt rúgok? Semmi revansvágy nincs bennem, szeretem a Fradit, fontos nekem ma is, szurkoltam az Európa-liga-sikerekért, hét, többségében szép év nem múlik el nyomtalanul. Sok barátom van a csapatban, a klub dolgozói, a szurkolók között, nem lenne ökölrázás, térden csúszás, nem szaladgálnék a szögletzászlót kitépni a helyéből. Dehogy. Lipcsei Péter mondta korábban: aki egyszer pályára lépett abban a mezben, örök fradista marad, erről nem lehet leszoktatni. Ma már tudom, miről beszélt.”

A zöld-fehérek játékosai annak idején létrehoztak egy csevegőcsoportot a WhatsAppon, magyar futballisták alkották. Üzenetek, vicces videók, fontosabb információk szerepelnek benne. A Fradi elnevezésű csoport nevet váltott: Böde Dániel és Holczer Ádám a csevegésben maradt, de a Fradiban nem – ma FradiPaks a csoport neve.

KÖLCSÖNLABDÁK

A Paks szálláshelyét választotta bázishelyéül az orosz Rubin Kazany, amely a korábbi orosz szövetségi kapitány Leonyid Szluckij vezetésével érkezett a Bellis Hotelbe. A csapat azonnal edzett, de még nem érkezett meg minden felszerelés, ezért a Rubin húsz labdát kölcsönkért a paksiaktól.

Kedd délután egy román ellenfél várt a magyar csapatra, és egy horvát főszereplője lett a meccsnek, az Eszékről érkező Marko Dugandzic két góljával nyert a Botosani. A szünet után Kelemen Dávid szépített, majd a Paks három gólt szerzett: Bor Dávid kézzel ütötte a labdát a hálóba, nem adták meg, ám Bor lövésénél, valamint Kulcsár Dávid góljánál talán csak a partjelző látott lest.

,,Felkészülési meccsnek megfelelt – értékelt Osztermájer Gábor vezetőedző. – A labdabirtoklásban van fejlődés, sokszor nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, kezd a játékunk hasonlítani ahhoz, amit a bajnokságban szeretnénk viszontlátni.”

De, állította a támadó, még itt sem téma 2020 első, közös bajnokija.

Inkább a gyilkos februárról beszélnek a tolnai öltözőben: 1-jén a ZTE FC, 5-én a Kaposvár, 8-án a Puskás Akadémia, 12-én a Pécs (a Magyar Kupában), 15-én a Diósgyőri VTK, 19-én ismét a Pécs (kupavisszavágón), 22-én a Debrecen, 29-én a Kisvárda az ellenfél.

,,Húzós napok lesznek, azért vagyunk itt, hogy bírjuk a tempót – reagált Böde Dániel. – Ha jól jövünk ki ebből a sorozatból, akkor… De ha nem, ugye… Erről ne is beszéljünk! Mindenesetre sok minden eldőlhet abban a hónapban.”

A támadó nem csak magára figyel: a 16 éves Szendrei Ákos a szobatársa. Böde Dániel azt mondja, érzi a felelősséget, van mit átadnia a következő generáció tagjainak.

,,Beszélgetünk, kint maradunk gyakorolni – mondta erről a csatár. – Az azeri Sabah elleni edzőmeccsen is volt két helyzete a kis Szenyornak – mi így becézzük –, megbeszéltük, mit csinált jól, mit lehetett volna másképp. A hozzáálláson sok múlik, ügyes a srác, de mondom neki: az nem elég, ha csak én akarom, hogy jó futballista váljék belőle. Bármivel fordulhat hozzám, segítek. És ha valaki, én tudom, hogy milyen, amikor helytelenül táplálkozol.”

Visszakanyarodunk a Fradira: nem bánta meg, hogy váltott? Hiszen szóba került, számítanának rá, ha nem is okvetlenül alapemberként.

,,Nem – vágta rá határozottan Böde Dániel. – Ezt hallottam én is, és tudom jól, eljön az idő, amikor egy félidőt kapok, harminc perc jut, vagy annyi sem, jönnek a fiatalok, letépik rólad a mezt. Ez az élet rendje. Csakhogy… Én játszani akartam, és amikor hét egymást követő mérkőzésen nem léptem pályára egyetlen percre sem, azt nem úgy néztem, mint a kiegészítő ember szerepkörét – annál tényleg sokkal többet akartam futballozni. Leszek én még kispados, aki tényleg csak a hajrára áll be, ezzel semmi gondom nem lesz. Most még játszani akarok. Akár a Fradi ellen is, ha az élet így alakította.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik