Országjáró Honvéd–MTK; a 31.-re hajt a Fradi a PAFC ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.23. 09:45
null
Októberben nem bírt egymással a Honvéd és az MTK (Fotó: Micheller Szilvia)
Ferencváros–Puskás Akadémia, Mol Vidi FC–Haladás, Újpest–Diósgyőr, no meg egy Bp. Honvéd–MTK Gyirmóton – hat szombati mérkőzéssel folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. Elméletileg kötelező feladat előtt áll a Fradi és a Vidi: a PAFC és a Haladás a mezőny legrosszabb idegenbeli mérlegű csapatai. Diósgyőrben a kérdés: folytatódik-e a csapat 2014 óta nem látott veretlenségi szériája?

 

FERENCVÁROS–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 11 bajnokit vívott egymással a két csapat, a mérleg a Ferencváros javára billen, 6 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség.

♦ Az FTC hazai bajnokit még sosem veszített a Puskás Akadémia ellen, ötször nyert, a felcsútiak egyszer, 2017 júliusában csentek pontot.

♦ A Ferencváros a mezőny legjobb hazai mérlegű csapata, egyben az egyetlen, mely őrzi otthon a veretlenségét: 10 mérkőzésen 7 győzelem, 3 döntetlen a mutató. A PAFC rémesen szerepel vendégként, a megszerezhető 30 pontból csak négyet gyűjtött be (1–1–8). Igaz, egyetlen győzelmét a Vidi otthonában aratta…

♦ Érdekesség, hogy míg a PAFC idegenbeli mérlege pocsék, a mérkőzések maguk általában szorosak – a nyolc vereségből hat egygólos volt, és még nem volt csapat ebben az idényben, mely kettőnél több góllal tudta volna legyőzni a vizitáló felcsútiakat. Az más kérdés, hogy az egygólos vereségekért ugyanúgy nem adnak pontot…

♦ A PAFC 24 pontjából 12-t szerzett a tabella jelenlegi első öt helyezettje ellen. Legyőzte a Ferencvárost, kétszer a Vidit, illetve (egyszer) a Honvédot.

♦ A Ferencváros zsinórban 30 veretlen hazai bajnokival a háta mögött várja a Puskás Akadémiát. A Vasas volt a legutóbbi csapat, mely NB I-es mérkőzést tudott nyerni a Groupama Arénában – még 2017 áprilisában (1–2). A Fradi ebben az időszakban a harminc bajnokiból huszonkettőt megnyert, nyolcat adott döntetlenre és tizenkétszer három vagy több gólt szerzett.

♦ A jelenlegi az FTC leghosszabb hazai veretlenségi sorozata a Groupama Arénában: az új stadion birtokbavétele után „csak” 24 veretlen találkozóig jutott el a csapat. Az mondjuk egy 31 mérkőzéses, még a Puskás Ferenc Stadionban megkezdett széria része volt – a sorozatot végül az Újpest törte meg (0–1).

MEZŐKÖVESD–KISVÁRDA

♦ Egyetlen élvonalbeli mérkőzésükön a Mezőkövesd 2–1-es győzelmet aratott.

♦ A Kisvárdát nehéz helyzete remek sorozatra „inspirálta”. Az abszolút újonc hatos bajnoki veretlenségi sorozatból érkezik, legutóbbi hat bajnokiján tizennégy pontot szerzett és ötször még gólt sem kapott.

♦ Rekorder lehet a Kisvárda ezen a mérkőzésen: ha a vendégcsapat most sem kap gólt, akkor egymás után ötödször nullázza le ellenfelét a bajnokságban. Az NB I 2018–2019-es idényében a Debrecen és a Kisvárda jutott el egymás után négy kapott gól nélküli mérkőzésig. Az előző idényben nem volt csapat, amely négy „nullázásnál” tovább jutott, míg 2016–2017-ben csak a Gyirmótnak sikerült ez. A 2010-es évek leghosszabb ilyen szériáját egyébként a Diósgyőr mutatta be: a 2013–2014-es bajnokságban egymás után hét mérkőzést nyert meg kapott gól nélkül!

♦ A Mezőkövesd hazai mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, ez a hatodik legjobb mutató a mezőnyben. A Kisvárda idegenbeli mérlege 2–2–6, csak a Puskás Akadémia és a Haladás szerzett vendégként kevesebb pontot a várdaiaknál.

MOL VIDI FC–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Eddig 81-szer találkoztak az élvonalban, 43 alkalommal a Vidi, 23-szor a Haladás győzött, a döntetlenek száma 15.

♦ A legutóbbi 14 Vidi–Haladás mérkőzésből a székesfehérváriak tizenhármat megnyertek. Az egyetlen „hibapont”: 2015 júliusában a Hali 1–0-ra győzött.

♦ A Haladás a Vidi egyik kedvenc ellenfele, már ha a fehérvári csapat játszik hazai pályán: legyőzte már a szombathelyieket 7–1-re (1970), 6–0-ra (1977), 6–1-re (2004) és 7–0-ra (2015) is.

♦ A Vidi elvesztette legutóbbi két hazai bajnokiját: a Puskás Akadémiától 3–0-ra, a Diósgyőrtől 2–1-re kapott ki. Ha a Haladás most meglepetést tudna okozni, akkor a székesfehérvári csapat a 2013–2014-es idény óta először veszítene el három egymást követő mérkőzést pályaválasztóként (akkor: Videoton–Ferencváros 2–3, Videoton–Győri ETO 0–1, Videoton–Debrecen 1–2).

♦ A Vidi hazai mérlege 5–2–3, ez csak a 7. legjobb a mezőnyben. A listavezető Ferencváros héttel szerzett több pontot pályaválasztóként, mint a Vidi. A Haladás idegenbeli mérlege rettenetes, 0–2–8, vendégként a szombathelyi csapat szerzi a legkevesebb és kapja a legtöbb gólt.

♦ A Haladás a legutóbbi 13 idegenbeli bajnokiján a begyűjthető 39 pontból kettőt szerzett meg, értelemszerűen nyeretlen is. A legutóbbi harmincon a lehetséges kilencvenből tizennégyet, így elég nehéz… A vasi zöld-fehérek legutóbb 2018. április 14-én győztek idegenbeli bajnokin, a Paksot verték meg 2–1-re.

♦ A Hali nyeretlen maradt legutóbbi hét meccsén, saját idényrekordját „kergeti”, amely kilenc nyeretlen mérkőzés volt 2018 augusztusa és novembere között.

♦ Elképesztő, de 21 forduló alatt a Haladás egyszer sem tudott vezetéssel az öltözőbe menni az első játékrész után (10 alkalommal döntetlenre, 11-szer vesztésre állt).

ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ 106 első osztályú bajnoki mérkőzésből eddig 48-at nyert meg az Újpest, 18-at a Diósgyőr, a döntetlenek száma 40.

♦ A diósgyőriek 1940 óta járnak az Újpest otthonába, 54 mérkőzésből csak négyet tudtak megnyerni (1950: 0:1, 1954: 2:3, 1998: 1–3, 2006: 0–3). A 2006-os mérkőzés óta 5 újpesti siker és 7 pontosztozkodás volt.

♦ Ebben a párosításban (az Újpest pályaválasztása mellett) 1984 óta egyetlen mérkőzés sem végződött 0–0-s döntetlenre. Egyébként ha az összes mérkőzésre kiterjesztjük a statisztikát, akkor is biztató a helyzet: az említett 1984-es mérkőzés óta csak egy gól nélküli döntetlen volt, 2008-ban, Diósgyőrben.

♦ Az NB I két leghosszabb élő veretlenségi sorozattal bíró csapata csap össze: a Diósgyőr nyolcas, az Újpest hetes szériában van. A kettőből az Újpest sorozata a kevésbé impresszív: két győzelem és öt döntetlen. Ugyanakkor a DVTK minden erejét összeszedve menekül a veszélyzónából, legutóbbi nyolc mérkőzésén 18 pontot szerzett (5 győzelem, 3 döntetlen). A diósgyőriek mind az öt sikere egygólos volt!

♦ A DVTK 2014 óta először tudta egymás után nyolc bajnokin megőrizni a veretlenségét. Kilencig 2013-ban jutottak el a borsodiak (7 győzelem, 2 döntetlen). Tízig a kétezres években egyszer sem.

♦ Továbbra is az Újpest az egyetlen élvonalbeli csapat, melynek mérkőzésein a kettőt sem éri el a gólátlag (1.81).

♦ Pályaválasztóként az Újpest mérlege 5–4–1, ez az ötödik legjobb a mezőnyben. Hazai pályán a lilák kapták a legkevesebb gólt (5), de ők szerezték a második legkevesebbet (11, ennél csak a Haladás talált kevesebbszer a kapuba). A Diósgyőr idegenbeli mérlege 2–2–6, ezzel Fernando csapata a 9. az „idegenbeli tabellán”.

PAKS–DEBRECENI VSC

♦ Mumusával találkozik a Paks, hiszen a tolnaiak 28 kísérletből csak háromszor tudták legyőzni bajnokin a Debrecent, a mérleg 3–11–14.

♦ Pakson a zöld-fehérek csak egyszer, 2014. szeptember 27-én tudták legyőzni a Lokit (2–1) – pedig már tizennégyszer látták vendégül a Debrecent NB I-es bajnokin.

♦ A Paks legutóbbi öt hazai bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, kétszer döntetlent játszott, háromszor vereséget szenvedett, ráadásul az öt meccsen csak két gólt szerzett.

♦ Az NB I-es csapatok közül messze a Debrecen ellen a legrosszabb a mérlege Csertői Aurélnak, a Paks vezetőedzőjének. A Transfermarkt kimutatása alapján Csertői 24 tétmérkőzésen ült a kispadon a Loki ellen, de csak kétszer tudott győzni, mérlege 2–8–14.

♦ A Paks hazai mérlege 4 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, ez a 9. helyre rangsorolja a tolnaiakat. A DVSC idegenbeli mutatója: 3 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 7. hely a vendégek rangsorában.

♦ A DVSC annak a négy csapatnak az egyike, amely idegenben a 2018–2019-es bajnokságon még a mérkőzésenkénti egygólos átlagot sem éri el (a másik három: Honvéd, Kisvárda, Haladás).

BP. HONVÉD–MTK BUDAPEST

♦ A forduló legnagyobb hagyományú összecsapását eddig 191-szer rendezték meg. Az örökmérleg az MTK-nak kedvez, 57–46–88.

♦ A 191 bajnokiból még egyet sem rendeztek Gyirmóton – egészen idáig. A Honvédnak azért kellett új pályát keresnie, mert a Bozsik-stadion épp újjáépül, a kispestiek az Új Hidegkuti Nándor Stadion albérlői, de ezt nem használhatják az MTK ellen hazai pályaként. Ezen a hétvégén üres és NB I-re hitelesített stadionra volt szükség – így esett a választás a gyirmótira.

Az elmúlt években egyébként valóságos „turnén” van ez a párosítás, hiszen korábban az MTK használt alternatív helyszíneket új stadionja építése miatt. Nem is csak a fővárosban… Az MTK 2016. március 9-én Dunaújvárosban győzte le 1–0-ra a Honvédot, 2014. augusztus 16-án pedig Felcsúton nyert 2–0-ra a kispestiek ellen. Az elmúlt hat évben a párosítás mérkőzéseinek helyszínei: (régi) Hidegkuti Nándor Stadion (2 mérkőzés), Új Hidegkuti Nándor Stadion (2), Bozsik-stadion (5), Pancho Aréna (1), Illovszky Rudolf Stadion (1), Dunaújváros (1), és most jöhet a gyirmóti Alcufer Stadion.

♦ Harmincöt éve, 1984. március 3-án aligha sejtették a Kispestre kilátogatók, hogy a két csapat (legalábbis az egymás elleni mérkőzéseket tekintve) történelmet ír: a Honvéd 8–0-ra ütötte ki az MTK-t, ennél nagyobb különbséggel sosem verte meg a kék-fehéreket. Több gólt egyébként szerzett, mivel ott volt az 1955-ös legendás 9:7… „Amit ezen a napon a hazai gárda produkált, az valóságos futballparádé volt. A látványos játék a régi, nagy Honvédra emlékeztetett” – írta lapunk tudósításában.

♦ A Honvéd veretlen az MTK elleni legutóbbi négy bajnokiján, háromszor nyert egy döntetlen mellett.

♦ Az exkispesti Torghelle Sándor a fővárosi rangadókon van elemében: az NB I-es klubok közül a Ferencváros, az Újpest és a Honvéd ellen már 16 gólt szerzett. Betalált kispesti játékosként az MTK-nak, MTK-sként a Honvédnak.

♦ A Honvédnak pályaválasztóként kimondottan jó a mérlege, 6–2–2, ez a harmadik legerősebb az NB I-ben. Az MTK idegenben több pontot szerzett, mint otthon, vendégként 5–1–4 a mérlege, ennél csak a Vidi és a Ferencváros tud jobbat felmutatni.

NB I, 2018–2019, 22. FORDULÓ
FEBRUÁR 23., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Ferencváros–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaFarkas Ádám
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda
Mezőkövesd, Városi Stadion Solymosi Péter
17.00: Mol Vidi–Haladás
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó Karakó Ferenc
17.00: Újpest–DVTK
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Vad II István
17.00: Paks–DVSC Paks, Városi Stadion Pintér Csaba
19.30: Honvéd–MTK (Tv: M4 Sport)
Gyirmót, Alcufer Stadion
Bogár Gergő
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 21 13 4 4 39–18 +21 43
2. Mol Vidi FC 21 11 4 6 34–22 +12 37
3. Debreceni VSC 21 9 7 5 27–23 +4 34
4. Újpest FC 21 8 9 4 23–15 +8 33
5. Budapest Honvéd 21 9 5 7 24–19 +5 32
6. MTK Budapest 21 9 3 9 32–32 0 30
7. Mezőkövesd Zsóry FC 21 7 7 7 30–28 +2 28
8. Paksi FC 21 6 9 6 25–27 –2 27
9. Puskás Akadémia FC 21 7 3 11 25–27 –2 24
10. Diósgyőri VTK 21 6 6 9 23–32 –9 24
11. Kisvárda 21 6 5 10 20–35 –15 23
12. Szombathelyi Haladás 21 2 4 15 15–39 –24 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik