NB I: Varga Roland lelkétől a hidegtűrő Gedeonig – a 16. forduló legjei

Vágólapra másolva!
2018.12.04. 10:18
null
Varga Rolandnak (középen) ismét volt oka az örömre (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 16. fordulójának legjobbjait szemléző összeállításunkban helyet kapott a majdnem négy hónap után gólt szerző ferencvárosi Varga Roland, a 95. percben a kapufánál mentő debreceni Bódi Ádám, valamint a fagyos talajjal és a hideggel dacoló kisvárdai Felipe.
A FORDULÓ BOLDOGSÁGA – Lélekemelő teljesítmény

Varga Roland szabadrúgásból talált be a paksiak kapujába, így véget ért az augusztus eleje óta tartó gól nélküli időszaka.

A harmadik fordulóban Varga Roland négy góllal vezette az NB I góllövőlistáját – csakhogy augusztus negyedike óta nem talált be. Érthető, ha három gól nélküli hónapot követően boldogan rohant a vendégtábor felé a Paks elleni mérkőzésen, miután szabadrúgásból tüzelt a sarokba.

„Igen, ez kellett a lelkemnek” – mondta a 28 esztendős futballista.

Ebben az is közrejátszhat, hogy Szerhij Rebrov érkezése óta nem biztos a helye a kezdőben, mint volt korábban, most azonban visszakerült a csapatba, és Pakson mindhárom vendéggólban főszerepet vállalt.

A játékos a 193., a Ferencvárosban a 106. bajnokiján vett részt, az élvonalban ez volt az 56. találata, a Fradiban a 35. bajnoki gólja – ezen a héten a legszebbnek láttuk.

„Változó, mennyit gyakorolom ezeket a rúgásokat – mondta kérdésünkre Varga Roland. – Edzéseken is vannak ilyen feladatok, de előfordul, hogy kint maradok a pályán, és minden szögből próbálom eltalálni a sarkot. Hogy mi kellett ehhez a gólhoz? Nos, szerintem volt benne erő, mert nem voltam annyira közel a kapuhoz, de úgy rúgtam el a labdát a sorfal felett, hogy lecsapódjon. Ráadásul sarokra ment, igaz, a sorfaltól nem láttam, eléri-e a kapus, mennyire lesz közel a labda a kapufához, de amikor láttam, hogy a lehető legjobb helyen, a sarokban van, nagyon örültem.”

Hozzátette, főleg azért, mert a csapat győzelme vált ezzel biztossá, és bár mindenkinek fontosak az egyéni sikerek, a Ferencváros győzelme az elsődleges.

„Ugyanúgy készültem, mint mindig – mondta Varga Roland. – Tudom, mire van szükségem, hogy fejben rendben legyek, maximálisan a feladatomra összpontosítsak. Jó érzés gólt szerezni, főleg azért, mert vártam rá egy ideje, de máris menni kell tovább, jön a kupameccs, aztán a Mezőkövesd és a Mol Vidi elleni bajnoki, nem lesz könnyű egyik sem, persze mindegyik mérkőzést, meg akarjuk nyerni. Nagyon jó lenne a téli szünetre növelni az előnyünket. Csak ez számít, és nem az, hogy ki szerzi a győztes gólt.”

A FORDULÓ KAPUSA – Fájt minden vetődés

A Puskás Akadémia elleni bajnokin remekül védő Felipének nem a hideggel, hanem a keményre fagyott talajjal gyűlt meg a baja.

Csak a szeme látszott ki (Fotó: kisvardafc.hu/Nyulak Nikolett)
Csak a szeme látszott ki (Fotó: kisvardafc.hu/Nyulak Nikolett)

Annyira fázott, hogy reszketett. A győzelem utáni tiszteletkört is úgy futotta, hogy plédet tekert maga köré, amelyből csak a szeme látszott ki. Hiába no, a brazil Felipe nem olyan időjárási körülményekhez szokott, mint amilyen a szombati volt. A Kisvárda mínusz négy Celsius-fokos, fogvacogtató hidegben 1–0-ra győzte le a Puskás Akadémiát.

„Hasonló hidegben védtem már, azzal nem is volt bajom, bár a végén nagyon fáztam – idézte fel a történteket Felipe, miután kicsit megmelegedett. – A gondot az jelentette, hogy az egyik kapu előtt nem engedett ki a fagyos föld, emiatt minden egyes vetődés nagy fájdalmat okozott. Az első félidő végén egy beadásra kimozdultam, de kicsúszott alólam a talaj, ráadásul az akciót záró Josip Knezevic lövését éppen azzal a térdemmel védtem, amelyik fájni kezdett. Onnantól kezdve nem volt egyszerű dolgom, de eszembe sem jutott, hogy cserét kérjek. Szerencsére sikerült kihúznom a mérkőzés végéig.”

Ráadásul kapott gól nélkül. Erre ebben az idényben csak egyszer volt példa, még szeptember 1-jén, az MTK Budapest otthonában 1–0-ra megnyert mérkőzésen. A kisvárdaiak hét nyeretlen bajnoki után szereztek három pontot, így tapadnak a már benn maradó helyen álló Diósgyőrre, amely a következő ellenfelük lesz idegenben.

„A legfontosabb az volt, hogy megnyertük a Puskás Akadémia elleni mérkőzést – így Felipe. – Nagyon kellett már a siker, azért is, mert meglehetősen régen nyertünk. Kezdtünk elszokni a győzelmektől. Annak is örülök, hogy végre nem kaptam gólt, mert hiába mondják, hogy jól megy a védés, a kapus egy kicsit belehal a kapott gólokba, és az utóbbi meccseken sajnos sokszor rezdült meg a hálónk. Megmaradt az esélyünk, hogy bennmaradást érő helyen forduljunk a bajnokság tavaszi folytatására, ehhez Diósgyőrben, majd az MTK ellen is jól kell szerepelnünk.”

És van egy jó hírünk Felipének: szombatra már enyhébb időt jósolnak, mint amilyen a legutóbbi hétvégén köszöntött a csapatokra.

December első napján fogvacogtató időben rendezték az MTK–Debrecen bajnokit, a hazai csapat kabalaállatát, Gedeon libát azonban a hideg sem tartotta távol, kék-fehér sálat kötött, és a lelátóról szurkolt (Fotó: Tumbász Hédi)
December első napján fogvacogtató időben rendezték az MTK–Debrecen bajnokit, a hazai csapat kabalaállatát, Gedeon libát azonban a hideg sem tartotta távol, kék-fehér sálat kötött, és a lelátóról szurkolt (Fotó: Tumbász Hédi)

A FORDULÓ MENTÉSE – Jókor kell jó helyen lenni

Az MTK Budapest kapusa, Artem Kicsak lehetett volna a DVSC elleni mérkőzés hőse, ám Bódi Ádám az utolsó pillanatban remekül mentett.

Bódi mentése győzelmet ért (Fotó: Tumbász Hédi)
Bódi mentése győzelmet ért (Fotó: Tumbász Hédi)

Tagadhatatlanul az volt a mérkőzés egyik kulcsjelenete. Már a 95. percnél tartott az MTK Budapest–DVSC mérkőzés, amikor 1–0-s vendégvezetésnél Kanta József készülődhetett szöglethez. Mivel a tartalék játékvezető négyperces hosszabbítást jelzett, a házigazda az utolsó esélyt kapta az egyenlítésre, így nem jelentett meglepetést, hogy kapusa, Artem Kicsak is előrement, és a Loki tizenhatosán belül várta a beadást. A labda annak rendje és módja szerint érkezett, az ukrán labdarúgó mezőnyjátékosokat meghazudtoló módon bólintott, és már-már emelte a kezét a magasba, amikor a kapufánál álló Bódi Ádám a gólvonalon állva menteni tudott – hogy aztán a következő pillanatban vége legyen a találkozónak.

„Általában a kapufánál állok ilyenkor, bár ez attól is függ, mire készül az ellenfél – árulta el a debreceniek középpályása. – Láttam, hogy az MTK nem kis szöglettel próbálkozik, próbáltuk a jól fejelő embereit elosztani egymás között, Kicsakra azonban épp nem figyeltünk. Ha nem állok a kapufánál, a kapusunk, Nagy Sándor biztosan elvetődik, így azonban nem akarta megkockáztatni, hogy elindul, és a labda esetleg mégis becsorog. Azért a területért én voltam felelős, szerencsére megoldottam a helyzetet. Sokat kellett dolgozni a győzelemért, az MTK nyomás alá helyezett bennünket, de végigvittünk egy remek kontrát, utána pedig nagyot küzdöttünk. Olykor a szerencse is mellettünk állt, de győztünk, pontszámban befogtuk a vetélytársunkat, és tapadunk az élmezőnyre.”

NB I, 2018–2019, 16. FORDULÓ
DECEMBER 1., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kisvárda–Puskás Akadémia 1–0
Kisvárda, Várkerti Sporttelep
Iványi Zoltán
1090
Mezőkövesd–Újpest 0–0
Mezőkövesd, Városi Stadion
Berke Balázs
1256
Haladás–DVTK 1–1
Szombathely, Haladás Stadion
Andó-Szabó Sándor
2214
MTK–DVSC 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Bogár Gergő
1758
Paks–FTC0–3
Paks, Városi Stadion
Erdős József
1916
DECEMBER 2., VASÁRNAP
Mol Vidi–Honvéd 2–0
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Kassai Viktor
4699
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC16113232–11+2136
2. Mol Vidi FC1694328–13+1531
3. Budapest Honvéd1684419–11+828
4. MTK Budapest1673623–24–124
5. Mezőkövesd Zsóry FC1666423–18+524
6. Újpest FC1666417–12+524
7. Debreceni VSC1666421–19+224
8. Paksi FC1656520–22–221
9. Puskás Akadémia FC1652918–23–517
10. Diósgyőri VTK1634915–27–1213
11. Kisvárda16331014–34–2012
12. Szombathelyi Haladás16231113–29–169
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik