Novothny Soma: Újpest-mezben sohasem mondanék ilyet!

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 10:09
null
Az elszántsággal nincs baj, ugyanakkor Novothny Soma (szemben) tudja, hogy a Fradi elleni győzelem most „életmentő” lenne (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Novothny Soma szerint a Ferencváros elleni rangadó arra is jó alkalom, hogy szembenézzenek az igazsággal.

– Készen állnak?
– Nem volt hosszú a felkészülés, de a szakmai stáb maximálisan kihasználta az időt, úgyhogy igen – felelte lapunknak Novothny Soma, az Újpest FC 25 esztendős csatára. – Sajnos nekem balszerencsém volt, mert a közös edzések újrakezdésétől számított második héten meghúzódott a combizmom, kisebb vérömleny keletkezett, emiatt egy hetet ki kellett hagynom, és a két felkészülési meccsünkön sem léphettem pályára. Szerencsére a terápiára és az egyéni edzésekre jól reagált a lábam, úgyhogy vasárnaptól ismét a társakkal készülök, immár százszázalékos állapotban.

– Mit ért pontosan a rövid felkészülés alatt? Elvégre március óta csak edzettek...
– Arra céloztam, hogy ilyen hosszú leállás eddig legfeljebb nyáron volt, utána pedig hathetes felkészülés következett. Most szó sincs ilyesmiről, és nem ugyanaz egyedül futógyakorlatokat végezni, mint kitámasztani, irányt váltani és kapura lőni. Nem maratoni futók vagyunk, hanem labdarúgók, úgyhogy idő kell, mire a korábbi, automatikus beidegződések ismét visszatérnek. Ezzel együtt szerdán semmit sem foghatunk a hosszú kihagyásra.

VAN MIBŐL ÖNBIZALMAT MERÍTENI

Amíg a Ferencváros tétmeccsel a háta mögött érkezik a Szusza Ferenc Stadionba, addig az Újpest két felkészülési találkozóval hangolt a rangadóra, ám az MTK (2–2) és a Paks (1–2) ellen sem tudott nyerni.

„A derbi eddig elképzelhetetlen volt zsúfolt lelátók nélkül, ám a feszült hangulathoz és a kiélezett kilencven percekhez a nézők is kellenek – mondta lapunknak Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa. – A körítés nekünk, játékosoknak is hiányzik, ugyanakkor mindenkit motivál, hogy éppen a nagy rivális legyőzésével léphetünk el kilenc pontra a Fehérvártól, ami nyolc fordulóval a vége előtt megnyugtató előny lenne. Mondhatjuk, mi már játszottunk tétmeccset, amelyen ráadásul győztünk, viszont mivel eddig a Debrecenre figyeltünk, csak hétfőtől kezdtünk specifikusan a lila-fehérekre készülni. Ezzel szemben a vetélytárs az egész szünet alatt ezt a mérkőzést várta, úgyhogy nem hiszem, hogy az újrakezdést követő eredményekből kellene kiindulni.”

A tabella alapján nem kérdés, melyik fél a találkozó esélyese, elvégre a bajnoki cím legfőbb várományosa a kiesés elől menekülő együtteshez utazik. Az is a zöld-fehérek reményeit táplálhatja, hogy a DVSC ellen győztes bajnokival hangoltak – vajon lehet kötelező győzelemről beszélni a derbi esetében?

„Ennél a párosításnál semmi jelentősége sincs a papírformának. Ilyenkor nem számítanak a korábbi eredmények vagy az, melyik oldalon hány sérült van. Azzal a tudattal kell pályára lépnünk, hogy nehéz feladat előtt állunk, amelyet meg kell oldalunk. Ugyanakkor van miből önbizalmat meríteni, nem véletlenül állunk az első helyen. Ha kihozzuk magunkból a maximumot és egységesen futballozunk, nyerünk Újpesten.”

– Melyik a legszebb emléke a Ferencváros elleni meccsekről?
– Ha lehet, mindjárt kettőt említenék. Elsőként az első derbimet, amelyen kettő kettes végeredmény született, és gólt szereztem. Jól futballoztunk, megérdemeltük volna a győzelmet, kétszer is vezettünk, ám a hajrában Varga Roland egyenlített. Emellett a legutóbbi Újpest–Fradit meccsemet mondanám, amikor tavaly februárban Simon Krisztián a hosszabbításban mentett pontot nekünk.

– Dél-Koreában hiányzott, hogy ismét a derbin szerepeljen?
– Ez a párosítás mindig különleges, minden labdarúgó várja, ám akkor nyilván a saját csapatomra figyeltem. A feljutásért ott is játszottunk rangadókat, úgyhogy a nagy teher érzése ott is megvolt. Az ilyen nagy felhajtással kísért találkozó nyilván szurkolók előtt lenne az igazi, de most felkészülünk arra, hogy üres széksorok előtt futballozunk.

– Kimondhatjuk, hogy a Ferencváros a meccs esélyese?
– Újpest-mezben sohasem mondanék ilyet! Ez azt jelentené, hogy ebben a szellemben lépek pályára. A csapattársaim nevében is kijelenthetem, hogy háromesélyes meccsre készülünk, és le akarjuk győzni a Fradit. Elmaradt bajnokit játszunk, vagyis szerdán csak mi szerezhetünk pontokat. Ráadásul a zöld-fehéreket nem sok csapat győzi le, úgyhogy kifejezetten értékes pontokkal gazdagodhatunk. Ráadásul a siker nagy lökést adna a folytatásra.

– Nagyon nyersen kérdezve: a siker nagy lökést adna a kiesés elleni harchoz?
– A pszichológusok sem véletlenül ráncolják a homlokukat, amikor az igazságot tagadjuk. Ha jelen pillanatban ránézünk a tabellára, azt látjuk, hogy egyetlen ponttal előzzük meg a tizenegyedik helyezettet, vagyis nem tehetünk úgy, mintha nem fenyegetne bennünket a kiesés. Ezzel szembe kell néznünk, mert ha becsapjuk magunkat, és nem akarjuk beismerni, csak még nagyobb bajba kerülünk. Igen, tavasszal a bentmaradásért harcolunk, éppen ezért fontos lenne, hogy a folytatást követő két-három meccset megnyerjük, akkor minél előbb megnyugodnánk, és eljutnánk odáig, hogy ne kelljen folyamatosan hátrafelé nézegetni.

– Miben bízhatnak szerdán?
– Elsősorban saját magunkban. A legutóbbi, tavaly októberi derbin egy nullára nyert a Fradi, és bár akkor még Dél-Koreában futballoztam, néztem a meccset. Az Újpestnek volt több helyzete, jobban is futballozott, ám a védelem egyszer hibázott, és Franck Boli azonnal gólt szerzett. Mint utóbb kiderült, az elég is volt a győzelemhez, ám akár abból a meccsből is erőt meríthetünk. A vetélytárs ráadásul szombaton is pályára lépett, emiatt mi frissebbek lehetünk, ugyanakkor annyira szokatlan a mostani helyzet, hogy nehéz előre jósolni és tervezni. Nehéz megtippelni, ki milyen formában várja a meccset, egyedül annyi biztos, hogy a márciusi eredményeknek már nincs jelentőségük.

– Ez a párosítás évtizedeken keresztül közel azonos erők küzdelmét jelentette, ám az utóbbi években az Újpest inkább csak kompenzálni próbálja a Fradi fölényét. Ezzel egyetért?
– Nem szeretnék előre kifogásokat gyártani. Valóban van különbség a két klub költségvetése között, de nem futhatunk ki úgy a gyepre, hogy ez jár a fejünkben, így aztán nincs értelme arról beszélni, ki mennyit ér, ez ugyanis a derbi, amelyen bármi megtörténhet. Az utóbbi hónapok viharai után a klubnak óriási lökést adna a győzelem, talán fellélegezhetnénk, és minden lila-fehér érzelmű ember megnyugodhatna kicsit.

EMLÉKEZETES GÓLOK, CSELEK, KIÜTÉSEK

Nem először fordul elő, hogy az évtizedet lezáró derbi emlékezetesen alakul. Ezekből választottunk ki néhányat, hogy felidézzük a feledhetetlen eseményeket, gólokat.

1980. október 18., Üllői út: FTC–Újpest 0–3 (0–2)
A zárt kapus rendezés miatt is szívbemarkoló adat: a régi Fradi-pályán 29 777 nézőt regisztráltak (a Népsport tudósításában 32 000), amikor a listavezető a középmezőnyben álló vetélytársát fogadta. Ám nagy meglepetésre Sarlós András, Fekete László és Nagy László góljával a vendégek győztek. A második gólt megelőző megoldás, amikor a szögletzászlónál Törőcsik András a földön ülve cselezett ki két rátámadó védőt, felejthetetlen volt.

1990. augusztus 18., Megyeri út: Újpest–FTC 0–5 (0–4)
Nyilasi Tibor játékosként volt részese az előző mérkőzésnek, edzőként viszont ekkor, 35 évesen mutatkozott be – a bajnok elleni visszhangos sikerrel! Az Erdélyből érkező Szenes Sándor a 36. másodpercben szerzett vezetést, a negyedik gólt is ő lőtte (mindkettő fantasztikus bombagól volt), Fonnyadt Zsolt duplázott és Bánki József is betalált. Ezzel kezdődött a bajnokság – nem volt éppen sablonos rajt.

2000. november 30., Megyeri út: Újpest–FTC 0–1 (0–0)
Csak egyetlen gól volt a mérkőzésen: az átépítés miatt félkész újpesti stadionban nagy küzdelmet hozott az összecsapás, amelyet végül a nem okvetlenül gólfelelősként ismert Dragóner Attila döntött el, amikor Bíró Szabolcs kapujába fejelt – ez volt az előző évezred utolsó derbije.

2010. szeptember 11., Megyeri út: Újpest–FTC 6–0 (2–0)
A New York-i World Trade Center elleni merénylet kilencedik évfordulóján súlyos csapást mért a házigazda örök ellenfelére. Simon Krisztián gólja és Marek Heinz piros lapja után összeomlott a Fradi, Rajczi Péter és Tisza Tibor duplázott, a ZTE FC jelenlegi légiósa, Nikola Mitrovics szerzett még gólt.

NB I
A 20. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Szerda, 20.00:
Újpest FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 24 17 5 2 46–20 +26 56
2. Mol Fehérvár FC 25 15 5 5 47–23 +24 50
3. Mezőkövesd Zsóry FC 25 13 6 6 37–21 +16 45
4. Puskás Akadémia FC 25 10 9 6 39–31 +8 39
5. Diósgyőri VTK 25 11 4 10 35–33 +2 37
6. Budapest Honvéd 25 9 7 9 25–32 –7 34
7. Kisvárda 25 9 4 12 35–36 –1 31
8. Debreceni VSC 25 9 3 13 37–46 –9 30
9. Újpest FC 24 8 5 11 31–37 –6 29
10. Paksi FC 25 8 4 13 30–42 –12 28
11. Zalaegerszegi TE FC 25 7 7 11 34–37 –3 28
12. Kaposvári Rákóczi FC 25 3 1 21 19–57 –38 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik