PAFC: Több fiatalnak szeretnék lehetőséget adni – Benczés

Vágólapra másolva!
2018.06.08. 08:57
null
Benczés Miklós legutóbb Diósgyőrben dolgozott, ám visszavágyott a Puskás Akadémiához (Fotó: Koncz György)
A csütörtökön kinevezett régi-új vezetőedző, Benczés Miklós a fiatalokra alapozna Felcsúton.

 

A Puskás Akadémia FC Benczés Miklóst nevezte ki vezetőedzőnek a hétfőn távozó Pintér Attila helyére.

A felcsútiak jól tudják, kit választottak. Benczés Miklós 2012-ben már átvette az akkor NB II-es klub irányítását, és tíz pont előnnyel meg is nyerte a Nyugati csoportot, így története során először feljutott az első osztályba a csapat. Első idényében a Kaposvárt és a Mezőkövesdet megelőzve bent is maradt az NB I-ben. A második idényében nehezen lendült sebességbe a szekér: a 7. fordulóban két döntetlen mellett öt vereség volt a mérlege, amikor szankciók léptek életbe: a játékosoknak le kellett adniuk a szolgálati autók slusszkulcsát – éppen úgy, mint 2018 tavaszán, Diósgyőrben. Ám a szigor megtette a hatását, a csapat az őszt a 8. helyen zárta, és 2015 tavaszán a 10. pozícióban fejezte be a bajnokságot.

BENCZÉS MIKLÓS A KISPADON

Összesen
165
mérkőzés, 79 győzelem, 32 döntetlen, 54 vereség
54.34%
A Puskás Akadémia edzőjeként
92
mérkőzés, 40 győzelem, 19 döntetlen 33 vereség
50.36%

Forrás:
transfermarkt.de

Benczés Miklós tehát az NB I-be előbb feljuttatta, majd kétszer ott is tartotta a felcsútiakat, mégsem maradhatott. A klub többre vágyott, és a Real Madrid korábbi játékosát, a Pécsen dolgozó Robert Jarnit nevezte ki a helyére, és ez az eredmények tükrében túlzás nélkül nevezhető borzalmas döntésnek: a horvát edző a sok szakember által dobogóesélyesnek mondott kerettel kiesett az NB I-ből (még akkor is, ha az utolsó meccseken már nem ő ült a kispadon).

Benczés Miklós Mezőkövesden folytatta, majd 2016-ban hazatért Diósgyőrbe, és bár regionális utánpótlás szakmai igazgató volt a hivatalos tisztsége, az első csapat munkáját is felügyelte. A nevéhez köthető korábbi játékosa, Fernando Fernández szerződtetése Bódog Tamás helyére. A DVTK bennmaradása után meglepőnek tűnhet, hogy Benczés Miklós újra elköszön Diósgyőrtől, és Felcsútra költözik.

A klub tájékoztatása szerint az új edző egyelőre nem kívánt nyilatkozni, így a Puskás Akadémia honlapján közzétett interjúból szemezgetünk. Nos, Benczés Miklós elmondta: titkon remélte, hogy visszatérhet Felcsútra.

„Annál nagyobb elismerés nem lehet egy edzőnek, ha ugyanott, ahol korábban megfordult, szívesen visszavárják – fogalmazott Benczés Miklós. Ez fordítva is igaz: visszavágytam a klubhoz, ez pedig a Puskás Akadémia részéről érdem.”

Az edző az elé kitűzött feladatról azt mondta: ha nem is mondják ki, belső kényszer, hogy jobb eredményt kell elérni, mint az előző szezonban. Márpedig a Puskás Akadémia 6. lett, s döntőig jutott a Magyar Kupában.

„Van még egy cél: hidat építeni az akadémia és a felnőttcsapat közé” – mondta Benczés Miklós.

Ez világos beszéd. Az előző szezonban sok kritika érte Pintér Attilát, hogy a nevelés fontosságát hangsúlyozó klub tele volt idegenlégiósokkal és tapasztalt magyar játékosokkal, saját nevelésű fiatal alig kapott szerepet. Ez is oka lehetett az előző edző menesztésének. Benczés Miklós ugyanakkor elárulta:

„Szeretném átalakítani a keretet, és igen, több fiatalnak szeretnék lehetőséget adni.”

A szakvezető elmondta azt is, hogy nem kimondott cél a nemzetközi porondra kerülés, de belső igénye, hogy sikerre törjön, trófeát szerezzen, és a 6. helynél előrébb végezzen a csapatával.

„Ez nem lesz könnyű, hiszen elképesztő izgalmas bajnokságok vannak, amióta csak tizenkét csapat szerepelhet az NB I-ben – értékelt a vezetőedző. Tavaly bajnoki döntőn dőlt el az aranyérem sorsa, idén is szoros versenyfutás volt, diósgyőriként pedig átéltem, milyen kiélezett volt a kiesés elleni küzdelem. Sok csapat volt veszélyben, az utolsó mérkőzés hosszabbításában még egyetlen gól megváltoztathatott volna sok dolgot, szóval, kiegyensúlyozott bajnoki küzdelemre lehet számítani ezután is, amelyben apróságok dönthetnek a helyezéseket illetően.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik