NB I: tovább tárgyalnak a pirotechnikai eszközökről

Vágólapra másolva!
2018.06.14. 18:08
Noha az UEFA, valamint a FIFA, és így a Magyar Labdarúgó-szövetség is ellenzi a pirotechnikai eszközök stadionokban történő használatát, egyes szurkolói csoportok nehezen emésztik meg, hogy a hangulat fokozása érdekében nem gyújthatnak görögtüzeket, nem robbanthatnak petárdákat, s nem húzhatnak a fejük fölé éghető anyagból készült molinókat.


Pedig a tiltás éppen az ő biztonságukat védi. A szigorú törvényi és szövetségi szabályok ellenére egyre nő a tiltott eszközök használata – tudtuk meg Samu Istvántól, az MLSZ biztonságtechnikai igazgatójától.
Pedig a tiltás éppen az ő biztonságukat védi. A szigorú törvényi és szövetségi szabályok ellenére egyre nő a tiltott eszközök használata – tudtuk meg Samu Istvántól, az MLSZ biztonságtechnikai igazgatójától.

Míg három éve 156, személyi biztonságra veszélyes tiltott eszköz használatára derült fény, tavaly már 655-re emelkedett a szám, a most véget ért bajnokság időszakából pedig 697, NB I-ben, NB II-ben és NB III-ban történt esetről tudnak a biztonságiak. Hogy milyen veszélyeket rejt a pirotechnikai eszközök használata, azt a Ferencváros hazai meccsén történtek is bizonyítják, amikor egy gyermek kezében robbant föl a petárda, és maradandó sérülést okozott.

Mint azt Samu Istvántól, valamint Sipos Jenőtől, az MLSZ szóvivőjétől megtudtuk: a szövetség többször is egyeztetett a szurkolói csoportokkal, kikérte a véleményüket az ügyben. A csoportok ugyan összeírták, mit szeretnének, ám abba nem egyeztek bele, hogy pirotechnikusok bevonásával készítsék el a koreográfiáikat, a szakemberek ugyanis tisztában vannak vele, hogy az égő és robbanó anyagokat nem lehet tömött szektorokban használni – éppen a balesetveszély miatt. A szurkolók viszont nem mentek bele abba, hogy a látványelemeket egy jól elhatárolt, nézők nélküli szektorban alkalmazzák.

Mint megtudtuk, a szövetség továbbra is keresi a megoldást a szurkolói csoportok bevonásával, de csakis törvényes keretek között, a létesítmények és a drukkerek biztonságát is szem előtt tartva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik