NB I: ünnepi hangulatban pótolják az elmaradt meccset

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 09:58
null
Kovácsik Ádám mögött nagy meccsek vannak, de Sóstón csak egyszer védett (Fotó: Török Attila)
Csaknem három év elteltével futballozhat ismét a Sóstói Stadionban (szerdától Mol Aréna Sóstóban) a Mol Vidi, amely szerdán 19 órakor fogadja az Újpestet az NB I 6. fordulójából elhalasztott mérkőzésen. Kovácsik Ádám bízik benne, hogy a lila-fehérek legyőzésével öt pontra megközelítik az éllovas Ferencvárost.

Klubtörténeti pillanathoz érkezett a Mol Vidi: huszonegy nap híján három esztendő után ismét a saját stadionjában fogadhatja az ellenfeleit. A fehérvári együttes 2015. december 12-én búcsúzott el a Sóstói Stadiontól (Géresi Krisztián góljával 1–0-ra nyert a Paks ellen), azóta pedig a felcsúti Pancho Aréna jelentette neki a hazai pályát. Ötvenhat tétmérkőzés után vége a vendégeskedésnek, Kovácsik Ádám és társai hazatérnek, és a 6. fordulóból elhalasztott Újpest elleni találkozóval avatják a vadonatúj, korszerű Sóstói Stadiont.

„Stadionavató előtt állunk, már csak ezért is nagyon várjuk az Újpest elleni bajnokit – árulta el a fehérváriak egyszeres válogatott kapusa, aki már 82-szer játszott az NB I-ben a fehérváriaknál. – Érdekes, hogy nagyjából száz mérkőzésem van már a Vidiben, de Sóstón egy NB III-as, Győr elleni bajnokit leszámítva – amelyet négy kettőre nyertünk meg – még nem játszottam. Miután az elmúlt napokban a válogatottnál voltam, hétfőn edzettem először az új stadionban, és minden nagyon tetszett. Megfelelő a mérete, jó játékkal szuper hangulatot lehet benne teremteni. Már csak ezért is várom, milyen lesz végre ténylegesen hazai pályán futballozni. Sajnos a legutóbbi fordulóban vereséget szenvedtünk Mezőkövesden, nem tudtunk közelebb kerülni a Ferencvároshoz, ám most itt a lehetőség, hogy öt pontra csökkentsük a listavezetővel szembeni hátrányunkat.”

AVATÁS

Volt néhány emlékezetes stadionavató a magyar futballban: 1974-ben a Vasas nyert az Üllői úton, 2017-ben a Mezőkövesd Diósgyőrben – időnként a vendég nem tiszteli az ünnepi eseményt. Székesfehérvár régóta várta, hogy valóban hazai pályán játsszon a Vidi, albérletben lett bajnok, és legnagyobb hazai riválisa otthonában, a ferencvárosi arénában kénytelen rendezni az El-meccseit. Szerdától új időszak kezdődik a klubhistóriában – ezen az estén a Vidi az ünnepelt, és ez lehet az Újpest esélye. A lilák felszabadultan, nyomás nélkül futballozhatnak, a házigazdával ellentétben nem kell megfelelniük a különleges alkalomnak, s ha a vendégcsapat képes higgadtan futballozni, meglepetést szerezhetnek.

Somogyi Zsolt

Csak hogy tisztán lássunk: a meccset eredetileg augusztus 25-én rendezték volna, ám mert a Vidi három nappal korábban és három nappal később is a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásában szerepelt (előbb pályaválasztóként 2–1-re kikapott az AEK Athéntól, majd Görögországban 1–1-et játszott), a fehérváriak kérésére elhalasztották a találkozót. Az eredeti időpontban egyébként a Vidi veretlenül, öt ponttal előzte meg vetélytársát, a szerdai összecsapást azonban már azonos pontszámmal várják a csapatok, és persze annak tudatában, hogy a győztes dobogós helyre lép előre.

„Biztos, hogy nehéz kilencven perc előtt állunk, hiszen az Újpesttel többnyire parázs mérkőzéseket vívunk – folytatta Kovácsik Ádám. – Az előző bajnokságban kétszer is kettő kettőt játszottunk – az első meccsen az ellenfelünk, a másodikon mi vezettünk két góllal –, majd simán nyertünk három nullára. Hazai pályán, címvédőként ezúttal csak a győzelem elfogadható. Már egy hónap sincs hátra a szezonból, a bajnokságban játszunk még a Debrecennel, a Honvéddal, megint az Újpesttel, valamint a Ferencvárossal, az Európa-ligában a BATE-val és a Chelsea-vel, valamint van egy Magyar Kupa-meccsünk is Budafokon, és bár nem állítom, hogy minden ebben az időszakban dől el, hihetetlenül fontos, miként teljesítünk.”

Legutóbbi öt bajnokijából négyet is megnyert az Újpest, s ha a pótolt meccsen is begyűjti a három pontot, megelőzi fehérvári ellenfelét, és a harmadik helyre lép előre. Úgy tűnik, a liláknál Novothny Soma formába lendült (az előző fordulóban háromszor is betalált a Kisvárda Master Good elleni 4–1-es bajnokin), de Zsótér Donát is sokat tehet a sikerért, aki korábban Székesfehérváron is futballozott, és akinek pályafutásában különösen fontosak a Vidi elleni párharcok.

Zsótér Donát arra készül, hogy bevegye az új fehérvári kaput (Fotó: Koncz György)
Zsótér Donát arra készül, hogy bevegye az új fehérvári kaput (Fotó: Koncz György)

„A Vidi kispadján ültem NB I-es meccsen a régi Sóstói Stadionban, és bár az élvonalban nem a klub színeiben mutatkoztam be, több emlékezetes meccset is játszottam a fehérváriak ellen – mondta Zsótér Donát. Nyáron már négy esztendeje volt, hogy a három nullás Vidi–Dunaújváros bajnokin bemutatkoztam az NB I-ben, de azt a találkozót sem felejtem el, amikor a Honvéddal nyertünk egy nullára Juhász Rolandék ellen, és bajnokok lettünk. Nem indult jól az idényünk, sok döntetlent játszottunk, ám az utóbbi hetek játéka bizakodásra ad okot, ezért szeretnénk belerondítani a Vidi ünnepébe. Tavaly magasra tettük a lécet a bajnoki bronzzal és a Magyar Kupa megnyerésével, célunk, hogy legalább hasonló eredményt érjünk el a mostani idényben is.”

 

NB I, 2018–2019, 6. FORDULÓ
AUGUSZTUS 25., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Bp. Honvéd–Debreceni VSC 3–0Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
1765
Kisvárda–Diósgyőri VTK 1–1
Kisvárda, Várkerti Sporttelep Szőts Gergely
2137
Paksi FC–Puskás Akadémia FC 3–2
Paks, Városi Stadion
Farkas Ádám
600
Mezőkövesd Zsóry–Ferencváros 0–1
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
4015
Szombathelyi Haladás–MTK 1–2
Szombathely, Haladás Stadion
Karakó Ferenc
4117
NOVEMBER 21., SZERDA
19.00: Mol Vidi–Újpest
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Andó-Szabó Sándor
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1493227–11+1630
2. Budapest Honvéd1483318–8+1027
3. MTK Budapest1473421–20+124
4. Mol Vidi FC1364324–13+1122
5. Újpest FC1364316–10+622
6. Mezőkövesd Zsóry FC1464422–17+522
7. Debreceni VSC1456320–18+221
8. Paksi FC1455419–18+120
9. Puskás Akadémia FC1442816–22–614
10. Diósgyőri VTK1423911–24–139
11. Kisvárda1423913–32–199
12. Szombathelyi Haladás14221012–26–148
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik