Négy év lilában: Vignjevics addig húzta, mint kevés elődje

Vágólapra másolva!
2017.10.28. 12:27
A listavezető Videoton FC Újpestre látogat, üldözője, a Ferencváros Mezőkövesdre, a dobogó harmadik fokán álló DVSC pedig a Paksot fogadja a labdarúgó NB I 14. fordulójában. Nebojsa Vignjevics elért egy határt, amelyet kevés újpesti tréner. Minden mérkőzést szombaton játszanak – jöjjenek a statisztikai érdekességek a 14. kör elé.

BALMAZÚJVÁROS–BP. HONVÉDBALMAZÚJVÁROS–BP. HONVÉD

♦ A két csapat első és eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzése 2–2-es döntetlent hozott.

♦ A címvédő Honvéd eddig nem túl meggyőző a bajnokságban, 5–4–4-es mérleggel, 19 ponttal az ötödik helyen áll. Lehet, hogy meglepő, de az előző idényben 13 forduló után a kispestiek egy ponttal kevesebbet szereztek – ugyanúgy az ötödik helyen álltak, ám 18 ponttal. Ráadásul az akkori listavezetőhöz képest is kisebb a differencia: 2016 őszén tíz pont hátrányuk volt (a Vasassal szemben), most kilenc (a Videotonnal szemben).

♦ Más kérdés, hogy a játék és a kapott gólok száma (22 – a kispestiek gólkülönbsége negatív) is arra utal, hogy nincs minden rendben a Honvédnál, amely a legutóbbi 7 bajnokijából csak egyet tudott megnyerni. Az előző szezonban 33 mérkőzésen kapott 30 gólt, most 13 után jár 22-nél. A kieső helyen álló Balmazújváros hárommal kevesebb gólt szedett be eddig a címvédőnél...

♦ Davide Lanzafame, a kispestiek kulcsembere nem tudott betalálni az előző négy bajnokiján. Ehhez hasonló góltalansági sorozata legutóbb az előző idény 21. és 28. fordulója között volt. A kitűnő olasz támadó a kupában bevette a Budaörs kapuját – megszakad-e a bajnoki góltalan széria?

♦ A balmazújvárosiak vezetőedzője, Horváth Ferenc nyeretlen maradt, amikor a legutóbbi négy alkalommal a Honvéd ellen meccselt. Több mint két éve, 2015. október 17-én örülhetett legutóbb Honvéd-verésnek trénerként – a Videoton kispadján (3–0).

♦ A Balmazújváros nem tudott egyet sem megnyerni az utóbbi négy hazai mérkőzéséből (egy döntetlen, három vereség).

♦ A Honvéd összes 2017–2018-as bajnokiján legalább két gól esett. A kispestieknél (3.31-es gólátlag) csak a DVTK mérkőzésein (3.62) esik több találat.

Nebojsa Vignjevics immár több mint négy éve ül az újpesti kispadon (Fotó: Török Attila)
Nebojsa Vignjevics immár több mint négy éve ül az újpesti kispadon (Fotó: Török Attila)

ÚJPEST FC–VIDEOTON FC

♦ Ez a 104. első osztályú bajnoki mérkőzés a két fél között. Az örökmérleg (38–22–43) a Videoton javára billen.

♦ Az Újpest FC vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics 2013. október 23. óta van a posztján, tehát „kiült” négy naptári évet a lilák kispadján. Nem gyakori teljesítmény ez, a legendás Várhidi Pál (1974–1980) óta nem sikerült senkinek négy teljes esztendőt kibírni, a legközelebb ehhez még Temesvári Miklós (1981–1985) állt, aki négy komplett szezont lehúzott, ám „naptárilag” nem volt meg neki a négyéves ciklus. A Vignjevics előtti négy évben az Újpest kispadján hat különböző tréner fordult meg... Az említett Várhidi egyébként klubrekorder, a IV. kerületiek kispadján ő ült folyamatosan a leghosszabb ideig.

Vignjevics 2013. október 25-én debütált az NB I-ben, csapata az MTK elleni 1–0-s győzelemmel köszöntötte. Érdemes megnézni a lilák összeállítását: Balajcza – Nego, Litauszki, Juanan, Antón (Lázár B.) – Simon K., Eninful, Vasziljevics, Balogh B. (Szankovics), Suljic (Tshibuabua) – Kabát. Hát, nem sokan maradtak.

Ha az élvonalbeli mérkőzések számát nézzük, Nebojsa Vignjevics a harmadik helyen áll az Újpest örökrangsorában 128 találkozóval. Csak a klub legeredményesebb edzői közé tartozó Várhidi Pál (226) és Baróti Lajos (136) előzi meg a szerb trénert, aki az NB I-ben eddig 6. helyezésnél jobbat nem ért el a lilákkal, viszont nyert velük egy Magyar Kupát.

Vignjevics a hazánkban edzősködő külhoni szakemberek rangsorában sem áll rosszul: a nela.hu statisztikái szerint Tomiszlav Szivics (168 élvonalbeli mérkőzés), Jimmy Hogan (155), Sándor István (149) és Marco Rossi (135) után neki van a legtöbb első osztályú találkozója. Rajtuk kívül csak Thomas Doll, az FTC vezetőedzője jutott el 100 első osztályú meccs fölé.

♦ A két csapat előző 21 bajnokijából az Újpest csupán kettőt tudott megnyerni – egyet 2011 májusában, egyet 2016 februárjában. A legutóbbi öt, Videoton elleni mérkőzésén nyeretlen az Újpest, s minden érintett meccsen két vagy több gólt kapott.

♦ Az Újpest idegenben több pontot szerzett (8), mint otthon (7). A liláknál csak a Mezőkövesd és a Balmazújváros gyűjtött kevesebb pontot hazai környezetben ebben a bajnokságban, ráadásul holtversenyben a Puskás Akadémiával ők érték el a legkevesebb gólt a saját pályájukon.

♦ A Videotoné a legjobb idegenbeli mérleg, a fehérváriak hatszor játszottak vendégként, a lehetséges 18 pontból 13-at begyűjtöttek. A Vidi szerezte a legtöbb gólt látogatóként (14) az NB I csapatai közül.

♦ A Vidi a legutóbbi 13 bajnokijából csak egyet veszített el, az utóbbi 30-ból pedig csupán hármat.

MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Eddig hat mérkőzést vívtak az élvonalban, hármat a Ferencváros nyert meg, egyet a Mezőkövesd, kettő döntetlenre végződött.

♦ A Kövesdé az NB I leghosszabb aktív rossz sorozata: a matyóföldiek 11 mérkőzéses nyeretlenségi szériában vannak, a 2. forduló óta nem diadalmaskodtak.

♦ A tizenegyes nyeretlenségi sorozat egyben klubcsúcs is, a Mezőkövesd élvonalbeli története során még sosem maradt győzelem nélkül ilyen hosszú ideig. Az ezelőtti „rekorder” széria tízmeccses volt.

♦ Kimondottan jó sorozatban van a Ferencváros, amely a legutóbbi hat bajnokiján veretlen, úgy, hogy az elérhető 18 pontból 16-ot megszerzett. A Fradi legutóbb augusztus 27-én, a Videotontól szenvedett vereséget az NB I-ben. Más kérdés, hogy kedden 1–0-ra kikapott Kisvárdán, és nagy meglepetésre címvédőként búcsúzott a Magyar Kupától – kupagyőztes 21 éve nem köszönt el ilyen korán, a 64 között.

♦ Március óta csak két bajnokin nem ért el gólt a Ferencváros – mindkétszer a DVSC volt az ellenfele.

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi 9 hazai mérkőzésén 2 vagy több gólt kapott, és február 18. (Mezőkövesd–Diósgyőr 3–0) óta nem úszott meg találat nélkül NB I-es bajnokit. Ez 26 olyan meccset jelent zsinórban, amelyen a kövesdiek hálója megrezdült.

♦ A Mezőkövesd kevesebb mint egy éve Pintér Attila edzősége alatt 2–0-ra legyőzte a Ferencvárost. Az akkori kezdőcsapat (Tujvel – Vági, Szeles, Hudák, Gohér – Mevoungou, Hegedűs D. – Molnár G., Bacelic-Grgic, Kink – Strestík) tagjai közül csak Tujvel , Hudák és Strestík szerepelt a kövesdi kezdő tizenegyben az elmúlt fordulóban. A gárda játékoskeretében 2016 óta 82 változást regisztráltak – elképesztő szám.

♦ A Mezőkövesd új vezetőedzője, Kuttor Attila (aki a Paks elleni 1–1-gyel debütált) egy másik ismert játékost, Tóth Mihályt kérte fel segítőjének a héten. Kuttor 560, Tóth 291 NB I-es mérkőzésen szerepelt, az összesen 851 meccsnyi rutin. Több mint tizenegyszer több élvonalbeli találkozó annál, mint amennyit a Mezőkövesd eddig az első osztályban játszott.

DEBRECENI VSC–PAKSI FC

♦ 25 élvonalbeli bajnoki mérkőzést vívtak eddig egymás ellen, és a Debrecennek kimondottan jól megy a paksiak ellen. 11 mérkőzést nyert meg a DVSC, 11-szer döntetlenre végeztek, 3-szor nyert a Paks.

♦ A Paks eddig 12 kísérletből kétszer nyert Debrecenben, egyszer 2012-ben, egyszer idén márciusban (1–3).

♦ A Debrecené a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben, Herczeg András alakulata a legutóbbi 8 mérkőzésén nem talált legyőzőre. A Loki ezen a 8 meccsen a lehetséges 24 pontból 20-at megszerzett. A DVSC legutóbb augusztus 12-én maradt alul.

♦ A Debrecen után (holtversenyben a Ferencvárossal) a Paksé jelenleg a leghosszabb időszak anélkül az élvonalban, hogy kikaptak volna, Csertői Aurél csapata 6 mérkőzés óta őrzi veretlen mérlegét. A paksiak a legutóbbi vereségüket – hasonlóan a Lokihoz – a Videoton ellen szenvedték el.

♦ Május óta a Paks egy kivételével az összes idegenbeli bajnokiján szerzett gólt, az érintett nyolc alkalomból hatszor kettőt vagy többet.

♦ Az előző fordulóban Herczeg András visszaelőzte Kondás Elemért: 163 élvonalbeli bajnokin irányította eddig a rutinos tréner a DVSC-t, ez pedig klubrekord.

♦ A Debrecen mérkőzésein esik a legkevesebb gól, az átlag csupán 2.31 bajnoki meccsenként.

HALADÁS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig 72 első osztályú bajnoki mérkőzést vívtak, és majdnem teljesen kiegyenlített a mérleg, amely enyhén a Haladás felé billen. A szombathelyiek 27-szer, a miskolciak 24-szer nyertek 21 döntetlen mellett.

♦ A Haladás pályaválasztóként jól áll, a DVTK 37 kísérletből csupán 4 alkalommal tudott felülkerekedni a szombathelyiek vendégeként. A Diósgyőr július 29-én 3–0-ra győzött Sopronban, ezzel lezárt egy közel húszéves szériát, amely során egyszer sem verte meg a Halit idegenbeli bajnoki mérkőzésen.

♦ A házigazda Haladás nyeretlen maradt a legutóbbi négy NB I-es meccsén. Már ez is elég problémás, de a Hali még a Magyar Kupából is kiesett, méghozzá a harmadosztályban közel sem az élcsapatok közé tartozó Tiszaújváros ellen.

♦ Továbbra is a Haladás kínlódik a legjobban a gólszerzéssel az élvonalban, 13 összecsapáson 11 találat eddig az egyenleg. A DVTK ezzel szemben a harmadik leggólerősebb csapat a Videoton és a Ferencváros után (24 találat 13 mérkőzésen).

♦ A diósgyőriek mérkőzésein esik messze a legtöbb gól az élvonalban, a gólátlag eddig 3.62, sem gól nélküli, sem egygólos meccse nem volt eddig Bódog Tamás gárdájának. A Haladás találkozóin 2.69 az átlag.

♦ A diósgyőriek válogatott támadója, Ugrai Roland a legutóbbi három bajnoki mérkőzésén betalált – a Videoton és a Honvéd ellen egy-egy, a Vasas ellen két gólt szerzett. Élvonalbeli karrierje során Ugrainak most először van hasonló szériája. Az eddig nem kimondottan gólvágóként ismert támadó a 2017–2018-as idényben már hat találatnál tart, ez egyéni élvonalbeli csúcs, eddig az előző idényben, ugyancsak a Diósgyőr játékosaként elért öt volt a rekordja.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–VASAS FC

♦ Eddig négy NB I-es mérkőzést vívtak, az első kettőt a Puskás Akadémia nyerte meg, a második kettőt a Vasas.

♦ A PAFC nyeretlen a legutóbbi négy NB I-es mérkőzésén. Ha a Vasas ellen sem tud győzni, akkor ebben az idényben másodszor hoz össze ötös nyeretlen szériát.

♦ A Vasas a legutóbbi 13 bajnoki mérkőzéséből csak egyszer játszott döntetlent, az utóbbi 8 találkozóján egyszer sem.

♦ Az angyalföldiek legutóbbi négy idegenbeli meccsének mindegyikén öt vagy több gól esett. A Vasas a Debrecentől 4–1-re, a Ferencvárostól 5–2-re, a Diósgyőrtől 5–0-ra kapott ki, a Honvédot pedig 4–1-re verte meg.

NB I, 2017–2018, 14. FORDULÓ
OKTÓBER 28., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
15.30: Balmazújváros–Bp. HonvédBalmazújváros, Városi StadionVad II István
15.30: Debreceni VSC–Paksi FC
Debrecen, Nagyerdei Stadion Bognár Tamás
15.30: Haladás–Diósgyőri VTKSopron, Városi StadionKarakó Ferenc
15.30: Mezőkövesd–FerencvárosMezőkövesd, Városi Stadion Pintér Csaba
15.30: Újpest FC–Videoton FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc StadionSolymosi Péter
17.45: Puskás AFC–Vasas FC
(Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
• GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 13 8 4 1 27–14 +13 28
2. Ferencvárosi TC 13 7 5 1 27–13 +14 26
3. Debreceni VSC 13 6 4 3 20–10 +10 22
4. Vasas FC 13 6 1 6 19–23 –4 19
5. Budapest Honvéd 13 5 4 4 21–22 –1 19
6. Diósgyőri VTK 13 5 3 5 24–23 +1 18
7. Paksi FC 13 4 6 3 20–20 0 18
8. Puskás Akadémia FC 13 4 3 6 17–21 –4 15
9. Újpest FC 13 3 6 4 16–17 –1 15
10. Szombathelyi Haladás 13 3 2 8 11–24 –13 11
11. Balmazújváros 13 2 4 7 16–19 –3 10
12. Mezőkövesd Zsóry FC 13 2 4 7 15–27 –12 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik